Sodų tvenkinio sausinimo darbai sustabdyti

Sodų tvenkinio sausinimo darbai sustabdyti

"Vakarų ekspresui" paviešinus informaciją apie tai, kad iš šalia Kiškėnų sodų bendrijos "Tolupis" esančio tvenkinio pradėtas išpumpuoti vanduo, Klaipėdos regiono aplinkosaugininkai užplombavo vandens nuleidimo vamzdžius.

Dar šį pavasarį sodų bendrijos gyventojus buvo pasiekę gandai, jog vietoje tvenkinio Vilniuje registruota ir jokių duomenų apie save viešai neteikianti UAB "Ekogruntas" numato įrengti užteršto grunto laikymo aikštelę - tada visos institucijos tvirtino nieko nežinančios apie tokius verslininkų planus. Nieko daugiau jos nežinojo ir po to, kai birželį šalia tvenkinio išdygo naujos tvoros ir grėsmingas ženklas su užrašu "Maudytis ir žvejoti draudžiama. Dumblo sandėliavimo aikštelė". Šį antradienį iš gyventojų pamėgto vandens telkinio jau buvo pradėtas pumpuoti vanduo, budėjo pasamdyti apsaugos darbuotojai, tačiau atsakingos institucijos apie tokius darbus vėl nieko nežinojo.

Vakar aplinkosaugininkai jau informavo, jog užplombavo vamzdžius, kuriais savavališkai buvo nuleidžiamas tvenkinio vanduo.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento (KRAAD) direktorius Andrius Kairys sakė, jog gamtai padaryti nuostoliai dar neapskaičiuoti.

"Darbai sustabdyti, nes nėra jokių dokumentų, leidžiančių tokią veiklą. Su kompanija, kuriai priklauso vandens telkinys, susisiekti nepavyksta. Tikimės, kad dabar, kai sustabdyti vykdomi darbai, įmonės atstovai atvyks ir pagaliau paaiškės, ką jie čia planuoja daryti",- sakė KRAAD vadovas.

Pasidomėjus, ar tuo atveju, jei UAB "Ekogruntas" susitvarkys dokumentus, darbus bus leista tęsti, A. Kairys teigė, jog tai yra įmanoma. Tačiau pirmiausia, anot jo, reikės padaryti vandens kokybinius tyrimus, ar jį galima nuleisti, išsiaiškinti, kokios pasekmės gali būti.

Gyventojai nuogąstauja, kad pumpuojant vandenį galėjo būti padaryta didelė žala vandens telkinio ekosistemai. Anot jų, žalos gali būti padaryta ir miškui - nuleidžiamas vanduo paplovė miško kelią, susidarė nemaža įgriuva.

KRAAD direktorius nuramino, jog tvenkinyje užsiveisę vandens gyvūnai jo nusausinimo atveju nebus išnaikinti - esą jie būtų perkelti į kitus vandens telkinius. O nustatinėjant, kokį poveikį darbai gali turėti aplinkai, bus bendradarbiaujama ir su Klaipėdos girininkija.

Anot pokalbininko, UAB "Ekogruntas" pamėgtos poilsio vietos paversti užteršto grunto sandėliavimo aikštele lengvai nepavyks. A. Kairys sakė, jog prieš tai turi būti atlikta nemažai procedūrų, kurios ir parodytų, ar čia galima tokia veikla.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder