Ruonių lavonai pūva abejingumo tinkluose

Ruonių lavonai pūva abejingumo tinkluose

Į Raudonąją knygą įrašytų ruonių lavonai vis dažniau išmetami į Baltijos jūros paplūdimius. Štai vienas negyvas ruonis paplūdimyje ties Karkle pragulėjo daugiau nei mėnesį. Tad ar yra tų, kurie rūpinasi ne tik šios nykstančios rūšies išlikimu, bet ir paplūdimio valymu nuo švinkstančios šių gyvūnų mėsos?

„Stambaus ruonio palaikai prie Karklės guli nuo birželio pradžios. Apie radinį turėjo būti pranešta gyvūnų globos darbuotojams, tačiau kritęs gyvūnas iki šiol nepašalintas iš žmonių lankomo paplūdimio”, – kalbėjo Jūrų muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vadovas Arūnas Grušas.

Įkalčius pašalino bangos?

VE.lt fotografui pirmadienį nuvykus į paplūdimį, kur daugiau nei mėnesį iro ruonio kūnas, po vakarykščio škvalo jo rasti nepavyko. „Veikiausiai lavoną nuplovė stiprios bangos“, - pasakojo paplūdimyje sutikta karkliškė.

Baltijos pilkųjų ruonių gyvenimą tyrinėjantis A.Grušas įsitikinęs, kad jūros išplautą patiną bus nušovę Nemirsetos ir Melnragės priekrantėje nedideliais laiveliais žūklaujantys žvejai. Tinklus gadinantys ir tuštinantys ruoniai jiems – pikčiausi priešai ir konkurentai.

Apie ruonio kūną nieko nežinojo?

VE.lt A. Grušas papasakojo, kad šiaip jau gyvūnų kūnus iš paplūdimio po pranešimų surinkinėja UAB „Nuaras“ arba UAB „Aumūra“ darbuotojai, priklausomai nuo vietos, kurioje aptiktas gyvūno kūnas.

Pasirodo, šiuo konkrečiu atveju abi bendrovės kratosi atsakomybės ir teigia, kad tai ne jų prižiūrima ir tvarkoma teritorija. Išeitų taip, jog ta vieta ties Karkle netvarkoma nei vienos bendrovės ir vis sunkiau patikėti, kad abejingi poilsiautojai mėnesį delsė pranešti apie radinį.

UAB „Nuaras“ darbuotojas pasakojo, kad jie dirba tik Klaipėdos rajono teritorijoje. „Taip, esame gavę pranešimų apie ruonio lavoną Kretingalės seniūnijoje ir viską sutvarkėme“, - pasakojo jis. Darbuotojas paaiškino, kad „ties Karkle“ – tai jau ne jų bėdos, o žurnalistui reiktų kreiptis į UAB „Aumūra“, nes jie esą rūpinasi panašiais reikalais Klaipėdos miesto teritorijoje.

Kaip sakoma, už liežuvio niekas netempė, o „ties Karkle“ tada veikiausiai yra Klaipėdoje.

Tačiau UAB „Aumūra“ darbuotojas, kaip užprogramuotas ištarė tą pačią, jau girdėtą frazę. „Tai ne mūsų teritorija, mes jos neprižiūrime, tai rajonas“, - teigė jis.

Rekordiniai 2010 metai

Šiemet Lietuvos pajūryje rasta dvylika negyvų ruonių: penki jų nuskendo įsipainioję į žvejų tinklus, o keturi buvo nušauti – tai byloja šautinės žaizdos gyvūnų kūnuose. Dar dviejų prie Nidos aptiktų ruonių žūties priežastys nežinomos. Šaudyti pilkuosius ruonius, kurie yra įrašyti į Raudonąją knygą, griežtai draudžiama.

„Mes gelbėjame ruonių populiaciją, o kiti ją toliau kryptingai naikina”, – sakė A.Grušas.

Pokalbininkas papasakojo, jog daugiausia negyvų ruonių buvo rasta 2010 metais, jų aptikta 15. „Manau taip buvo dėl to, jog buvo išduoti ruonių medžioklės leidimai švedams, o jie, matyt, šiek tiek perlenkė lazdą. Teko kalbėtis su kolegomis Lenkijoje, Lenkijos pajūryje negyvų ruonių buvo dar daugiau“, - pasakojo specialistas.

Sutaupo ant kulkų

Pakrantėse aptikti gyvi ruonių jaunikliai atvežami į Kopgalyje įkurtą muziejų, jais čia rūpinamasi. Per 20 metų į jūrą paleista apie 30 nelaisvėje išaugintų pilkųjų ruonių. Nemažai jų perduota kitų valstybių jūrų muziejams.

Aplinkosaugininkus labiausiai stebina ruonių medžiotojų žiaurumas – kelių rastų negyvų ruoniukų galvos buvo suknežintos. Jų persekiotojams, matyt, pagailo kulkų – tinkluose spurdančius dar gyvus jauniklius jie daužė irklais ir pagaliais.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder