Studentai reikalauja teisės nusiprausti

Studentai reikalauja teisės nusiprausti

Perpus apkarpius lėšas, skirtas sumokėti už komunalines paslaugas, Klaipėdos statybininkų mokyklos vadovybė ėmė ieškoti vidinių rezervų. Surastas saliamoniškas sprendimas - bendrabučio gyventojams, norintiems nusiprausti duše, nustatytas griežtas tvarkaraštis. Bendrabučio valdytoja džiaugiasi, kad taip pavyko sutaupyti 200 kubinių metrų šalto vandens. Užtat gyventojai skundžiasi, kad negali praustis tada, kai nori.

Klaipėdos statybininkų mokyklos priklausančiame bendrabutyje gyvena trijų švietimo įstaigų studentai - pačios Klaipėdos statybininkų mokyklos, Paslaugų ir verslo mokyklos bei Socialinių mokslų kolegijos. Beveik visi kalbinti bendrabučio gyventojai piktinasi naująja, nuo sausio 1-osios, galiojančia tvarka. Pagal kurią nustatytas griežtas prausimosi tvarkaraštis - pirmadieniais ir trečiadieniais dušai skirti kolegijos, o antradieniai ir ketvirtadieniais - kitų mokyklų studentams.

Statybininkų mokyklos studentas Artūras skundėsi, kad pirmadienis jam yra praktikos diena, po kurios labai norisi nusprausti. "Bet negaliu, nes pirmadieniai priklauso kolegijai", - liūdnai juokavo vaikinas.

Nepatenkinti ir kolegijos studentai. "Kituose bendrabučiuos gyvenantieji moka tokio pat dydžio mokesčius, tačiau į dušą eina, kada nori. O jei prieš savaitgalį norime nusiprausti, negalime, nes tai ne mūsų dienos. Be to, į dušus įleidžiama tik iki 22 valandos. O jei grįžtu prisišokusi iš vakarėlio?", - skundėsi Socialinių mokslų kolegijos studentė Rasa.

Bendrabučio valdytoja Angelė Kairienė gina naująją tvarką, tačiau išsyk primena, kad studentams esą leidžiama nusiprausti ir kitomis dienomis.

"Ne aš tą tvarką sugalvojau, tačiau ji jau pasiteisino. Per tą mėnesį mes vien šalto vandens jau sutaupėme apie 200 kubų. Nes studentai iki tol vandens visai netausodavo. Duše yra septynios vietos praustis, tačiau ateina dviese ir atsuka visus čiaupus. Taip pasidaro garinę pirtį. Prašome, kad jie nesipraustų ilgiau nei 20 minučių, tačiau mūsų prašymų jie negirdi. Išeidami vandenį pamiršta užsukti, dušų galvutes nusukinėja", - rypavo A. Kairienė.

Ji pridūrė, kad kitomis dienomis bendrabučio gyventojai taip pat turi galimybę nusiprausti. Tačiau "eilės tvarka".

"Nėra taip, kad liktų nesiprausę", - užtikrino bendrabučio valdytoja.

Naująją tvarką gynė ir Statybininkų mokyklos direktorius Steponas Rimkus. Jis teisinosi, kad prausimosi grafikas nustatytas ne iš gero gyvenimo.

"Mums daugiau nei per pusę sumažino finansavimą. Jei pernai už komunalines paslaugas pervisus metus sumokėjome 506 tūkst. litų, tai šiemet tam pačiam tikslui skirta vos 206 tūkst. Tai ir taupome. O studentai už bendrabutį moka tik simboliškai - statybininkai po 13 litų, o kolegijos studentai - apie 120 litų per mėnesį. Jei pavyks sutaupyti, nuo kovo 1-osios grafiką atšauksime. O gal studentai sutiktų mokėti daugiau?" - išeičių ieškojo direktorius.

"Už bendriką mokėti daugiau? Neee!" - net sustūgo tokį pasiūlymą išgirdęs bendrabučio verandoje cigaretę traukęs būsimasis statybininkas.

Studentų teisę į šiuolaikinę higieną pasiryžo ginti Klaipėdos visuomenės sveikatos centras (VSC).

"Tegu tie nepatenkinti studentai parašo skundą, o mes, nuvykę į vietą, patikrinsime ir išsiaiškinsime, teisėtai elgiasi bendrabučio administracija, ar ne", - "Vakarų ekspresui" pažadėjo Asta Šlepetienė, Klaipėdos VSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja.

Anot jos, jokios sanitarinės normos nenumato, kaip dažnai žmonės turėtų praustis.

"Tačiau truputį keista, kad XXI amžiuje žmonėms ribojama galimybė nusiprausti. Iki šiol studentai skųsdavosi tik nepatenkinama prausimosi patalpų būkle, tačiau dėl to, kad neleistų praustis, iki šiol skundų negauta", - stebėjosi A. Šlepetienė.

DUŠAS. Kai kurių mokyklų bendrabučių dušuose - griežta tvarka.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder