Susipainiojo atrakcionų parko lynuose

Susipainiojo atrakcionų parko lynuose

Klaipėdos poilsio parke įrengtų nuotykių trasų gimimo istorija tampa vis painesnė, nors miesto Tarybos narys Mindaugas Žilys kratosi bet kokių įtarimų dėl interesų konflikto ir įrodinėja esąs visiškai nekaltas. Tačiau jo pasiaiškinimai neatrodo įtikinami, todėl etikos sargai, ko gero, tirs, ar politikas nenusižengė įstatymams.

Trečiadienį Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas oficialiai kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) ir paprašė ištirti, ar M. Žilys nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo.

Kreiptis į etikos sargus paskatino keisti sutapimai. Mat M. Žilys, šiuo metu einantis UAB "Nuotykių parkas KAR KAR" direktoriaus pareigas bei esantis vienu iš šios bendrovės akcininkų, galbūt galėjo supainioti viešuosius ir privačius interesus dalyvaudamas priimant sprendimus, susijusius su UAB "Poilsio parkas" likvidavimu ir perdavimu BĮ Klaipėdos miesto kūno kultūros ir rekreacijos centrui bei rinkliavos laipynių parko veiklai šioje teritorijoje nustatymu.

Kalta aplinka?

Pats M. Žilys šioje istorijoje teigia esąs visiškai nekaltas. Pasak jo, kalčiausia šioje istorijoje yra žiniasklaida, kuri "skleidžia prasimanymus".

PRIEŽASTIS. Mindaugas Žilys aiškino, kad vadovauti nuotykių parką administruojančiai bendrovei buvo pakviestas dėl to, kad mėgsta sportą. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

"Dabar jau net vaiko nuvesti į darželį negaliu, nes grupės auklėtojos kreivai į mane žiūri. Tačiau noriu visiems priminti, kad tuomet, kai balsavau už UAB "Poilsio parkas" likvidavimą, apie jokius atrakcionų parkus nebuvo net kalbos. Sutinku, kad korumpuoti politikai turi sėdėti kalėjime. Tačiau aš pats nesu toks bukas ar asilas, kad pats save stumčiau į direktoriaus vietą", - teisinosi M. Žilys.

Jis aiškino, kad savivaldybės Tarybos posėdžiuose balsavo už tai, kad parkas nebūtų perduotas privatininkams.

Pokalbininkas prisipažino mėgstantis sportą, įvairias laipynes, kopti į kalnus. Tačiau kodėl nuotykių parko direktoriumi buvo pakviestas būtent jis, nesugebėjo paaiškinti.

Keistas argumentas

Šioje istorijoje yra ir daugiau neaiškumų. Vienas jų - nustatant konkurso nugalėtoją. Dokumentus konkursui buvo pateikusios tik dvi įmonės - UAB "Actifun", jau įrengusi kelis nuotykių parkus, bei UAB "To Do Finance", teikianti finansinių konsultacijų paslaugas.


Liepos 4-osios Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos komisijos, sudarytos atrakcionų parko konkurso laimėtojui išrinkti, protokole rašoma, jog ji, "įvertinusi pasiūlymą, atkreipė dėmesį, kad pasiūlyme pateikti dokumentai apie dalyvio patirtį laipynių parkų atrakcionų veikloje neįrodo, jog dalyvis UAB "Actifun" turi 2 metų patirtį, kaip nustatyta konkurso nuostatų 7.2 punkte. Kadangi UAB "Žibosa", Druskininkų savivaldybės administracijos rekomendacijos išduotos ne UAB "Actifun", bet fiziniam asmeniui Kostui Kačerauskui". Todėl konkurso nugalėtoja buvo paskelbta bendrovė "To Do Finance", kuriai patikėta atrakcionų (laipynių) parką administruoti iki 2021-ųjų.

Keista, tačiau tai pačiai komisijai neužkliuvo, kad nei konkursą laimėjusi įmonė, nei jos tuometis vadovas Donatas Janušas išvis neturėjo patirties įrengiant ar eksploatuojant atrakcionų parkus. Šios bendrovės interneto puslapyje iki šiol puikuojasi tokia informacija: "UAB "To Do Finance" veiklą pradėjo 2010 metais, reorganizuota 2012 metais. Ši įmonė įkurta konsultuoti klientus finansinio investavimo, stabilumo, bei finansinio saugumo klausimais. Misija - visada būti profesionalia, lyderiaujančia ir atsakinga individualių finansų konsultantų įmone. Rasti klientų poreikius ir pateikti geriausius finansinius sprendimus".

M. Žilys "Vakarų ekspresui" karštai įrodinėjo, kad "To Do Finance" teisėtai laimėjo konkursą, mat prieš pateikdama dokumentus savivaldybei ši bendrovė sudarė jungtinės veiklos sutartį su bendrove "Uno parks", administruojančia atrakcionų parkus Druskininkuose, Vilniuje ir kitur.

"Tačiau jie buvo tik rangovai, kurie įrengė nuotykių parką ir įsipareigojo atlikti jo techninę priežiūrą. O Klaipėdos parką administruoja visai kita bendrovė "Nuotykių parkas KAR KAR". Tiesa, ji yra įmonės "To Do Finance", kuriai spalio 4 dieną buvo suteiktas naujas pavadinimas, teisių perėmėja. Spalį aš ir tapau jos direktoriumi", - aiškino M. Žilys.

Jis prisipažino, kad sutikdamas vadovauti bendrovei pareikalavo ir tam tikros akcijų dalies. Kas yra pagrindinis bendrovės akcininkas, pokalbininkas neatskleidė. O paaiškinimas, kodėl direktoriumi tapo jis, savivaldybės Tarybos narys, iki tol dirbęs valstybinės įmonės "Klaipėdos regiono keliai" Personalo ir juridinio skyriaus viršininku, o ne kitas, labiau šioje srityje patyręs asmuo, atrodo neįtikinamas.

"Su "Uno parks" vadovu Marijumi Krasnicku esu pažįstamas iš anksčiau, o buvusio "To Do Finance" direktoriaus nepažinojau. Jis šiuo metu palikęs bendrovę ir dirba kitoje įmonėje", - nuo tiesaus atsakymo išsisukinėjo M. Žilys.

Pralaimėjęs nesibylinės

Bendrovės "Actifun" direktorius Kostas Kačerauskas neslėpė nuoskaudos dėl pralaimėto konkurso.

"Kai sužinojau, kad konkursą laimėjo Krasnickai, man tapo viskas aišku. Todėl aš net neskundžiau konkurso rezultatų, kadangi tų žmonių įveikti neįmanoma. Šie žmonės mane išstūmė iš Druskininkų, kur aš savo lėšomis įrengiau parką, o jį administruoti buvo sukurta kita bendrovė. Druskininkuose aš praradau nemažai savo pinigų. Klaipėdoje nukentėjau mažiau, čia nespėjau investuoti", - mįslingai kalbėjo K. Kačerauskas, dar įrengęs nuotykių parką Kretingos bei Varėnos rajonuose.

Druskininkų nuotykių parką, kurį esą sukūrė K. Kačerauskas, šiuo metu administruoja M. Krasnicko valdoma bendrovė "Uno Parks". Jo tėvas Juozas Krasnickas yra Alytaus savivaldybės meras, šioje kėdėje sėdintis nuo gegužės, kai pareiškus nepasitikėjimą iš posto buvo išverstas ankstesnis meras Feliksas Džiautas.

K. Kačerauskas tvirtino sugaišęs dvejus metus, kol praskynęs kelią tokiems atrakcionams atsirasti Klaipėdoje.

"Ilgai domėjausi, kokia šio sklypo patirtis, inicijavau dokumentų žemės paskirčiai nustatyti rengimą, nuveikiau dar kai ką, tačiau mano darbo vaisiais pasinaudojo kiti asmenys", - piktinosi K. Kačerauskas.

Vienas šios istorijos herojų, bendrovės "Uno parks" vadovas M. Krasnickas atsisakė ką nors komentuoti "Vakarų ekspresui" motyvuodamas kelione į užsienį - šiuo metu jis esą yra Kinijoje.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder