Soduose problemų daug, jų sprendimo - nė vieno

Soduose problemų daug, jų sprendimo - nė vieno

Vandentiekio ir nuotekų tinklai, šiukšlių išvežimas, kelių priežiūra, neaiškumas dėl priklausymo vienai ar kitai savivaldybei. Tokios problemos kamuoja sodininkų bendrijas, tačiau kada jos bus išspręstas, negali pasakyti niekas.

Tokią išvadą galima padaryti po penktadienį Lietuvos sodininkų bendrijų asociacijos uostamiestyje organizuoto Klaipėdos miesto ir rajono sodininkų aktyvo pasitarimo. Jame dalyvavę Klaipėdos apskrities sodų bendrijų pirmininkai vietos valdžiai ir į Seimo nariui Kęstučiui Daukšiui išdėstė ne vienerius metus juos kamuojančias problemas ir bandė ieškoti geriausių sprendimo būdų, tačiau šių susitikime taip ir nerasta. 

Sodininkai iškėlė nepasitenkinimą tuo, kad jie neturį lėšų prisijungti prie vandens tiekimo ir šalinimo tinklų. Anot sodininkų bendrijų pirmininkų ir atstovų, jei savivaldybė išduoda sklypą, ji turinti pasirūpinti ir vandentiekiu bei vandenvala.

Be to, sodininkų bendrijų atstovai iškėlė dilemą dėl konteinerių išdėstymo schemos. Esą ne visiems sodininkams juos lengva pasiekti, o mokestį vis tiek teksią mokėti. Tačiau deklaruoti savo sodų kaip individualių namų ir turėti konteinerius prie savo namų jie irgi nenori, mat atliekų išvežimas jau kainuotų nebe 60 litų, o 330.

Anot K. Daukšio, šios problemos susidarė dėl neapibrėžto sodininkų statuso. Yra visiškai neaišku, ar tai žemės ūkio veikla, ar rekreacijos vieta, ar gyvenamieji kvartalai. Esant tokiai situacijai atsakomybės už sodininkus klausimas pakimba ore.

Opiausias pasitarimo klausimas buvo žemės ir sodų kelių mokesčiai. Pasak sodininkų  jie moka mokesčius, kuriais savivaldybės įsipareigojusios tuos kelius prižiūrėti, tačiau sodų bendrijos nariai ir sodų gyventojai patys turį pasirūpinti kelių greideriavimu ir priežiūra.

Vaitelių sodų bendrijos vadovai guodėsi, jog jų sodai net nežiną į ką kreiptis dėl visų problemų, nes esą visur atsimušantys kaip į sieną. Dauguma Vaitelių sodų gyventojų yra klaipėdiečiai, tad Klaipėdos rajono valdžia jiems siūlo kreiptis į miesto savivaldybę, tačiau sodai yra rajono teritorijoje, tad Klaipėdos savivaldybė žmones stumia į rajono valdžios instancijas.

Sodininkų teigimu, savivaldybės visiškai nesuinteresuotos jų problemų sprendimo klausimais. Tad Vaitelių sodų bendrijos atstovai Seimo nariui siūlė ruošti įstatymo pataisą, jog savivaldybės nebe "galėtų“, o privalėtų padėti savo regiono sodų bendrijoms.

Vis dėlto diskusijoje taip ir nerasta sprendimo. K. Daukšys tik apgailestavo dėl sodininkų bendrijų ir savivaldybių nesusikalbėjimo bei pasiūlė sodininkams kreiptis į jį elektroniniu paštu su pasiūlymais, kaip spręsti šias problemas.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder