Skaitovų konkurse skambėjo tarmės, muzika ir širdys

Skaitovų konkurse skambėjo tarmės, muzika ir širdys

Gegužės 7-ąją dieną, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, jau septintus metus vykęs dienraščio "Vakarų ekspresas" inicijuotas Klaipėdos miesto ir apskrities moksleivių meninio skaitymo ir dainuojamosios poezijos konkursas "Nuo Mažvydo iki Grajausko" atskleidė didžiulį dalyvių kūrybinį potencialą ir gebėjimą atskleisti gimtosios kalbos tarmių grožį.

"Daug metų šios sienos gėrė kareivių batų bildesį, o dabar jos sugers poezijos ir muzikos garsus", - sakė viena iš vertinimo komisijos narių, Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto profesorė Roma Bončkutė.

Konkursas pirmą kartą vyko Klaipėdos universitete, Mažojoje Auloje, kur erdvę šildė studentų dėmesys jauniesiems draugams.

Visi komisijos nariai nuoširdžiai pasveikino skaitovus, savo kelyje sutikusius taurius, šviesius, meniškų pajautų mokytojus, ir palinkėjo, kad jų balsas netrūkinėtų. Tarptautinių konkursų laureatė, dainininkė Giedrė Zeicaitė visus pasveikino Vydūno giesme.

Komisija buvo nusiteikusi atsižvelgti į kūrinio meninę vertę, aktualumą, skaitovo gebėjimą suprantamai perteikti mintį, įtaigiai žodžiu ir muzika veikti klausytojus. Ne mažiau svarbi buvo kalbos kultūra bei sceninė laikysena.

Konkurse brandu ir linksma

"Konkurse dalyvauju pirmą kartą, galvoju, kad ši patirtis pravers gyvenime, kai reikės kalbėti scenoje, auditorijoje. Gal būsiu koks direktorius, reikės įtaigiai kalbėti su kolegomis, gal prezidentas būsiu, tad ir skaityti pasirinkau gyvenimišką istoriją, Artūro Valionio kūrinį "Apie recesiją - paprastai", - juokavo Palangos Senosios gimnazijos moksleivis Pijus Lopata.

Jis sakė, jog tekstą jam parinko mokytoja, ir jis yra poezijos kūrinys, bet jo rimas neįprastas, yra ir gili prasmė, daug paslėptų minčių. Tuo Pijui ir buvo įdomus kūrinys, o slaptas mintis teko perteikti iškalba, intonacijomis.

"Man konkursas labai patinka, gera atmosfera, labai linksma, visi žmonės šypsosi, nėra piktų veidų. Pradėjau nuo linksmų kūrinių, tame konkurse aš brendau. Mokytoja man pasiūlo rinktis iš kelių kūrinių, tai dabar pasirenku rimtesnius. Dabar skaitysiu Emilijos Liegutės "Sekmadienį", kur kalbama apie paauglių problemas - pykčius su tėvais, santykius su bendraamžiais, problemas mokykloje. Juokinga gal tik pradžia, o baigiasi rimtai. Man patinka tas kūrinys. Dalyvauju ketvirtą kartą, tai jaudinuosi nelabai", - sakė Palangos Vlado Jurgučio pagrindinės mokyklos mokinys Valentas Norvilas, dalyvaujantis skaitovų konkurse ketvirtąjį kartą, ir tapęs trijų ankstesniųjų diplomantu.

Unikumas - tarmės

"Džiaugiamės, kad atpažįstame mokytojus ir jaunus žmones, kuriems dalyvauti konkurse tapo tradicija. Yra ir naujų veidų. Jaunieji vertina galimybę pasirodyti taip, kaip jie nori, kaip supranta - išties maksimalios išraiškos galimybės fantazuoti, nėra suvaržymų. Mokytojai kalbėjo apie demokratišką, draugišką atmosferą, sakė, kad jautėsi kaip namuose, kai pabuvęs ir vėl nori ateiti. Dar vienas konkurso privalumas, kad įtraukėme dainuojamąją poeziją, ir šiandien matėme įvairių žanrų, kelias kompozicijas, kuriose skaitymą derino su dainavimu ir muzikavimu. Vaikai grojo fortepijonu, gitara ir fleita," - sakė šventės iniciatorė, aktorė, universiteto dėstytoja Virginija Kochanskytė.

Unikalumo konkursui suteikė tai, kad skambėjo tarmės, ir tai liudija, kad vaikų šeimose dar gyva, neprarasta tarmė, ir ja drąsiai reiškė savo jausmus.

Aktorę ir žinomą skaitovę džiugina ir tai, jog vyresnieji moksleiviai skaitė itin brandžius tekstus - ir Marcelijų Martinaitį, ir Juozą Žlabį Žengę, ir Simoną Daukantą, Gintarą Grajauską. O mažieji džiugino nuoširdumu, tikrumu, noru pasakyti kūrinio mintis taip, kaip jie supranta, ir - įtaigiai.

Informacija

Laureatų apdovanojimai ir koncertas drauge su profesionaliais atlikėjais vyks Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje gegužės 22 d. 16 val.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder