Šventėms miestiečiai renkasi kaimo sodybas

Šventėms miestiečiai renkasi kaimo sodybas

Sunkmetis neatšaldė žmonių noro smagiai, negailint lėšų, atšvęsti didžiąsias metų šventes. Šiemet Klaipėdos rajono kaimo turizmo sodybos per šventes tikisi sulaukti žymiai daugiau klientų negu pernai.

Gargždų turizmo informacijos centro duomenimis, didžioji dalis sodybų su pirtimis jau užsakytos rudenį, o kai kurios - net prieš metus.

"Situacija rinkoje yra išties pagerėjusi, klientai - daugiausiai iš Klaipėdos miesto - yra pamėgę rajono pirtis bei sodybas. Jos užsakomos ne tik per pačias šventes, bet ir tarpušvenčiu. Švęsti atvažiuoja draugų, šeimų kompanijos, įstaigų, įmonių kolektyvai", - sakė šio centro direktorė, Klaipėdos rajono kaimo turizmo asociacijos vadovė Daiva Buivydienė.

Pirtys - populiarios

Savo populiarumo nepraranda pirtys - jos užsakomos dažniausiai. Pirtis renkasi mažiau sau per šventes galintys leisti žmonės. Pasak kalbintų sodybų šeimininkų, nedidelės, iki 15-20 žmonių kompanijos užsisako tik pirtis ir jų patalpas, todėl šalia įrengtos pobūvių salės lieka tuščios. Tokios kompanijos atsiveža savo maistą bei gėrimus ir švenčia su nakvyne arba be jos.

Tuo tarpu kaimo turizmo sodybų šeimininkai savo svečiams yra pasirengę, jei tik yra pageidaujama, surengti visą šventinį vakarėlį: paruošti maistą, pasiūlyti muzikantus, šventinio renginio vedančiuosius, suteikti informaciją, kur pigiau įsigyti fejerverkų, pasiūlyti net renginio scenarijų.

Pasak D. Buivydienės, yra sodybų, siūlančių išsinuomoti šventėms erdvių patalpų, kuriose telpa iki 100 žmonių. Tokios pobūvių salės su nakvynės vietomis nuoma be maitinimo kainuoja apie 2 000 litų už parą.

"Palyginti su miesto viešbučių kainomis, tai tikrai nėra daug. Ne visos didžiosios sodybos dar sulaukė klientų, nors, anot savininkų, kasdien netyla skambučiai, žmonės teiraujasi, derasi. Kai kurie savininkai iškart siūlo šventinį paketą - patalpų nuomą ir maitinimą už 150 litų vienam asmeniui.


Sodybų šeimininkai ankstesniais metais yra patys savo sodybose rengę šventines programas, kvietę žmonės atvykti švęsti, bet tokia paslauga populiarumo nesulaukė. Šiemet sodybų savininkai itin džiaugiasi, kad grįžta nuolatiniai klientai, tradicijas švęsti vėl atgaivina įstaigų kolektyvai. Dauguma klientų patalpas šventėms užsisakė rugsėjo-spalio mėnesiais, kiti - dar vasarą. Ir šiomis dienomis sodybos sulaukia daug svečių - tai pas vieną atvažiuoja 70 svečių, kitas rengiasi priimti ir visą 100 žmonių... Tad sodybų šeimininkų nuotaika prieš šventes tikrai gera", - sakė D. Buivydienė.

Verslas plečiasi

Pasak jos, atsigavimas kaimo turizmo rinkoje jautėsi ir vasarą - sodybų šeimininkai nuostolingu sezonu nesiskundė.

"Atėjus sunkmečiui sodybos sumažino paslaugų įkainius ir sulaukė gerokai daugiau klientų, todėl ne viena sodyba uždirbo net daugiau negu geraisiais metais. Aišku, yra sodybų, kurioms ne viskas einasi kaip sviestu patepta. Gal patys šeimininkai mažai reklamuojasi, nedaug klientų gali priimti, įsikūrusios toli nuo uostamiesčio, prastas privažiavimas - yra ne viena priežastis, kodėl kai kurios sodybos per šventes svečių gali ir nesulaukti", - svarstė D. Buivydienė.

Šiuo metu Klaipėdos rajone veikia 28 įregistruotos kaimo turizmo sodybos. Verslas toliau aktyviai plėtojamas. Baigiamos įrengti dar dvi didelės gražios sodybos. Pasak D. Buivydienės, pradėti kaimo turizmo verslą žmones skatina gaunama svari parama iš Europos Sąjungos fondų ir tai, kad šis verslas yra gana pelningas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder