"TEDx" - originalių idėjų skleidimas uostamiestyje

"TEDx" - originalių idėjų skleidimas uostamiestyje

"TEDx" yra programa, sukurta laikantis šūkio "Idėjos, kurias verta skleisti" dvasios ir skirta vietinių renginių organizatoriams, norintiems suburti žmones, kurie trokšta dalyvauti į TED konferencijas panašiuose renginiuose bei tapti TED bendruomenės nariais. "TEDx" renginiuose gyvi pranešėjų pasisakymai yra derinami su "TEDTalks" vaizdo medžiaga.

Apie TEDx veiklą pasakoja "TEDxVilnius" atstovė Rūta Kruliauskaitė

Kaip galėtumėte pristatyti "TEDx" veiklą Lietuvoje ir patį "TEDx"?

Tai 2009 metais pradėta iniciatyva, kuria siekta leisti vietinėms bendruomenėms, organizacijoms rengti TED tipo renginius savo bendruomenėse, universitetuose, miestuose. Per praėjusius nepilnus ketverius metus buvo suorganizuota daugiau nei 2000 renginių įvairiose valstybėse. Lietuvoje pirmas "TEDx" renginys organizuotas 2009 metais, iš viso jų Lietuvoje nuo to laiko buvo 14. Visi "TEDx" renginiai vadovaujasi šūkiu: "Idėjos, kurias verta skleisti".

Koks yra pagrindinis "TEDxVilnius" tikslas?

"TEDxVilnius" tikslas yra suburti vietines iniciatyvas, kurios galbūt dar nėra daug kam žinomos ir pristatyti jas auditorijai, padėti tam tikriems žmonėms, iniciatyvoms užmegzti kontaktus, kad tai išaugtų į kažką didesnio. Taip pat vietinei auditorijai pristatyti tarptautinius pavyzdžius, žmones, kurių veikla yra unikali, neįprasta ir tokiu būdu į Lietuvą atnešti kažką naujo.

Kokios buvo pirmosios konferencijos Lietuvoje, kokios yra dabar , kokie skirtumai?

Pirmasis "TEDxVilnius", organizuotas 2010 metais buvo daugiau eksperimentinio pobūžio, pamatyti kaip žmonės priima "TEDx" idėją. Jis buvo skirtas Vilniaus miestui, kadangi tema buvo "Vilnius – idėjų miestas". Renginyje dalyvavo tik 100 žmonių. Tuo tarpu antrasis - kur kas didesnis (dalyvavo 400 žmonių), turėjome platesnį pranešimų/temų spektrą.

Pranešėjai buvo ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio. Tema buvo daug platesnė "Adventure of Wonder", apimanti begalę temų. Įprastai "TEDx" konferencijos tikslas – nedaryti konferencijų specifinėmis temomis; kalbėti plačiu spektru, kad tai būtų įdomu kuo platesniam žmonių ratui. Tai priklauso nuo to, koks renginys organizuojamas; yra standartiniai "TEDx" kaip "TEDxVilnius", yra "TEDx" renginiai universitetuose, "TEDx" renginiai jaunimui/vaikams, švietimo tematika ir labai daug kitų, tad jų tematikos ir apibrėžia skirtumus.

Kokios yra "TEDx" populiarumo ir sėkmės priežastys?

Žinoma, labai didelę įtaką populiarumui daro "TEDx" vardas, kuris yra be proto populiarus, tai tarsi globalus judėjimas, ypatingai paplitęs pastaraisiais metais. Manau, kad didžiausią sėkmę lemia žmonės, kurie organizuoja "TEDx" renginius bei juose dalyvauja. Tokie žmonės nesėdi vietoje, yra ištroškę naujų idėjų, pažinčų, iniciatyvų, sunkaus darbo, todėl "TEDx" yra kaip tik ta vieta, kur tai galima gauti ir sutikti žmonių kurie gyvena tuo paču.


"TEDxVilnius" pranešėjai apie tai, ką "TEDx" reiškia jiems

Markas Splinteris: "Man "TEDxVilnius" reiškia mano miestą, kuris yra pilnas intelektualių, įdomių žmonių. "TEDx" konferencijoje galima sutikti nuostabių įvairių sričių specialistų. Mėgstu dalyvauti ten, kur žmonės susirenka iš įvairiausių kampelių. Tokioje konferencijoje kaip "TEDxVilnius" galima laisvai kalbėti, pakeisti nuomonę apie pasaulį. Tai yra tarptautinis informacijos platinimas".

Marko kalba apie ekstremalaus turisto gidą po Kabulą pasakoja apie jo gyventojus, daugiausiai dėmesio kreipdamas ne į karą, o į kasdienį Kabulo gyvenimą ir šio miesto kultūros renginius.

Simona Smirnova: "TEDxVilnius" man reiškė labai šviežią vėją. Naujos idėjos. Nauji žmonės. Nauja viltis Vilniuje. Naujos temos. Nauja publika. Man pačiai visa tai reiškia didelę inspiraciją ir galimybę. "TEDxVilnius" - tai gerų, orginalių ir pozityvių idėjų skleidimas.

Savo pranešime Simona kalbėjo apie muziką kaip pasaulio ir savęs pažinimo įrankį Apie improvizacijos galimybes ir praktiką kiekvienam žmogui. Taip pat ji pakvietė dalyvius išbandyti kolektyvinę improvizaciją bei pasiklausyti jos atliekamos muzikos.


Apie "TEDxLCC" veiklą pasakoja Antanas Tamašiūnas - LCC tarptautinio universiteto absolventas, kuris tiesiogiai dirbo su "TEDx" rengimu LCC universitete.

Kaip galėtumėte pristatyti "TEDx" veiklą Klaipėdoje?

Ko gero, daug kam TED turėtų asocijuotis su intelektualiomis, verčiančiomis susimąstyti kalbomis. TED šūkis toks yra – idėjos, kurias verta skleisti (angl. ideas worth spreading).

TED veikla paremta idėjų galia: idėjos gali pakeisti gyvenimus ir netgi pasaulį, todėl TED skleidžia pačių verčiausių pasaulio mąstytojų žinias ir įkvėpimą. Pranešėjų kalbos neturi viršyti 18 minučių. Mūsų organizuota "TEDxLCC" ir apskritai "TEDx" konferencijos yra vietiniai TED formato renginiai, organizuojami nepriklausomai nuo TED, bet pagal TED numatytus reikalavimus (tą būtent ir pažymi raidė "x").

Kokios buvo pirmosios konferencijos Klaipėdoje, kiek jų buvo?

Įdomiausia, kad nors Vilniuje, Kaune ir Panevėžyje jau anksčiau buvo organizuojamos TEDx konferencijos, Klaipėdoje mes buvome pirmieji. Čia "TEDxLCC" konferencija įvyko 2012 m. gegužės 12 d. LCC tarptautiniame universitete. Kadangi norėjome žmonėms įkvėpti drąsos ir paskatinti veikti, pastarosios konferencijos tema buvo "Drąsos vandenynas" (angl. "The Ocean of Courage"). Vėliau, birželio 27, visą dieną nemokamai rodėme tiesioginę "TEDGlobal2012" transliaciją iš Anglijos. Joje buvo diskutuojama globaliomis temomis.

Kaip manote, kokios yra "TEDx" populiarumo ir sėkmės priežastys?

"TEDx" konferencijų populiarumas priklauso ne vien nuo vietinių organizatorių reklamos pastangų, bet ir nuo žmonių žinių apie TED, kadangi "TEDx" yra glaudžiai susijęs su TED.

Deja, panašu, kad pas mus dar nedaug kas žino apie TED. Potencialią auditoriją mažina dar ir tai, kad beveik viskas vyksta anglų kalba. Kita vertus buvau maloniai nustebintas "TEDxLCC" matydamas jaunus žmones iš mokyklų ir gimnazijų. Viena mergina netgi sakė, kad TED kalbos yra rodomos per anglų kalbos pamokas!

Ką galėtume papasakoti apie klaipėdiečius "TEDx" veikloje? Kokios kalbos buvo pristatytos?

Gegužės 12 d. renginyje išmintimi dalijosi ne vien klaipėdiečiai: improvizatorių trupė "IMPRO 241", režisierius Gytis Padegimas, kanadietis profesorius Dr. Gregory Sandstrom, šokėjas Petras Lisauskas, staigmenų teatro "Jeigu" savininkė Giedrė Žlabytė ir poliglotas Sergej Matiunin. 

Ar yra receptas, kaip reikėtų tapti geru oratoriumi?

Svarbiausia yra turėti, ką pasakyti. Žinoma, kalbos pateikimas irgi svarbus, bet kalbos turinys yra pagrindas. Todėl man šiuo atveju žodis "oratorius" turi kiek kitokį atspalvį.

"TEDx" konferencijose kalbas sakė daug puikių oratorių, bet žmonės jų klauso ne dėl to, kad jie puikūs oratoriai, o dėl to, kad jie pasako ką nors verčiančio susimąstyti, įdomaus, išmintingo.

Oratorių ieškote patys, o gal jie randa jus?

Kadangi toks renginys Klaipėdoje vyko pirmą kartą, žinoma, kalbėtojų mums teko ieškoti patiems. Ir tai labai atsakinga organizavimo dalis – nuo jų priklauso viso renginio ar konferencijos sėkmė. Tiesą sakant, mūsų renginio dalyvių kalbos pranoko mano lūkesčius. Džiaugiuosi, kad turėjau galimybę organizuoti šį renginį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder