Seniūnaičių rinkimų reikalaus per teismą

Seniūnaičių rinkimų reikalaus per teismą

Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje tarnyba ketina uostamiesčio savivaldybės administraciją paduoti į teismą dėl to, kad mieste iki šiol nėra išrinkti seniūnaičiai. Vyriausybės atstovė Kristina Vintilaitė teigia, jog Klaipėdos miesto savivaldybė yra vienintelė visoje apskrityje, kur dar neišrinkti seniūnaičiai ir nesuformuotos veikiančios seniūnaitijos.

"Formuoti seniūnaitijas ir išrinkti seniūnaičius - bendruomenių atstovus - savivaldybės įpareigotos nuo 2008-ųjų spalio. Seniūnaičių rinkimų klausimų organizavimas yra savivaldybės administracijos direktoriaus kompetencija, tačiau Vyriausybės atstovo tarnybai pateikti dokumentai rodo, kad šį klausimą savivaldybė vilkina. Tokiu būdu yra pažeidžiami pagrindiniai vietos savivaldos principai, užtikrinantys savivaldybės bendruomenės teisę dalyvauti viešųjų savivaldybės reikalų tvarkyme. Apie seniūnaičių rinkimų vilkinimą informuotas ir meras, atsakingas už savivaldybės administravimo kontrolę, o rezultatų nepasiekta. Vyriausybės atstovo tarnyba rengia dokumentus teismui", - teigiama tarnybos pranešime.

Savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius tikino, jog seniūnaičių rinkimo tvarka yra parengta, tačiau rinkimų organizavimas bus patikėtas jau kitai miesto valdžiai, kuri bus išrinkta vasario 27 d.

"Toks yra politinis sprendimas. Jei dabar organizuotume, prieš savivaldos rinkimus, būtų daug spekuliacijų, agitacijų balsuoti ne tik už konkrečius žmones, bet ir už partijas, o mes nenorime to. Ateis kita Taryba, bus kitas administracijos direktorius, tada ir startuos tas seniūnaičių rinkimas, bus paskelbtos datos", - dėstė valdininkas.

Iš "Vakarų ekspreso" išgirdusi tokius motyvus K. Vintilaitė teigė dabar suprantanti, kodėl procedūros vilkinamos.

"Tačiau aš neturiu teisės nepaisyti įstatymo normų. Datos, iki kada privaloma surengti rinkimus, nėra, bet juk galioja ir protingumo kriterijus. Labai jau ilgai delsiama, tad į teismą kreiptis privalėsime. Dabar vyksta tiesiog žaidimas iš savivaldybės administracijos pusės. Politikai savo padarė, administracija - ne. Reikia įsakymo, kurio pagrindu būtų sudaryta rinkimų organizavimo komisija, paskelbtos seniūnaičių rinkimų datos", - teigė K. Vintilaitė.

Jai buvo keista, kodėl savivaldybės administracijos direktorius nurodė sudaryti seniūnaitijų steigimo komisiją, rengiami tvarkos aprašai. Esą to net nereikia.

"Einama panašiu keliu, kaip ir Vilniuje. Ten parengtas aprašas neatitiko įstatymo reikalavimų, dėl to kreiptasi į teismą", - sakė Vyriausybės atstovė.

Uostamiesčio vicemerė Judita Simonavičiūtė tikino, jog visi dokumentai dėl seniūnaitijų steigimo yra, priimti ir politiniai sprendimai.

"Buvome Seime šiuo klausimu ir, mano galva, mūsų miesto atžvilgiu skubėti nereikėtų. Steigti 60 seniūnaitijų rinkiminių apylinkių pagrindu nelogiška. Kam to reikia? Juk seniūnaičiai būtų kaip ir Tarybos nariai, renkamoji valdžia. Tai deklaruojama, kad reikia mažinti tautos išrinktųjų skaičių, tai dar labiau norima plėsti tą ratą. Įstatyme "kliurka" padaryta", - nuomonę dėstė politikė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder