Stasį Povilaitį Palangoje įamžins autografu

Stasį Povilaitį Palangoje įamžins autografu

Palangos merijoje sudaryta speciali komisija nusprendė, kad pagerbti maestro Stasio Povilaičio atminimą prasmingiausia būtų išraižant jo autografą ant Palangos koncertų salės fasado.

Per komisijos posėdį išrinktas dainininko S. Povilaičio atminimo įamžinimo konkurso nugalėtojas. Tiesa, Palangos merija šios naujienos oficialiai dar neskelbia, nes turi sueiti terminas konkurso rezultatams apskųsti.

Vienas komisijos narių, Palangos vicemeras Rimantas Antanas Mikalkėnas „Lietuvos žinioms“ pasakojo, kad buvo nutarta atsisakyti tradicinės idėjos iškiliam žmogui pastatyti skulptūrą ir pasirinktas originaliausias sumanymas. „Komisija apsisprendė vienbalsiai. Atsižvelgėme ir į maestro draugų, artimųjų nuomonę. Jei visos procedūros vyks sklandžiai, S. Povilaičio parašas ant Palangos koncertų salės atsiras jau šiemet“, – teigė jis.

Skulptūros nebus

Palangos miesto savivaldybės administracija 2015-aisiais anapilin iškeliavusio legendinio dainininko S. Povilaičio atminimo įamžinimo Palangoje idėjos projekto konkursą paskelbė dar pernai vasarą. Dėl temos subtilumo ir noro kuo prasmingiau pagerbti iškilųjį palangiškį diskusijų netrūko. Konkursą teko pratęsti, bet kovo pabaigoje pagaliau apsispręsta.

Po ilgų diskusijų apsispręsta ant Palangos koncertų salės fasado išraižyti maestro Stasio Povilaičio autografą.

Anot R. A. Mikalkėno, menininkų idėjų gausa privertė komisijos narius gerokai pasukti galvas, nes buvo gauta 20 pasiūlymų. „Kol kas yra tik komisijos sprendimas. Dar turi sueiti nustatytas terminas konkurso rezultatams apskųsti. Tada sprendimas bus įteisintas oficialiai. Manome, kad projektas „Autografas“ – optimalus variantas S. Povilaičiui pagerbti. Kalbėjomės ir su jo bičiuliais, ir su giminėmis, konsultavomės, ko pats dainininkas būtų labiausiai troškęs. Jis buvo kuklus žmogus, nemėgo pompastikos, todėl ir nesirinkome jokių monumentalių kūrinių“, – kalbėjo vicemeras.

Projekto „Autografas“ autoriai pažymi, kad S. Povilaitis ir buvusi Palangos vasaros estrada (dabar Palangos koncertų salė) – du neatsiejami reiškiniai, daugiau kaip 40 metų lydėję ne vieną žmonių kartą. „Šis duetas įprasmina Lietuvos estrados istoriją. Laikas pakeičia aplinką ir žmones, tačiau legenda išlieka. Siūlomas sprendinys – maestro autografo įspaudas, nugulęs ant Koncertų salės fasado elemento. Jis įprasmina asmens ir vietos neatsiejamą tarpusavio ryšį“, – aiškino idėjos autoriai.

Komisijos nariai akcentavo, kad S. Povilaitį reikia pagerbti nekopijuojant kitų projektų, todėl ir atsisakyta statyti jam skulptūrą. „Buvo pasiūlymas priešais Koncertų salę įrengti bronzinę dainininko skulptūrą. Šio darbo kūrėjai yra pavaizdavę atlikėją labai tikroviškai, vilkintį klasikinio stiliaus kostiumą, jam charakteringa poza, rankos gestu tarsi kviečiantį publiką dainuoti kartu. Tačiau prie salės Tiškevičių alėjoje jau suplanuota pastatyti grafų skulptūrą. Ir Nidoje yra iš bronzos išlieta skulptūra, skirta maestro Vytautui Kernagiui. Todėl nenorėjome kartotis. Be to, anot S. Povilaičio draugų, jis pats nebūtų norėjęs jokios skulptūros“, – sakė vicemeras.

„Autografo“ idėjos autoriai nurodė preliminarią savo projekto kainą – 24 tūkst. eurų, tačiau ji dar gali keistis, nes merijai reikės skelbti viešą darbų atlikimo konkursą. Vasarį tvirtinant 2017-ųjų Palangos miesto biudžetą S. Povilaičio atminimui įamžinti nuspręsta skirti 40 tūkst. eurų.

„Manome, kad būtų tikslinga Koncertų salėje įrengti su maestro veikla susijusių fotografijų parodą“, – pridūrė R. A. Mikalkėnas.

Idėjų netrūko

Prisidėti prie dainininko S. Povilaičio atminimo įamžinimo siekė ne vienas šalies menininkas. Palangos merija sulaukė gausybės įvairiausių pasiūlymų: nuo suoliuko ir skulptūros, kainuojančių atitinkamai per 2 tūkst. ir 20 tūkst. eurų, iki idėjos organizuoti muzikos festivalius ar pastatyti kupolą Jūros tilto prieigose. Vienas ambicingiausių sumanymų – kasmet liepos mėnesį Palangos koncertų salėje rengti tarptautinį S. Povilaičio estradinės muzikos festivalį „Vėl, švieski man vėl!“ Autoriai nurodė, kad jis kainuotų nuo 400 tūkst. iki 500 tūkst. eurų.

Kūrėjai taip pat norėjo už 500 tūkst. eurų Jūros tilto pradžioje pastatyti kupolą, po kuriuo galėtų vaikštinėti žmonės. Įmetus monetą į aparatą, sumontuotą skulptūros viduje, būtų galima klausytis S. Povilaičio dainų. Dar viena idėja, susijusi su Palangos tiltu, – kairėje jo pusėje už 49 tūkst. eurų įrengti kūrybinę erdvę-sceną, kurios krašte būtų pritvirtintas iš juodo metalo išpjautas maestro portretas.

Bene daugiausia menininkų siūlė pastatyti S. Povilaičiui skulptūrą arba kompoziciją: vieni – Jono Basanavičiaus, Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gatvėse, kiti – Meilės alėjoje (suolelį-ausį), Jūratės gatvėje, šalia Palangos koncertų salės.

Lietuviškuoju Franku Sinatra vadinamo S. Povilaičio (gim. 1947 m.) gyvybė užgeso 2015 metų spalio 6-ąją. Maestro pasiglemžė vėžys.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder