Šilumos skaitiklių patikra: aistros pasiekė Klaipėdą

Šilumos skaitiklių patikra: aistros pasiekė Klaipėdą

Vasaros pabaigoje sostinę sudrebinęs butų šilumos skaitiklių patikros skandalas atsirito ir iki Klaipėdos. Uostamiesčio gyventojai taip pat sulaukė raštų, kad iki šildymo sezono pradžios jie už savo pinigus privalo atlikti šilumos skaitiklių patikrą. Negana to, už tai iš jų reikalaujama kosminės pinigų sumos.

Nors Ūkio ministerija bei Valstybinės metrologijos tarnyba viešai pareiškė, kad bute esantis šilumos skaitiklis yra ne atsiskaitomasis, o paskirstomasis prietaisas, tad jam neturi būti taikoma patikros prievolė, šilumos tiekėjai ir toliau bando mulkinti žmones.

Reketuoja

Paryžiaus Komunos gatvės 1 A name gyvenantys klaipėdiečiai prieš kelias savaites nustebo pamatę laiptinėje kabantį raštą, kuriame teigiama, kad jie už savo lėšas privalo atlikti butų šilumos apskaitos preitaisų patikrą.

Namų ūkį administruojanti bendrovė "Paslaugos būstui" rašte, be kita ko, nurodo, kad gyventojai gali patikėti visus su skaitiklių patikra susijusius darbus bendrovei "Sobo sistemos" ir nurodyta vieno skaitiklio patikros kaina - 296 Lt.

"Keista tai, kad po Ūkio ministerijos paaiškinimų, kad gyventojai neprivalo šios patikros atlikti, vis tiek esame reketuojami. Ir kodėl mes patikrą turime atlikti už savo lėšas? Kodėl bendrovė "Klaipėdos vanduo" skaitiklių patikrą atliko pati ir be jokių mokesčių, o dabar turime išleisti beveik 300 litų", - stebėjosi namo gyventojas.

Be to, "Vakarų ekspreso" redakciją pasiekė informacija, kad to paties prašoma ir iš Minijos g. 11 namo gyventojų.

"Dėl šventos ramybės"

"Tai tik Ūkio ministerijos ir vieno iš Valstybinės metrologijos tarnybos vadovų nuomonė, o mes vadovaujamės teisės aktais", - paaiškino bendrovės "Klaipėdos energija" Šilumos tiekimo tarnybos vadovas Leonardas Jokubauskas.

Pasak jo, vadovaujantis Valstybinės metrologijos tarnybos direktoriaus įsakymu, kuris buvo pasirašytas dar 2006 metais, o šių metų rugpjūčio pabaigoje dar kartą patvirtintas - butuose šilumos apskaitos prietaisų metrologinė patikra privalo būti atliekama ne rečiau kaip kas 4 metus.

"Kadangi butų šilumos skaitikliai yra butų savininkų nuosavybė, todėl išlaidos už patikrą tenka butų savininkams. Jei tokia patikra nebus atlikta - šilumos kiekis už butų šildymą bus skaičiuojamas ne pagal skaitiklių parodymus, bet pagal buto plotą", - paaiškino L. Jokubauskas.

Pasak jo, kiekvieno namo suvartotą šilumos energiją matuoja įvadinis šilumos punkte esantis apskaitos prietaisas. Tad esą "Klaipėdos energijai" tos butų šilumos skaitiklių patikros niekam nereikia, tačiau esą tai daroma tik dėl šventos ramybės, kad būtų užtikrintas tvarkingas mokesčių pasiskirstymas tarp gyventojų.

"Ketveri metai yra didelis laiko tarpas, skaitikliai gali sugesti. Jei nebus vykdoma patikra, iš kur gyventojai žinos, kad kaimynų skaitiklis rodo teisingai", - argumentavo L. Jokubauskas.

Tačiau išgirdęs, kad gyventojams patikrą siūloma atlikti už 296 litus, L. Jokubaukas nustėro: "Tai apiplėšimas. Butų ūkį administruojanti bendrovė turi pasiūlyti gyventojams kelis variantus. Mano žiniomis, tokia patikra gali kainuoti ne daugiau 150-190 litų", - sakė "Klaipėdos energijos" atstovas.

"Reikalauja neteisėtai"

Lietuvos metrologijos inspekcijos viršininkas Algirdas Skripėta nusistebėjo, kodėl šilumos tiekėjai visoje Lietuvoje nusprendė neteisėtai prašyti gyventojų, kad jie patys atliktų skaitiklių patikrą.

"Aš įtariu, kodėl jie taip daro - matyt, baigiasi tų skaitiklių galiojimo laikas. Šilumos tiekėjai mūsų inspekcijai bandė cituoti teisės aktus, kuriais jie vadovaujasi, tačiau jie interpretuoja juos neteisingai. Galiu patikinti, kad nėra nė vieno teisės akto, kuriame būtų nurodyta, kad vartotojas pats turi atlikti skaitiklio patikrą", - akcentavo A. Skripėta.

Pasak jo, net ir tuo atveju, jei būtų pakeista sutartis tarp šilumos tiekėjo bei vartotojo ir šilumos skaitiklis būtų atsiskaitomasis, o ne paskirstomasis, kaip yra dabar - jo patikrą turėtų atlikti šilumos tiekėjas. Šitaip yra numatyta Šilumos ūkio įstatyme.

"Nesuprantama, kodėl ir kuo remiantis jie šito reikalauja, bet gyventojai gali ramiai tų reikalavimų nevykdyti. Ką šilumos tiekėjai gali padaryti vartotojams, jei jie nepaklus? Nieko. Šilumą atjungti draudžia įstatymai. Be to, jie negali savavališkai pakeisti šilumos paskirstymo metodikos, kaip jie grasina - esą šilumos kiekis bus skaičiuojamas pagal buto plotą. Metodiką galima keisti tik gavus vartotojų sutikimą ir palaiminus Kainų ir energetikos komisijai", - nuramino vartotojus A. Skripėta.

Precedentas jau yra

Vasarą toks pat skandalas buvo kilęs sostinėje. Liepos mėnesį Vilniaus Šiaurės miestelio mikrorajono gyventojai gavo pranešimus, jog turi atlikti šilumos skaitiklių patikrą iki šildymo sezono pradžios, kitaip už buto šildymą mokės ne pagal jų parodymus, bet pagal būsto plotą.

Tuomet paaiškėjo, kad skaitiklius jau ankstesniais metais teko tikrintis Šeškinės, Pašilaičių gyventojams.

"Gyventojai neprivalo atlikti šilumos skaitiklių metrologinės patikros. Jeigu šilumos tiekėjas nuspręstų vienašališkai keisti sutartį dėl šilumos energijos tiekimo, gyventojai turėtų kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą", - tuomet teigė ūkio ministras Rimantas Žylius.

Metrologai taip pat akcentavo, kad šiems skaitikliams pakanka pirminės gamintojo metrologinės patikros.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder