Šilutė neišdrįso antrą kartą pasakyti "ne" naftininkams

Šilutė neišdrįso antrą kartą pasakyti "ne" naftininkams

Šilutės rajono savivaldybės politikai, pristigę ryžto pakartoti prieš dvejus metus rajono Taryboje ištartą "ne" naftininkų siekiui įrengti juodojo aukso verslovę marių pakrantėje, visą atsakomybę dėl tolesnių šio konflikto pasekmių užkrovė Kintų bendruomenei, įpareigodami ją sėsti prie derybų stalo su UAB "Minijos nafta".

Teismas grąžino į pradžią

Plyšio į Kuršių marių pakrantę Kintų seniūnijos bendruomenės tvirtai suręstoje sienoje "Minijos naftos" bendrovė ieško nuo 2003–iųjų vasaros. Per tą laiką būta visko – susirinkimų, pasitarimų ir net individualių pokalbių…

Galiausiai 2010–ųjų vasario 5 d. Kintų seniūnijos gyventojų visuotiniame susirinkime (jame dalyvavo per 180 žmonių) buvo vienbalsiai ištarta "ne" naftos verslovės įkūrimui ant Kuršių marių kranto.

Paisydama pamario seniūnijos bendruomenės nuomonės, rajono taryba po trijų savaičių priėmė sprendimą nepritarti naftininkų užsakymu parengtai naftos gavybos Gargždų licencinio ploto pietvakarinėje dalyje (Kintų objekte) poveikio aplinkai vertinimo programai. Netrukus kintiškių pusėn stojo ir Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas (KRAAD), kuris, reaguodamas į Šilutės rajono tarybos sprendimą, visai sustabdė poveikio aplinkai vertinimo (PAV) procedūrą.

Tuomet naftininkai įsuko teismų karuselę. Ją šių metų pradžioje sustabdė Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo kolegija, nusprendusi, kad prieš tai minėtas Tarybos sprendimas nepakankamai motyvuotas. Todėl teismas jį panaikino, tuo pačiu įpareigodamas Tarybą iš naujo svarstyti naftininkų užsakymu parengtą PAV programą.

Teismas taip pat panaikino KRAAD sprendimą iš viso sustabdyti PAV programos procedūrą.

Sprendimų projektai pavirto į informaciją

Šią savaitę PAV programa pasiekė Šilutės rajono savivaldybės tarybos komitetus. Tačiau prasidedant Ekonomikos ir finansų komiteto posėdžiui šį antradienį Tarybos sprendimų projektai rajono valdančiųjų siūlymu buvo performuluoti į informaciją apie PAV programą ir devintus metus besitęsiančią kovą dėl Kuršių marių pakrantės. Netrukus paaiškėjo, ko tuo norėta pasiekti.

Posėdyje taip pat dalyvavo Kintų bendruomenės narių trijulė, oponuojančiai pusei atstovavo UAB "Minijos nafta" vyr. finansininkas Vigilijus Petuška.

Pastarasis neslėpė, kad Tarybai teikiama svarstyti ta pati PAV programa, kaip prieš dvejus metus, ir Taryba turinti naują galimybę priimti istorinį sprendimą, ją patvirtindami, kuris, perfrazavus V. Petušką, pamario kraštą gali nuvesti į suklestėjimą. Esą, jeigu Kintuose iš tikrųjų bus aptiktas naftos telkinys, bus įkurta naujų darbo vietų, rajonas gaus daugiau pajamų mokesčių pavidalu ir pan.


Tačiau su pastaruoju teiginiu nelabai norėjo sutikti Šilutės liberalcentristų lyderis Steponas Kazlauskas, jis priminė naftininkų atstovui, kad visi mokesčiai už naudingąsias iškasenas, kad ir kiek jų būtų sumokama, patenka į valstybės biudžetą…

Kintų bendruomenė laikosi savo

Kintų seniūnijos seniūnas, vietos bendruomenės tarybos narys Antanas Kližentis neslėpė pasipiktinimo naftininkais, kurie, anot jo, teismuose kaltino kintiškius siekiu išvilioti iš jų kuo daugiau pinigų.

Seniūnas priminė, kad Kintų bendruomenės tikslas (tai įtvirtinta ir Šilutės r. savivaldybės strateginiame plėtros plane) – plėtoti pamaryje turizmo ir paslaugų verslą.

"Bet Kintai nesako, kad nereikia naftos. Jos reikia, visi norime važiuoti. Bet mes ir anksčiau sakėme, tegul naftos verslovę įrengia ne pačioje gyvenvietėje, bet už pramoninės zonos ribų. Bet jie nori tik į pirmą aikštelę pačioje gyvenvietėje, – skėsčiojo rankomis seniūnas. – Tačiau ta aikštelė nė nepatenka į "Minijos naftos" turimą licencinį plotą. Todėl reikalinga nauja PAV programa…“

Aktyvus Kintų seniūnijos bendruomenės narys Andrius Varnas pritarė seniūno nuomonei dėl naujos PAV programos. Jis net iškėlė versiją, kad, jeigu Taryba vėl nepritartų dabartinei PAV programai, tai galbūt naftininkai rimtai pradėtų svarstyti kintiškių pasiūlymą įrengti verslovę už gyvenvietės ribų.

Politikai linkę tartis

Tačiau kai kurie politikai ir savivaldybės administracijos tarnautojai turėjo kitokią nuomonę.

Bene pirmasis apie Kintų bendruomenės grąžinimą prie derybų stalo su "Minijos nafta" prabilo Algirdas Balčytis. Jam pritarė meras Virgilijus Pozingis. Savo argumentų, kodėl Taryba neturėtų skubėti dar sykį atmesti PAV programą, pažėrė ir savivaldybės gamtosaugininkas Remigijus Rimkus: "Naujų motyvų nepritartį PAV programai tikrai atsirastų. Tačiau ar teismui jų bus gana? Gal geriau sėsti prie derybų stalo…"


V. Petuška ramino neapsisprendusius politikus tvirtindamas, kad PAV programa – tai ne PAV ataskaita. Esą dar nėra jokios garantijos, kad Kintuose bus rasta naftos. Todėl reikia įrengti žvalgybinį gręžinį. O kad specialistai įvertintų, kuri aikštelė iš numatytųjų trijų tam labiausiai tinka, Taryba turinti patvirtinti PAV programą.

"O kas bus, jeigu paaiškės, kad gręžiniui tinka tik pirmoji aikštelė?" – klausė kintiškiai. Tačiau į kalbas apie tai, kas būtų, jeigu būtų, niekas nebesileido.

Komitetas (beveik) bendru sutarimu įpareigojo Kintų bendruomenę sėsti prie derybų stalo su naftininkais iki Tarybos posėdžio, kuris numatytas kitą ketvirtadienį, kovo 29 d.

Kintiškiai nesiruošia nusileisti

Kintiškis A. Varnas po posėdžio sakė, kad toks komiteto sprendimas, ko gero, vienintelis protingas šioje situacijoje. Esą jeigu Taryba vėl būtų atmetusi PAV programą, naftininkai būtų iš naujo įsukę teismų karuselę.

"Antra vertus, dabar turėsime dar vieną galimybę pasakyti, kad naftos verslovei ant Kuršių marių kranto – ne vieta, – sakė kintiškis. – Norėtųsi, kad ir savivaldybė vieną kartą pasakytų aiškiai ir visiems laikams, kad įrengti naftos gręžinį prie pat marių naftininkams niekada nebus leista – tegul darbuojasi toliau nuo kranto…"

Vis dėlto ir jis pripažino, kad, jeigu naftininkai nenusileis ir nepataisys PAV programos taip, kaip siūloma, naujų teisminių ginčų su jais vargu ar pavyks išvengti.

Dėl datos, kada kintiškiai kviesis naftininkus pokalbio, anot A. Varno, dar neapsispręsta.

"Šilutės ETA žinios"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder