Svečius pratins susimokėti internetu

Svečius pratins susimokėti internetu

Nuo rugpjūčio vietinę rinkliavą už įvažiavimą į Neringą galima susimokėti ir iš anksto internetu, tačiau kol kas šia naujove, leidžiančia greičiau kirsti Alksnynės postą, Kuršių nerijos svečiai naudojasi gana vangiai.

Nepaisant to, Neringos valdžia viliasi, jog ši merui Dariui Jasaičiui kilusi ir vėliau realizuota unikali Lietuvoje idėja išpopuliarės. Žadama kurorto svečiams įvairiais būdais priminti apie šią mokėjimo galimybę.

Augimo tikisi vasarą

Įgyvendinant minėtąją idėją vietoj trijų eismo juostų su saugumo salelėmis Alksnynės poste buvo suprojektuotos dvi. Viena eismo juosta skirta įvažiuojantiems į Neringą su leidimais arba sumokėjusiems rinkliavą iš anksto internetu. Buvo įrengta ir automobilių numerių atpažinimo bei administravimo sistema - automatiškai automobilis praleidžiamas nuskaičius numerį.

Būsimam Neringos svečiui prisijungus prie svetainės http://neringa.eparkingas.lt reikia suvesti savo transporto priemonės valstybius numerius ir nurodyti savo mobiliojo telefono numerį. Per elektroninę bankininkystę susimokama už norimą įvažiavimų kiekį (iki 5 kartų). Atvažiavus prie Alksnynės posto sumontuotos vaizdo kameros identifikuoja valstybinius numerius ir iš karto atsidaro užtvaras. Sistemai nenuskaičius transporto priemonės numerių dėl to, kad pavyzdžiui, yra nešvarūs, užtvaras atsidaro vairuotojui iš nurodyto mobiliojo telefono numerio paskambinus nemokamu numeriu.

Pasak Neringos savivaldybės administracijos atstovės spaudai Sandros Vaišvilaitės, pirmieji kurorto svečių mokėjimai internetinėje svetainėje buvo atlikti rugpjūčio 11-ąją.

"Rugpjūtį internetu buvo atlikta 1,3 procento visų mokėjimų už vietinę rinkliavą. Rugsėjį - 0,7 proc. Daugiausia mokėjimų internetu sulaukta Žolinių savaitgalį. Tikimės, kad atsiskaitančiųjų internetu vėl padaugės vasaros sezono metu", - sakė S. Vaišvilaitė.

Anot jos, dažniausiai žmonės yra linkę atsiskaityti grynaisiais pinigais, apie 20 proc. įvažiuojančių į Neringą atsiskaito bankų kortelėmis.

Įmanoma plėsti

Pasak S. Vaišvilaitės, naujovės įdiegimas Alksnynės kontrolės poste Savivaldybės biudžetui atsiėjo 265 178 Lt.

Ties šiuo projektu darbavosi trys įmonės - generalinis rangovas "Žimpra" vykdė kasos namelių ir salelių statybos darbus, TEO LT inicijavo ir koordinavo transporto valdymo sistemos darbų vykdymą, o subrangovas "Lutex" vykdė transporto valdymo sistemos darbus.

TEO LT Vakarų verslo padalinio vadovo Nerijaus Avelio teigimu, Alksnynės projektas yra vienas iš pavyzdžių, kaip technologijos supaprastina ir palengvina gyvenimą.

"Kuo daugiau bus iš anksto mokančių už įvažiavimą į Neringą, tuo efektyviau galima planuoti automobilių srautus, ypač prasidėjus atostogų sezonui", - mano N. Avelis.

Anot jo, sukurta programinė įranga suteikia galimybę sistemos administratoriui gauti įvairias ataskaitas apie įvažiavusius automobilius (laiką, apmokėjimo būdą ir t.t.). Teigiama, kad sistema gali būti plečiama ir pritaikoma pagal savivaldybės poreikius.

Skaičius

Iš vietinės rinkliavos už įvažiavimą į Neringą 2014 m. planuojama surinkti 3,97 mln. Lt.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder