Teismas atvėrė duris priestato šalinimui

Teismas atvėrė duris priestato šalinimui

Daugiau nei du dešimtmečius kretingiškius ir Kretingos dvaro sodybos svečius neraminantis klausimas - kada rūmų ir viso ansamblio grožio nebeniokos sovietinis svetimkūnis - artėja prie atomazgos.

Klaipėdos apygardos teismas paliko nepakeistą pirmosios instancijos teismo sprendimą, įpareigojusį priestato nuomininką UAB "Ąžuolų sodas" iškraustyti savo turtą iš patalpų. Pasak paveldosaugininkų, tai grąžino realią galimybę atkurti vientisą dvaro ansamblį.

Kretingos muziejus ir paveldosaugininkai jau nuo 1992 metų siekia nugriauti sovietmečiu prie grafų Tiškevičių rūmų "prilipdytą" baltų plytų priestatą ir atstatyti prie rūmų buvusią medinę verandą bei atkurti parko teritoriją. Šių planų įgyvendinimą apsunkino tai, kad pastatą valdžiusi Klaipėdos valstybinė kolegija dalį patalpų išnuomavo "Ąžuolų sodui".

2013 m. kolegijos pastatą perėmusi Kretingos rajono savivaldybės administracija pritarė puoselėtiems planams priestatą pašalinti ir taip atkurti istorinę tiesą. Tokia vizija nederėjo su priestate įsikūrusiųjų norais. Pusėms nesusitarus gražiuoju, prasidėjo teisminiai ginčai.

Muziejaus direktorė Vida Kanapkienė sako, kad muziejininkai priestatą nori nugriauti ne dėl paikos užgaidos.

"Šis pastatas stabdo viso dvaro ansamblio vystymąsi. XIX amžiuje tai buvo šlovinga dvaro sodyba, konkuravusi su garsiausiais valstybės dvarais. Siekiame Kretingai sugrąžinti šią šlovę. Apmaudu, kad dėl tokio tikslo įgyvendinimo turime irtis per teismus", - teigė ji.

Šių metų kovą Kretingos rajono apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo "Ąžuolų sodą" išsikraustyti iš priestato patalpų. Bendrovė šį sprendimą apskundė teismui, tačiau šis apeliacinį skundą atmetė ir paliko galioti Kretingos teismo sprendimą.

Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė teismo sprendimą įvardina kaip didžiulį laimėjimą.

"Šis sovietmečiu šalia rūmų iškilęs silikatinis priestatas bjauroja visą Kretingos dvaro sodybos ansamblį: jis visiškai nesiderina su rūmų aplinka ir užstoja parką. Gaivinant dvarą įdėta daug darbo, tačiau šita "baidyklė" jį užgožia. Niekaip negalime galutinai atkurti komplekso, kai jo viduryje riogso toks svetimkūnis, nors priestato griovimo ir teritorijos sutvarkymo techniniai projektai jau parengti", - sakė ji.

Beje, vakar sukako lygiai mėnuo, per kurį "Ąžuolų sodas" turėjo apleisti buvusias kolegijos patalpas. "Vis dėlto jokių judesių to link nematyti", - sako V. Kanapkienė.

Nuomininkui nevykdant teismo sprendimo savivaldybė kreipsis į antstolius dėl priverstinio iškraustymo.

"Vakarų ekspreso" informacija

INFORMACIJA

XV-XVI a. susiformavo Kretingos kaimas, jo pakraštyje įsikūrė Kretingos dvaras, kurį XVI a. pr. valdė Žemaičių seniūnai Kęsgailos. Nuo pat tada Kretingos dvarą per istoriją lydi garsiausios pavardės: Žygimantas Senasis, Žygimantas Augustas, Chodkevičiai, Sapiegos, Masalskiai, Potockiai, Zubovai, galiausiai - Tiškevičiai. Juozapas Tiškevičius rekonstravo XIX a. pastatytus rūmus, oranžerijoje įrengė Žiemos sodą, vandens malūne - pirmąją Lietuvoje hidroelektrinę, nutiesė pirmąją telefono liniją, sujungusią rūmus su Plungės ir Rietavo dvarais.
1940 m. pavyzdingai rūmus tvarkiusius grafus Tiškevičius sovietams iškeldinus iš dvaro, jo rūmuose apgyvendinti, o oranžerijoje maitinti kariškiai. Karo metais dvaro pastatai smarkiai nukentėjo. Po jo čia įsikūrė žemės ūkio mokykla, vėliau - technikumas. Tik 1992 metais dvaro rūmai ir kiti pastatai perduoti Kretingos muziejui.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder