Triukšmingieji kirai išskris rudenį

Triukšmingieji kirai išskris rudenį

Kirų keliamą triukšmą girdi anaiptol ne visi. "Vakarų ekspresui" dėl kirų keliamo erzelio pasiskundė J. Karoso gatvės gyventojai, dangų skrodžiančius kirus tenka matyti ir girdėti pietiniuose miesto rajonuose gyvenantiems klaipėdiečiams. Tačiau šis triukšmas buvo naujiena miesto savivaldybės atstovams.

Nieko nežinantys apie gyvenamuosiuose kvartaluose klegančius kirus teigė pakalbinti savivaldybės Miesto tvarkymo, Sveikatos apsaugos ir Viešosios tvarkos skyrių darbuotojai.

"Žmonės skundžiasi šunimis, katėmis, bet apie kirus nieko nesu girdėjusi. Per dvejus metus nebuvome sulaukę nė vieno pranešimo apie tai", - dienraščiui sakė Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Anot Lietuvos ornitologų draugijos nario Juliaus Morkūno, dabar žymaus kirų populiacijos pagausėjimo nėra, anksčiau jų būdavo daugiau, o prieš 15-20 metų buvo labai sumažėję.

Kalbėdamas apie kirų keliamą triukšmą pašnekovas teigė, kad ir lakštingalos čiulbesys kam nors gali pasirodyti negražus, bet tokia jau yra paukščių tarpusavio komunikacija.

"Ekologijoje paukščių kenkėjų nėra: kirai gaudo vabzdžius, pelytes. Didelės žalos jie nedaro, tad nėra taikyta jokių kirų populiacijos kontroliavimo metodų.

Prieš keletą metų Klaipėdoje buvo atliktas tyrimas apie tai, kuo minta kirų jaunikliai. Paaiškėjo, kad kirai yra visaėdžiai: minta žmonių išmestomis atliekomis - šašlykais, duonos gaminiais, taip pat ir natūraliu Kuršių mariose pagaunamu maistu", - pasakojo J. Morkūnas.

Pagrindine kirų įsitvirtinimo mieste priežastimi ornitologas įvardino atvirus sąvartynus, kurių Vakarų šalyse jau seniai nėra, tad ir nesusiduriama su tokiomis bėdomis: "Mūsų sąvartynai - tai kaip atvira lėkštė kirams. Kol taip bus, niekas nesikeis."

J. Morkūno teigimu, mūsų kirai žiemoja Belgijoje, Olandijoje, Vokietijoje. Per rudeninę paukščių migraciją iš Lietuvos į ten, kur šilčiau, išskris triukšmingieji rudagalviai kirai, o iš šiaurės (Latvijos, Suomijos) atskris didieji kirai.

Gyventojams dažnai nepatinka kirų keliamas triukšmas, o štai gamybininkus kamuoja kitas šių paukščių elgesys.

Jau apie trejus metus "Vakarų laivų gamykla" (VLG) kirams atbaidyti naudoja specialų įrenginį, mat paukščių išmatos nukloja ir statomus laivus, ir kranus bei kitą darbo techniką.

Baidymo įrenginio principas paprastas - kas keletą minučių transliuojamas įrašytas plėšrių paukščių garsas. Jis atbaido žuvėdras ir kirus. Anot VLG atstovės spaudai Jolantos Toliušytės, įrenginys iš esmės pasitvirtino.

Tokio paties veikimo principo įrenginį balandžiams baidyti turi ir UAB "Bega". Beje, įrenginio kaina siekia apie 65 tūkst. Lt.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder