Sodininkai jaučiasi diskriminuojami

Sodininkai jaučiasi diskriminuojami

Uostamiestyje gyvenantys, tačiau Klaipėdos rajone sodų sklypus turintys žmonės jaučiasi diskriminuojami, nes nemokamai dalinamų kompostavimo konteinerių negauna nei vienoje, nei kitoje savivaldybėje. Atliekų sistemų administratoriai tikina, kad sodininkai malonės gali sulaukti tuo atveju, jei liks neišdalintų konteinerių.

"Kodėl taikomi dvigubi standartai ir sodininkai negali gauti kompostavimo konteinerių? Beveik visi mūsų bendrijos sodininkai yra klaipėdiečiai, gyvenantys butuose, tad Klaipėdoje tokių konteinerių negali gauti - jie dalinami tik individualių namų savininkams. O Klaipėdos rajono savivaldybė juos duoda tik tiems, kurie yra registruoti rajone. Tai negi sodininkas turi registruotis savo namelyje? Suprantu, kad tai turėtų daryti tie, kurie yra pasistatę namus ir čia nuolat gyvena, bet reikalauti to iš sodininko yra visiškas absurdas. Jei atsakingiems asmenims iš tikrųjų rūpėtų ekologija, tai jie konteinerius duotų ir sodininkams, kuriems ypač reikia komposto", - dabartine tvarka piktinasi sodų bendrijos "Pakrantė" pirmininkas Egidijus Vaišvila.

Apie 10 tūkst. tokių 620 litrų talpos konteinerių įsigijusios ir visoms Klaipėdos apskrities savivaldybėms paskirsčiusios UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) atstovai aiškina, kad kompostinių dalinimo tvarką tvirtina kiekviena savivaldybė.

"Klaipėdoje dabar prioritetas yra būtent individualūs namai. Jei konteinerių atliks, jie bus paskirstyti sodininkams arba kitiems subjektams, galintiems kompostuoti atliekas. Klaipėdos rajono savivaldybei buvo skirta pora tūkstančių tokių konteinerių", - aiškino KRATC vadovas Šarūnas Reikalas.

Klaipėdos rajone atliekų sistemos administravimo funkcijas atliekančios VšĮ "Gargždų švara" vadovas Rimantas Martinkus tvirtina, kad tokią konteinerių dalinimo tvarką, kai jie skiriami tik rajone gyvenamąją vietą deklaravusiems asmenims, yra patvirtinusi savivaldybės Taryba.

"Suprantu sodininkų nepasitenkinimą, tačiau šios pagrindinės taisyklės nepaisyti negalime. Tačiau kreipsimės į Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrą, kad jie perleistų mums tuos konteinerius, kurių neišdalins. Jei mums skirs kompostinių, tada jų gautų ir sodininkai", - žadėjo R. Martinkus.

Europoje įprasta gyventojų biodegraduojamas atliekas surinkti ir kompostuoti į konteinerius, kurie būna nuo 200 iki 1 400 litrų talpos. Į juos galima mesti beveik visas organines atliekas, atsirandančias virtuvėje ar sode. Kompostui tinka žolė, lapai, smulkinti kiaušinių lukštai, kavos, arbatos tirščiai, vaisių, daržovių likučiai, daržo atliekos, susmulkinta mediena. Atliekos konteineriuose per 5-6 mėnesius virsta kompostu - puikia trąša dirvožemiui pagerinti. Tokie konteineriai yra sandarūs, tad laikantis kompostavimo taisyklių, jokio iš jų sklindančio kvapo neturi būti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder