Stintų šventėje "ruoniai" šventė 25-metį

Stintų šventėje "ruoniai" šventė 25-metį

Šeštadienį Palangoje šurmuliuojant stintų šventei savo veiklos 25-metį pažymėjo ir Lietuvos sveikuolių sąjunga, vadovaujama Dainiaus Kepenio.

Vyko ir konferencija „Grūdinimasis ir sveikata“, ir iškilmingas Sveikuolių sąjungos 25 metų gimtadienio minėjimas, ir vakarėlis „Varom!“.

Tačiau šventės kulminacija ir atrakcija visiems stintų šventės dalyviams, be abejo, buvo tradicinės "ruonių" maudynės šaltoje Baltijos jūroje.

Atbėgančių „ruonių“ prie jūros laukė daugybė žmonių. Mat ilgasis savaitgalis, tad Palangoje žmonių - kaip vasarą, ir netgi daugiau. J. Basanavičiaus gatve ateiti iki jūros tilto nebuvo lengva, reikėjo irtis per minią. Ne tik tiltas į jūrą visas buvo aplipęs žiūrovais, bet ir kopose žmonės buriavosi. O ir visa pakrantė buvo nusėta smalsuolių – net juodavo.

Prisibrauti ir savo akimis pamatyti, kaip nemažas būrys žmonių - ir moterys, ir vyrai, ir vaikai ir senyvo amžiaus žmonės - rengiasi rūbus ir brenda į jūrą, buvo neįmanoma misija. Mažesnio ūgio žmonės bandė įžiūrėti sveikuolius radę tarpelį tarp stovinčiųjų pirmose gretose kojų.

Juokauta, kad Lietuvos sveikuoliai laikinai neteko sveiko proto. Minia bandė skanduoti ir „Lietuva“, ir „Karšta“, drąsindama, lipančiuosius į jūrą. Jie turėjo 7 kartus pamerkti užpakalį į vandenį. Pirmas kartas- nuodėmėms nusiplauti etc. Tačiau daugelis „ruonių“ tik įlindo ir tuoj bėgo į krantą šildytis prie laužo, kuris kažkodėl „nenorėjo“ degti.

Pasikalbėti su „ruoniais“ nebuvo paprasta , teko pro aptvarą prakišti diktafoną. Vis dėlto pasisekė „pagauti“ 49 metų „ruonį“ iš Anykščių.

„Koks vanduo? Geras, t. y. šlapias. Temperatūra, manau, gal kokie 2-3 laipsniai . Savijauta puiki. Aš žvejys, šiemet jau kokius tris kartus buvau įlūžęs ant ledo, tai man tos maudynės niekai. Į Palangą atvažiuoju pažvejoti. Būdamas dvylikos metų pradėjau šaudyti žuvis po vandeniu. Man dieną išbūti vandenį nėra problemų“, - kalbėjo vyras.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder