Stebėjo migruojančius paukščius - nustebino genys

Stebėjo migruojančius paukščius - nustebino genys

Ar kada susimąstėte, kad per kelias valandas virš mūsų galvų praskrenda kelios dešimtys tūkstančių paukščių? Spalio 5-ąją I Melragėje surengtose tradicinėse paukščių palydėtuvėse Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto ornitologai kartu su pagalbininkais per kelias valandas suskaičiavo praskrendant per 24 tūkstančius įvairiausių rūšių paukščių.

"Daugiausiai matėme keršulių, kuriuos daugelis painioja su miesto balandžiais, taip pat daug praskrido varnėnų ir alksninukų. Pavyko pamatyti ir labai retas rūšis - rudajį peslį, jūršarkę", - pasakojo KU Jūros tyrimų instituto mokslo darbuotoja dr. Rasa Morkūnė.

Jau ketvirtus metus pirmąjį spalio savaitgalį, Klaipėdos universiteto mokslininkai jungiasi prie Lietuvos ornitologų draugijos iniciatyvos ir kviečia visus gamtai bei paukščiams neabejingus žmones prisijungti prie gausaus stebėtojų būrio bei kartu išlydėti išskrendančius paukščius.

Klaipėdiečiai, norintys stebėti rudeninę paukščių migraciją šį šeštadienį nuo pat ankstyvo ryto - septintos valandos iki vidurdienio buvo kviečiami atvykti į Melnragę prie šiaurinio molo.

Šia akcija susidomėjo ne tik klaipėdiečiai. Iš Vilniaus jau antrus metus su šeima atvykstanti Jurgita džiaugėsi, kad šiemet jai pavyko pamatyti paukštį, kurį dažniau girdime, nei matome - skrendantį genį. Taip pat vilnietei pavyko išvysti skrendančius garnius ir pempes.

Editos GUDAVIČĖS nuotr.

"Paukščiai skrenda labai aukštai, tad be žiūronų ne visada pavyksta ir pamatyti", - sakė moteris.

"Ne tik stebime, bet ir žieduojame paukštelius, turime krūmynuose įrengę tinklus", - pasakojo R. Morkūnė.

Pasiteiravus, kodėl paukščių palydėtuvės pradedamos taip anksti ryte, universiteto darbuotoja paaiškino, kad būtent rytais paukščiai yra aktyvesni ir gausiau migruoja.

Šis renginys yra įdomus ne tik ornitologams. Tai – tarsi edukacija, kurios metu žmonės turi galimybę išmokti pažinti paukščius, juos atskirti.

"Tai puikus hobis, o svarbiausia - nekenksmingas gamtai. Reikia tik turėti žiūronus ir patartina vilkėti šiltus drabužius, - sakė R. Morkūnė.

Stebėti paukščius mėgstanti ornitologė Viktorija Šiaulytytė pasakojo, kad dažniausiai mėgsta važiuoti į vadinamąjį paukščių rojų - Nemuno deltą, taip pat dažnai užsuka ir į Ventės ragą arba Smiltynės kopgalį.

"Klaipėdiečiams patarčiau paukščius stebėti nuo šiaurinio molo", - patarė V. Šiaulytytė

Praėjusiais metais per penkias valandas tradicinėje KU palydų stebėjimo vietoje prie Klaipėdos šiaurinio molo buvo suskaičiuota daugiau nei 112 tūkstančių migruojančių paukščių. Pernai aktyviausiai skrido paprastieji kikiliai, didžiosios zylės ir paprastieji varnėnai.

Teigiama, kad rezultatai dažniausiai priklauso nuo oro sąlygų.

Šiais metais paukščių išlydėtuvės ir skaičiavimas vyksta 43 pasaulio šalyse, pats renginys organizuojamas jau 26 kartą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder