Tarybos metai: Klaipėda statoma kaip Maskva

Tarybos metai: Klaipėda statoma kaip Maskva

Užvakar suėjo lygiai metai nuo pirmojo naujai išrinktos Klaipėdos tarybos posėdžio. Ketvirtis lemiamus sprendimus mieste priimančios institucijos kadencijos baigėsi, tačiau ar įvykdyta bent ketvirtadalis rinkiminėse programose spausdintų pažadų?

Ką per 12 mėnesių Taryba nuveikė arba ne, gera ar bloga Klaipėdos valdžia, kiekvienas miestietis vertina iš savo pozicijos.

Tuo tarpu kovo pabaigoje paskelbus savivaldybės užsakytos apklausos rezultatus paaiškėjo, kad 8 iš 10 miestiečių gyvenimą Klaipėdoje, palyginti su kitomis Lietuvos vietomis, įvertino gerai, o Tarybos narių veiklos vertinimo vidurkis buvo 6,13.

Ką rašė programose?

Žinoma, partijų ir kandidatų programose nurodyti siekiai - tik dėl miesto gyventojų gerovės. Juos įgyvendinus klaipėdiečiai turėtų ne tik "duonos ir žaidimų", bet ir mokėtų mažesnius mokesčius už komunalines paslaugas, smulkūs ir pradedantieji verslininkai naudotųsi lengvatomis, miestiečiai vaikščiotų apšviestomis gatvėmis, jose nebūtų duobių, sotūs ir laimingi rinkėjai turėtų visas tinkamas sąlygas sportuoti bei lankytis kultūriniuose renginiuose. Atgimęs senamiestis, apleistų statinių savininkai - susitvarkę arba sulaukę griežtų sankcijų.

Apskritai Klaipėda turėtų būtų sveikas ir švarus uostamiestis bei turtingas kurortas, kuriame gera gyventi.

Jeigu ne - valdininkai asmeniškai atsakytų už savo sprendimus. Bent jau toks punktas irgi buvo tarp rinkiminių pažadų.

Dviprasmiški sprendimai

Derėtų pažymėti ir tai, jog dauguma politikų, tarp jų ir meras Vytautas Grubliauskas, prieš rinkimus siūlė aktyviai spręsti senamiesčio atgaivinimo problemą. Deja, dabar siūloma apmokestinti automobilių stovėjimą centre esančių namų kiemuose. Nors ir neaišku, ar Taryba šį siūlymą patvirtins, kyla klausimas - ar jis paskatins senamiesčio klestėjimą?

Gana keistai atrodo Tarybos sprendimas apmokestinti biudžetinių įstaigų sporto būrelių auklėtinius, nors dauguma politikų žadėjo sporto bazių plėtrą bei užsiėmimų prieinamumą visiems, ypač vaikams ir jaunimui.

Kalbant apie viešąjį transportą derėtų prisiminti per daugelio klaipėdiečių kišenę kirtusį sprendimą didinti viešojo transporto bilietų kainas.

Kultūrinį alkį, pradėjus veikti arenai, miestiečiai numalšina labiau nei bet kada: renginių gausa ir mastai buvo tokie, kokių iki šiol nebuvo. Bet arena - ne šios Tarybos kadencijos nuopelnas.

Švietimas: dviprasmiško bendruomenės vertinimo sulaukė patvirtintas naujas bendrojo ugdymo įstaigų planas, pagal kurį kai kurie mokiniai ir vėl bus priversti kraustytis.


Į Tarybą išrinktų partijų atstovams priminėme leidinyje "2011 m. vasario 27 d. savivaldybių tarybų rinkimai Klaipėdos miesto savivaldybėje Nr. 20" išspausdintas jų programas ir paklausėme, kaip sekasi jas įgyvendinti.

"Jaučiame savo indėlį"

Antanas BOSAS, Darbo partija

 Manau, kad mums visai neblogai sekėsi, įvykdėme 65-70 proc. užsibrėžtų tikslų. Juolab kad Taryboje turime tik du narius - vienas pabėgo. Nesame nei pozicija, nei opozicija, bet jaučiame savo indėlį į pragmatiškus miestui sprendimus.
Skambiausi programos pažadai: senųjų sporto bazių renovacija ir naujų statyba, teisėsaugos institucijų nurodymų vykdymas dėl neteisėtų statybų ir kitų neteisėtų veiksmų mieste.

"Taryba dirbo be nuopuolių"

Rimantas TARAŠKEVIČIUS, Liberalų ir centro sąjunga

Praėję metai - pereinamieji, išsikeltų tikslų įvykdymą sunku vertinti procentine išraiška. Galima tik pasidžiaugti valdžios kaita, įvykusia be perversmų - buvo sukirsta rankomis, pasidalinta atsakomybėmis ir dirbame: įvykdyti tęstiniai projektai, tokie, kaip arenos, Pilies uosto statybos, puikiai praėjo anksčiau suplanuoti didieji renginiai - regata, Europos krepšinio čempionatas. Tarybos darbe nuopuolių nebuvo. Reikia pripažinti, kad naujoji savivaldybės administracija dirbo labai gerai ir jai derėtų rašyti aukštesnį balą nei ankstesniajai.
Skambiausi programos pažadai: pigesnė nei kituose didmiesčiuose šiluma ir vanduo, užbaigta mokyklų renovacija.

"Pažymius tegul rašo miestiečiai"

Nerijus ČAPAS, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas

Praėjusiais metais jaučiausi kaip pirmokas - sistemos teoriją žinojau, o praktikos neturėjau, supratau, kad tai labai skirtingi dalykai. Reikėtų pažymėti, jog Taryboje esame opozicinė frakcija, tad daugiau nei stabilios valdančiosios daugumos sprendimams didelės įtakos negalėjome daryti, nors komitetuose ir komisijose nuomonės kai kuriais klausimais sutapdavo. Rinkėjai man ir kolegoms dažnai pranešdavo ir apie mažesnes problemas, kurios Tarybos lygiu nesprendžiamos. Pavyko išspręsti kai kuriuos nesutarimus daugiabučių bendrijose. Už praėjusių metų darbą nesiryžčiau rašyti pažymio nei sau, nei frakcijos kolegoms - tegul rašo miestiečiai.
Skambiausi programos pažadai: savivaldybės tarnautojų asmeninė atsakomybė ur priimamus sprendimus, namų valdų kontrolė, dieną ir naktį saugus miestas.

"Smagu matyti gyventojų supratimą"

Artūras ŠULCAS, Lietuvos liberalų sąjūdis

Penkiabalėje sistemoje už nuveiktus darbus rašyčiau ketvertą. Tikrai įvykdėme pažadą viešiau dirbti ir su gyventojais, ir su viešųjų paslaugų teikėjais. Pavyko puikiai suderinti valdančiąją koaliciją, nors ją sudaro 4 partijos su gana skirtingomis ideologijomis. "Sustyguota" savivaldybės administracija, neprireikė milžiniškos reorganizacijos, tarnautojų atleidinėjimų į jų vietas sustatant savus žmones. Pirmieji metai Taryboje - žvalgybiniai, tektoniniai lūžiai laukia artimiausioje ateityje. Maskva juk irgi ne per dieną pastatyta.
Skambiausi programos pažadai: poilsiui ir sportui pritaikytos erdvės pietinėje miesto dalyje, automobilių stovėjimo aikštelės, saugumo užtikrinimas avaringiausiose miesto vietose.

"Koalicija dirbo efektyviai"

Vladimir VLASOV, politinė partija "Rusų aljansas"

Man asmeniškai sekėsi gerai. Koalicija dirbo efektyviai, ne kartą teko ir derėtis, tačiau visada rasdavome bendrą, visiems tinkamą sprendimą. Visos frakcijos vardu nekalbėsiu. Ši kadencija Taryboje - man jau trečioji, tačiau su kitomis jos nelyginsiu, būtų neetiška.
Leidiniui partija programinių nuostatų nepateikė.

"Į valdymą įtraukiame visuomenę"

Artūras RAZBADAUSKAS, partija "Tvarka ir teisingumas"

Pirmieji metai - tarsi pasirengimas, mūsų frakcijos nariai politikoje yra naujokai, bet, pagal bendrą koalicijos programą, kai kurie planuoti sprendimai priimti, o per ketvirtadalį kadencijos, mano manymu, ketvirtadalį užsibrėžtų planų ir pasiekėme. Planavome į miesto valdymą įtraukti kuo daugiau visuomeninių organizacijų - tai ir darome: mūsų iniciatyva įkurtos Asmens sveikatos komisija ir Smulkaus ir vidutinio verslo taryba, tarp kurių narių visuomenininkų yra kur kas daugiau nei politikų. Klaipėda įsijungė į Sveikų miestų tinklą, šioje veikloje taip pat aktyviai dalyvaujame, tik norėčiau pasakyti, jog tai ilgas procesas, per metus sveiku miestu netampama.
Skambiausi programos pažadai: verslo liudijimo kaina - 1 litas, automobilių stovėjimo aikštelės daugiabučių namų prieigose, sporto infrastruktūros remontas ir plėtra.

"Ir žmonės turėtų galvoti"

Vytautas ČEPAS, Socialdemokratų partija

Pirmieji metai - įsibėgėjimo metai, per juos tų pažadų nelabai suspėsi įvykdyti, be to, nepavyko socialdemokratams Taryboje frakcijos sukurti. Kaip ir kitų partijų, taip ir mūsų programoje yra siekis atgaivinti senamiestį - čia, kaip ir socialinių reikalų srityje, reikalai po truputį juda į priekį. Gerai sekasi su švietimo įstaigų optimizacija, nors tikslus visiškai įgyvendinti trukdo kai kurie galiojantys ugdymo principai. Sporte ryškesnių pokyčių tikimės nuo kitų metų. Lig šiol šioje srityje buvo chaosas, todėl reikia didelių struktūrinių pakeitimų, keisti finansavimą. Gerai, kad pavyko įkurti Viešosios tvarkos skyrių ir dabar jau tikrai jaučiasi stipresnė savivaldybės sukurtų taisyklių kontrolė. Dėl kultūros galima pasidžiaugti, mieste kasdien vyksta bent po kelis aukšto lygio renginius. O žmonės taip pat neturėtų galvoti, kad viską už juos padarys politikai, bet ir patys galvoti. Juk jeigu mažiau šiukšlinsime, mažiau pinigų reikės tvarkymo darbams bei lėšas skirti kitoms problemoms spręsti. Pasistengti dėl savo miesto turėtų kiekvienas.
Skambiausi programos pažadai: daugiau lėšų - socialinio būsto statybai, vaikų ir jaunimo papildomam ugdymui bei vasaros poilsiui.

"Nesutinka su mumis dauguma..."

Viačeslav TITOV, Lietuvos rusų sąjunga

Ką galime, tą darome, stengiamės dėl klaipėdiečių. Žinoma, norėtųsi priešrinkiminę programą įgyvendinti šimtu procentų, tačiau per metus pavyko gal apie 5 procentus visų užsibrėžtų tikslų įgyvendinti - nenori sutikti su mūsų pasiūlymais valdančioji dauguma.
Skambiausi programos pažadai: pastatyti Klaipėdoje vandens atrakcionų parką, sustabdyti šiukšlių deginimo gamyklos statybas.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder