Stintų šventėje niekas neliks be laimikio

Stintų šventėje niekas neliks be laimikio

Vasario 14-15 d. vyksiančiai 12-ąjai, legendinei Palangos stintų šventei pasiruošta: pasauliui bus garbingai pristatyti Žemaitijos krašto istorija, kultūra, tautodailė bei kulinarinis paveldas.

Stintų šventė šįkart per 4 dienas aprėps Valentino šventę, kai bus renkama Meilės žuvis ir turėsite galimybę garsiai nuo scenos išrinktajai prisipažinti meilėje, ir Vasario 16-osios valstybės - meilės Tėvynei, šventę, ir Užgavėnes. Palanga turės ką parodyti. Atvykusius pasitiks stintų ordino riteriai, tarp kurių - respublikos prezidentė bei kai kurie ministrai. Šventės simbolis ir talismanas bus gintarinė stintų motina.

12-toji Stintų šventė ne be reikalo vadinama legendine, nes žmonės čia važiuoja jau žinodami geriausius tradicinius dalykus, išgrynintus per ankstesnius metus. Daugiausia visi atvyksta paragauti šviežiai ant ugnies pagamintų stintos patiekalų. Mūsų žvejai ir restoranai patieks žvejiškąjį kulinarinį paveldą. Čia atvyksiantys ir 125 vietas užimsiantys visų Lietuvos etnografinių regionų tautodailininkai, pademonstruos, ką nepaprasto, neregėto yra sukūrę, dar įsipareigojo atvežti ir unikalių kokybiškų vienetinių dirbinių, atributikos, susijusių su Stintų švente. Žada atvykti Lenkijos lietuviai tautodailininkai iš Punsko krašto. Kiekvienas šventės dalyvis dėvės išskirtinę aprangą, patrauks savitu elgsenos stiliumi, teatralizuotais pasirodymais.

Tai ir lemia didžiulį šalies ir užsienio svečių srautą. Po praėjusių metų šventės išvykdami svečiai iškart rezervavo tuos pačius kambarius 2015 m. šventei. Tai rodo, kad rengėjai žengia teisingu keliu. Susiejome savo šventę su Ruonių švente, beje Sveikuolių bendruomenė šįkart švęs 25 metų sukaktį, tad turėtų ištirpdyti jūroje ledus, jeigu jų bus. Ketinama pasirašyta 5 metų Palangos savivaldybės bendradarbiavimo sutartį su Plungės barbekiu asociacija. Kad jau sulaukiama rekordinio dalyvių skaičiaus, kitais metais planuojama plėsti šventės teritoriją nuo Basanavičiaus alėjos iki dalies Vytauto ir Meilės alėjos. Atrakcijų, pramogų ir siurprizų tikrai netrūks, stebins žemaitiškas užsispyrimas ir fantazija. Didžiojoje scenoje laukia populiariausios varžybos: meškeriojimo, inkaro laikymo, valties tempimo.

Stintomis prekiauti padės istorinis personažas žydas, kuris svers žuvytes antikvarinėmis svarstyklėmis. Šis personažas be galo linksmas pokštininkas, žada sverti ir persverti tol, kol biedniausias atvykėlis išgalės sumokėti už žuvį. Sukamos galvos, kaip sugebėti skirti dėmesio visoms užsieniečių delegacijoms, nes jas žada atsiųsti Baltarusijos žiniasklaidininkai, ukrainiečiai, Jūrmalos bei Liepojos miestai, bus daug svečių iš Kaliningrado srities ir Vokietijos Bergeno salos. Tai įpareigoja, nes tampame patraukliausio žiemos kurorto vizitine kortele.

Tradiciškai svečius pasitiksime ir vaišinsime skania kelių rūšių stinta, pirmiausia - žuviene, taip pat ir kepta, marinuota, rūkyta, vytinta ir šalto rūkymo žuvimi, kepsneliais iš stintų ikrų. Pirmųjų, prieš Naujus metus pasirodžiusių stintų kilogramas litais kainavo nuo 12 iki 18 litų. Šiuo metu, siaučiant audrai, žvejai dar negali plaukti į jūrą. Jeigu nurimusi jūra nepagailės žvynuoto sidabro, kainos turėtų išlikti tos pačios kaip pernai: stintų patiekalas kainavo iki 15 litų, viena kepta stinta - 2 litai. Laukiama štilio. Per Stintų šventę ant Palangos tilto telksis apie 80 meškeriotojų pulkas.

Per tiek metų verslininkai įgijo pakankamai patirties, ir kai tik pasirodo pirmosios stintos, jos šaldomos naujosiomis technologijomis, kurios leidžia išlaikyti žuvies maistines savybes, tad nebereikia laukti jūros malonės likus savaitei prieš šventę. Pagelbėja Klaipėdos ir Latvijos žvejai, ir stintos, lašišinės žuvies, atsargos jau kaupiamos nuo šiandien.

Šventės rengėjai buvo susibūrę į jos aptarimą, kur ne tik paragavo pirmo dūmo stintos, bet ir įsipareigojo šventę paversti kaip niekad žuvinga, dvasinga, linksma, siautulinga.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder