„Spalvota viltis“ miestelėnus susipažindino su Ebru menu

„Spalvota viltis“ miestelėnus susipažindino su Ebru menu

Birželio 1-ąją, Tarptautinę vaikų gynimo dieną, nuo 12 iki 21 val. Klaipėdos „Akropolyje“ vyko II-asis socialinis respublikinis renginys „Spalvota viltis“, pakvietęs visus klaipėdiečius ir miesto svečius susipažinti su jau daugiau nei 900 metų gyvuojančiu Ebru menu – unikalia tapymo ant vandens technika.

„Nors skamba mistiškai, šis menas išties turi stebuklingą poveikį. Juo užsiimti gali bet kokio amžiaus, bet kokios sveikatos būklės žmogus. Jauniausiam mūsų tapytojui 1,5 metų, o vyriausia – 83 metų amžiaus dama“, – sako renginio organizatorė Eglė Veršininienė.

Išskirtinis ne tik Ebru meno poveikis, bet ir jo kūrimo procesas. Paveikslas yra kuriamas inde su sutirštintu vandeniu. Vandens paviršiuje teptukais paskirstomi dažai, o specialiomis lazdelėmis sukuriamas norimas vaizdas. Galiausiai, ant sukurto vaizdo dedamas papirusas, kuriame lieka autoriaus darbas.

Ebru menas išskirtinis ir tuo, jog jam naudojamos specifinės, tačiau visiškai natūralios ir žmogaus sveikatai nekenksmingos medžiagos. Dėl šios priežasties Ebru menu užsiimti gali net ir alergiški ar kitokių sveikatos sutrikimų turintys žmonės.

„Sukurti piešinį, dirbant su mokytojais, tikrai nėra sudėtinga. Šis piešinys vadinamas žmogaus sielos atspindžiu. Jau po pirmųjų štrichų galima pasakyti, kokia yra žmogaus emocinė būklė, koks charakteris. Tai – pagalba be psichologo. Tapymas ant vandens giliai veikia pasąmonę ir išvalo viską, kas negatyvu. Būna, kad tapydami žmonės staiga ima verkti arba pradeda juoktis, o po visko visada išeina su dideliu palengvėjimu. Po šio proceso dažniausiai nesinori kalbėti, norisi ramybės, kai kuriuos labai suima miegas. Net ir patys aktyviausi vaikai tampa ramūs, uždari vaikai pradeda bendrauti, autizmu sergantys vaikai pradeda daugiau bendrauti ir prisileidžia – vyksta atvirkštinis procesas“, – tikina Ebru meno skleidėja Lietuvoje, kurios pažintis su šiuo menu prasidėjo prieš 8 metus atostogaujant Turkijoje.

Pastebima, jog Ebru menas yra ir puiki terapinė priemonė, turintiems fizinių, emocinių ar psichikos sutrikimų.

„Iki šiol Lietuvoje buvo rengiamos kvapo, judesio, muzikos ir spalvų terapijos, o mes prie visų šių terapijų pridedame dar vieną – vandens terapiją. Tai yra penkios labai stipriai žmogų veikiančios terapinės veiklos. Kai tapome ant vandens, pasirūpiname, kad grotų gyva instrumentinė muzika, smilktų natūralūs smilkalai“, – detales atskleidžia E. Veršininienė.

Ebru menas gimė Turkmėnistane, o XVI a. pabaigoje atkeliavo į Europą: pirmiausiai – Vokietiją, o vėliau ir Prancūziją, Italiją. Lietuvoje šis menas atsirado vos prieš keletą metų.

Nors Ebru menas skaičiuoja ne vieną gyvavimo šimtmetį, jo technika ir priemonės mažai pakito. Pasak E. Veršininienės, pakito tik tapymo lazdelės – anksčiau buvo tapoma žolelių koteliais, o dabar tam naudojami rožių kotai ir iš arklio uodegos plaukų pagaminti ašutai. Piešiniui kurti naudojamas vanduo yra gaminamas iš raudonųjų jūros dumblių, dažai – iš spalvingo Turkijos dirvožemio, augalų, tik juoda spalva išgaunama iš sudegusio medžio anglies, o aukso ir sidabro spalvos – iš aukso ir sidabro dulkių.

Visą dieną trukusiame nemokamame renginyje prekybos ir pramogų centro lankytojų laukė Klaipėdos jaunimo teatras, Klaipėdos Juozo Karoso muzikos mokyklos džiazo muzikos kolektyvas TOPJAZZ, vokalistė Eglė Gelažiūtė ir smuikininkė Sonata Packevičiūtė, saksofonistas Paulius Bajorūnas ir kt.

Netikėtai ir padedant vaikams gimęs socialinis renginys „Spalvota viltis“ startavo Kaune ir sulaukė didžiulio susidomėjimo, į jį suvažiavo apie 3 tūkst. vaikų. Tai yra keliaujantis renginys, kuris lankysis vis kitame Lietuvos rajone ir šalies vaikus bei suaugusius supažindins su Ebru technika.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder