Senųjų klaipėdiečių palaikai neturi ramybės

Senųjų klaipėdiečių palaikai neturi ramybės

Klaipėdos universiteto archeologinių radinių sandėlyje jau penkeris metus laikomi 182 senųjų klaipėdiečių palaikai. Klaipėdos miesto evangelikų liuteronų bažnyčios vadovo, kunigo Reicholdo Moro manymu, jų perlaidojimas įstrigo todėl, kad procesą vilkina Klaipėdos miesto savivaldybė.

Vakar Seimo narys Evaldas Jurkevičius išsiuntinėjo pranešimą ragindamas atsakingas uostamiesčio institucijas kuo greičiau palaidoti palaikus, rastus kasinėjant šalia Danės upės esančią buvusio saldainių fabriko teritoriją, kur buvo pradėtas statyti ir nebaigtas Jono namų kompleksas. Palaikai buvo surasti dar 2006-aisiais archeologams tyrinėjant šią teritoriją. Joje nuo XVI amžiaus pab. iki 1706 m. stovėjo Šv. Jono bažnyčia.

Klaipėdos universiteto archeologas Gintautas Zabiela sako, kad tie palaikai kartoninėse dėžėse laikomi nuo antropologinių tyrimų pabaigos - maždaug nuo 2007-ųjų. Jau buvo atlikti antropologiniai tyrimai - nustatyta palaidotųjų lytis, amžius ir kai kurios persirgtos ligos. Minimi žmonių palaikai yra iš XVI-XVIII a. pradžios. Toje vietoje buvo palaidoti evangelikų liuteronų bendruomenės atstovai - matyt, tuo laikotarpiu kunigavę kunigai su savo šeimos nariais, galbūt ir kokie nors žymesni miestiečiai. Tarp 182 palaikų daugiau vyrų, bet yra ir moterų, vaikų.

R. Moras sakė žinąs, kad savivaldybė ruošiasi spręsti šį klausimą, tačiau iki šiol jokio susitikimo su jos atstovais dar nebuvo. Jis tik gavo raštą, kad sudarinėjama komisija, kuri spręs tą klausimą, tačiau nė į vieną jos posėdį iki šiol nebuvo pakviestas.


R. Moro manymu, tie palaikai turėtų būti palaidoti mieste. Galbūt galima juos priglausti buvusiose kapinėse Skulptūrų parke.

"Gal ir būtų galima juos palaidoti prie šv. Jono bažnyčios, kurią norime atstatyti, tačiau neaišku, kada tos statybos prasidės, nes nežinia, kada tam bus sukaupta pinigų. Dabar krizė, tad apie statybas dar negalima galvoti. O juk Klaipėdos universitetas šimtmečiais tų kaulų juk nenorės laikyti. Kuo greičiau šis klausimas būtų išspręstas, tuo visiems būtų geriau. Reikėtų padėti tuos kaulus ir palikti ramybėje. Sakyčiau, jog šį klausimą vilkina savivaldybė. Jos atstovams vis kažkaip nėra laiko tokiems dalykams. Ji turėtų greičiau priimti kokį nors sprendimą. Iš pradžių klausimas buvo keliamas, o paskui nutilo ir nutilo", - kalbėjo evangelikų liuteronų kunigas.

E. Jurkevičius siūlo palaikus laidoti senosiose Klaipėdos kapinėse, valstybės lėšomis laidojamų asmenų vietoje.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas vakar sakė apie šią problemą išgirdęs pirmą kartą.

"Nedelsdamas bandysiu išsiaiškinti, kokia yra situacija, kokie buvo įsipareigojimai, ar gauti leidimai tų palaikų laidojimui, jeigu leidžiama tai daryti, kodėl tai nebuvo daroma", - žadėjo meras.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus viršininkės Editos Petrauskienės, šiemet ne per seniausiai iš Klaipėdos universiteto buvo gautas raštas su pasiūlymu spręsti klausimą dėl perlaidojimo. Administracija numatė sudaryti darbo grupę iš įvairių institucijų, kuri ir spręs, ką toliau daryti. Esą jeigu būtų reikėję sudaryti darbo grupę tik iš savivaldybės administracijos atstovų, ji seniai jau būtų buvusi sudaryta.

E. Petrauskienė nemano, kad bus įstrigta dar keleriems metams.

"Jeigu visi bus nusiteikę susitarti, bus susitarta, štai ir viskas", - sakė ji.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder