"Stintapūkis" – be ledo, bet su gera nuotaika

"Stintapūkis" – be ledo, bet su gera nuotaika

Nors šiųmetė žiema padoraus sniego ir tvirto ledo pagailėjo, neringiškiai jau penktą kartą kvietė į svečius kartu sušokti „Stintapūkį“. 

Nuo 2012-ųjų rengiama šventė kasmet privilioja gausybę stintų pasiilgusių žmonių. Šiemet jų Neringa tikėjosi sulaukti dar daugiau nei anksčiau, mat siekiant Kuršių nerijos nematerialųjį kultūros paveldą pristatyti kuo didesniam ratui žmonių, „Stintapūkio“ šventės svečiams leista nemokamai įvažiuoti į Neringą.

Vietinės Neringos rinkliavos dydis lengviesiems automobiliams šiuo metu siekia 5 Eur (17,26 Lt), autobusams iki 30 vietų - 15 Eur (51,79 Lt), autobusams daugiau kaip 30 vietų - 29 Eur (100,13 Lt). Jis nebuvo taikomas nuo vasario 20 d. 16 val. iki vasario 21 d. 12 val.

Neringos meras Darius Jasaitis jau anksčiau "Vakarų ekspresui" sakė, jog jei toks sprendimas pasitvirtins, jis ne tik taps tradicinis, bet ir bus svarstoma galimybė susitarti su „Smiltynės perkėla“ dėl nemokamo kėlimo keltais.

Šventė skrandžiams

Pirmieji šventės renginiai prasidėjo penktadienį – vietiniai gyventojai ir svečiai buvo kviečiami pakeliauti „Stintapūkio keliu“, kuriame išalkusieji galėjo pasivaišinti įvairiausiais skanėstais.

Šeštadienį renginiai prasidėjo iškilmingu „Stintapūkio“ šventės atidarymu. Kaimynus sveikino Palangos stintų ordinas, savo kurorte žuvimis kvepiančias gardžiąsias stintas garbinę praėjusį savaitgalį.

Tradiciškai daugiausiai dėmesio susilaukė poledinė baidomoji žvejyba – bumbinimas, viliojantis žuvį į tinklus. Šį archajišką žvejybos būdą senieji krašto gyventojai naudodavo į tinklus viliodami stintas ir pūkius (pūgžlius), nuo to ir kilo pavadinimas „Stintapūkis“.

Oro sąlygos žmonėms pasivaikščioti marių pakrante, prisėsti paragauti stintų šeštadienį buvo puikus – saulėta, pūtė gaivus vėjas. Vis dėlto tikrai poledinei žvejybai buvo nepalankios, bumbinimą tradicijas puoselėjantys neringiškiai demonstravo ant kranto, o muziejuje buvo rodomas filmas, pasakojęs šio žvejybos būdo istoriją.

Penktasis „Stintapūkis“ buvo tikra puota skrandžiams – Naglių gatvė iki Neringos sporto mokyklos buvo pakrikštyta „Stintapūkio gardumynų alėja“. Joje karaliavo žuvys – šventės „kaltininkės“ stintos, žiobriai, vėgėlės, plekšnės ir kt. – šviežios, džiovintos, rūkytos, keptos, marinuotos...

Už penketą ką tik iškeptų stintų buvo prašoma 2-3 eurų, kitur už tuos pačius 3 eurus buvo siūloma 10 skaniųjų žuvelių. Pusės litro talpos stiklainiukus su marinuotomis, sūdytomis stintomis prekeiviai siūlė už 5 eurus, žuvienės dubenėlį buvo galima gauti sumokėjus 2-3 eurus. Buvo ir kitokių patiekalų su žuvimis: maltinukų, pyragų. Garavo ir kopūstienė, žirnienė – dubenėlis jų kainavo 1,5-2 eurus.

Nepamiršti buvo ir gurmanai – buvo galima paragauti iš Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos atgabentų austrių, į kurias dauguma šventės dalyvių smalsiai žiūrėjo, bet skanauti drįso tik retas.

Vienas prekeivis, siūlęs žvėrienos gaminius, atviravo: „Čia – elniena su stinta, čia – stirniena su stinta, o štai čia – šerniena su stinta. Viskas šiandien pas mus su stinta!“

Nepasisotinusius pradžiugino katilai tradicinės kuršiškos žuvienės ir Užgavėnių blynai, o popiet dar vyko Užgavėnių Mažosios Lietuvos šiupinio virimo varžytuvės "Kas pirmas kiaulės uodegą ras, tas ir ves".

Įvairi veikla ir suvenyrai

Kad gardumynai lengviau virškintųsi, o pilvai visai neapsunktų, neringiškiai kvietė ir pajudėti – smagias melodijas griežė kapelos iš Klaipėdos „Mingė“, „Martvežiai“, kauniečiai „Lipk ant sienų“ bei šventės šeimininkai „Joldija“.

Norintieji kitokios veiklos galėjo susipažinti su Mažosios Lietuvos kultūra: megzti kuršiškus tinklus, pasigaminti tradicišką kuršišką muilą, pinti iš vytelių, sužinoti gintaro apdirbimo paslapčių, apžiūrėti tradicinius kuršių kostiumus. Šeštadienį ketinama užbaigti naktišokiais, kuriuose ritmą diktuos Klaipėdos tradicinių šokių klubo jaunimas.

Kaip visuomet, buvo gausu prekeivių įvairiausiais dalykais: pirštinėmis, kepurėmis, papuošalais, žolelėmis, suvenyrais. Akį traukį neįprasti suvenyrai, stintų „trofėjai“, - ant medžio gabalėlio pritvirtintos džiovintos stintų galvos. Smalsiai stebėjo ir rūsčiaveidžių žvejų pagal protėvių tradicijas ant granito plokštės kepamas stintas. Vienas šių žvejų aiškino, jog tokiu būdu iškeptos žuvys, ant kurių neberiama visiškai jokių prieskonių, skoniu gerokai lenkia keptas paprastoje keptuvėje.

Neringos meras Darius Jasaitis tikino, jog nors ledo ir nėra, nuotaika kurorte puiki.

„Deja, ledo nėra, yra tik šiek tiek ižo, tad išmesti tinklai, kuriuos žvejai jau keletą kartų kėlė. Vis dėlto stintų su tinklais nepagavo, nors žvejai, žvejojantys ant molo, gaudo jas tiesiog nuostabiai. Parodomąją bumbinimo programą darėme ant scenos, apdovanojome ir žūklės varžybų „Preilos blizgė“ dalyvius – pirmą vietą užėmė žvejys, ištraukęs apie 3 kilogramus, antrąją – daugiau nei du kilogramus. Vienas iš jų – žvejys iš Druskininkų, prašėme jo parvežti stintų lauktuvių kolegoms šiame kurorte. Džiaugiamės, oras nuostabus, nuotaika puiki, svečių – tiek, kiek norėjome, jų vis atvyksta, prekeivių taip pat daug. Visų labai laukiame, mylime ir nesinori jų išleisti“, - kalbėjo D. Jasaitis.

Kurorto savivaldybės vadovas džiaugėsi, jog sėkmingai vystoma draugystė su Palanga.

„Labai džiaugiuosi, kad sėkmingai pradedame įgyvendinti regioninę politiką, pradedame susitarti, kad sezono atidarymai būtų skirtingais savaitgaliais, šventės nesidubliuotų, kad žmonėms nereikėtų rinktis, į kurį miestą jiems vykti – taip jie gali apsilankyti ir Palangoje, ir Neringoje vykstančiose šventėse. Džiaugiamės šia draugyste, o stintų tikrai užteks visiems“, - šypsojosi D. Jasaitis, praėjusį savaitgalį pats tapęs Palangos „Stintų ordino“ kavalieriumi.

Sekmadienį planuojama finalinė ledrogių čempionato rungtis ir nugalėtojų apdovanojimai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder