"Stintapūkyje" - žuvies, marių ir tradicijų dvelksmas

"Stintapūkyje" - žuvies, marių ir tradicijų dvelksmas

Savaitgalį Neringoje vykstanti „Stintapūkio“ šventė subūrė gausų Kuršių nerijos žūklės ir stintų mėgėjų būrį. Ir nors baimintasi, kad dėl atšilusių orų dalyviai taip ir nepajus tikrosios žiemiškos šventės dvasios, tačiau netikėtai iškritęs sniegas, žuvies kvapai, šurmulys ir pramogos susirinkusiesiems sukėlė puikių emocijų.

Turbūt įdomiausia buvo naršyti „Stintapūkio“ gardumynų alėjoje. Čia iš tiesų magėjo įsigyti kosmetikos su gintaru, humoristinį magnetuką, kuris priminė nykštukinį stintos trofėją, įvairių saldumynų, naminės duonos, lašinių ir, žinoma, stintų.

Tačiau porcija stintų nepigi. Už 7 žuvis, patiektas lėkštėje, teko pakloti 5 eurus, kitur – 12 stintų už 4 eurus. Rūkytos stintos kainuoja kur kas mažiau: 1 kg (maždaug 40 žuvų) kainuoja 12 eurų, kitur 1 vnt. parduodamas už 50 centų. Čia taip pat buvo galima paragauti žuvienės už 2,5 eurų.

Be stintų prekiauta ir rūkytais ešeriais, karšiais, savorinais, skumbrėmis. Nemažai jūros gėrybių mėgėjų ar tiesiog smalsuolių ragavo austrių, kurių viena atsiėjo 3 eurus. Nors pardavėjas tikino, jog austrės ragavimas prilygsta jūros pabučiavimui, tačiau šį „bučinį“ daugelis ragavusiųjų vertino tik „neblogai“, „įdomiai“ arba „labai sūriai“.

Sykiu šventinę atmosferą kūrė „Stintapūkio“ scenoje muzikavusios Neringos ir Klaipėdos kapelos, surengtos edukacinės programos, šokių pamokos. Nors Kuršių marių nekaustė ledas ir renginio dalyviai neturėjo galimybės išvysti, kaip atliekamas bumbinimas (kai žuvys į tinklus baidomos ritmiškais garsais, kurie išgaunami kaukšint į vandenyje skendinčios lentos galą), tačiau pažiūrėti, kaip tai yra daroma, jie galėjo Žvejo etnografinėje sodyboje.

Įdomu, jog šventės metu Stintų ordinas į savo gretas priėmė du naujus narius. Iškilmingos ceremonijos metu į riterius buvo įšventinta Nidos kultūros ir turizmo centro „Agila“ direktorė Edita Lubickaitė ir Neringos politikos ir visuomenės veikėjas Laurynas Vainutis.

Vėliau buvo paskelbti žūklės varžybų, vykusių nuo pat ryto, nugalėtojai. Vis dėlto antrus metus pirmąją vietą laimėjęs žvejys atskleidė, jog šiemet jam pavyko sugauti vos 2 stintas. „Galbūt vėjas pasikeitęs, oro kaita, ledų sangrūdos vandenyje, kurios gali siekti net dugną… Nežinau, kodėl šiemet nekibo“, - menkai pagauto laimikio priežastis vardijo žvejys.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder