Rubliui Palanga nepasiekiama

Rubliui Palanga nepasiekiama

Kiekvieną žiemą per didžiąsias šventes ir savaitę po jų Palangoje būdavo pilna dosnių rusų turistų, tačiau šie Naujieji žada nemalonią staigmeną.

Dėl drastiškai kritusio Rusijos rublio kurso šios šalies gyventojai pirmą kartą priversti atsisakyti savo pamėgtų žiemos atostogų prie Baltijos jūros. Tai, kad jau dabar viešbučių rezervuojama daug mažiau nei anksčiau, pripažįsta ir pajūrio kurorto verslininkai. Mat rusams tampa tiesiog per brangu keliauti į Lietuvą ir savaitę ilsėtis Palangoje. Tokia situacija į naudą gali išeiti čia poilsį pamėgusiems lietuviams.

Šimtai tūkstančių

Ne viena rusų šeima, kasmet tradiciškai Naujuosius metus ir šventinį laikotarpį po jų sutikdavusi Palangoje, palangiškiams prisipažino šiemet pirmą kartą atsisakysianti šio malonaus įpročio. Mat užsienio valiutos ir rublio kurso santykis taip pasikeitė (rublis euro atžvilgiu pastaruoju metu nuvertėjo apie 35 proc., dolerio - 45 proc.), kad tokia kelionė tampa per brangi.

Rusai turi visą savaitę laisvadienių po Naujųjų, tad į Palangą atvykdavo ilgesniam laikui. Čia jie ypač mėgstami dėl dviejų priežasčių: visada apsistoja mažiausiai savaitei ir daug išlaidauja. Ekonomistas Nerijus Mačiulis prognozuoja, kad dėl nuvertėjusio rublio sumažės rusų turistų ne tik Palangoje, Lietuvoje, bet ir kitose valstybėse.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto vyresnysis ekspertas Vytautas Žukauskas LŽ teigė, kad ekonominis dėsnis dėl kurios nors šalies krintančio valiutos kurso visada yra toks pats. „Kuo labiau krinta nacionalinės valiutos kursas, tuo brangesnės paslaugos tampa užsienyje. Dabar rusams sunkiau įpirkti užsienio valiutą, tad jiems paslaugos pas mus keičiant rublius į dolerius arba eurus tampa trečdaliu brangesnės. O rusai yra pirmaujantys užsienio turistai Lietuvoje: pernai apgyvendinimo paslaugomis mūsų šalyje pasinaudojo 240 tūkst. rusų turistų“, - statistika rėmėsi jis.

Po rusų antri labiausiai apgyvendinimo paslaugomis naudojęsi užsieniečiai pernai buvo vokiečiai - jų atvyko 150 tūkstančių. „Tad aplinkybė, jog mažiau rusų keliaus pas mus ir naudosis viešbučiais, kitų įstaigų paslaugomis, mažins Lietuvoje perkamąją galią. Todėl mažės ir paklausa, o tai gali sumažinti pačių paslaugų įkainius. Jei norės būti užimti viešbučiai turės mažinti kainas, tad išlošti gali patys lietuviai“, - teigė ekpertas.

Keičiasi kontingentas

Palangos turizmo informacijos centro (TIC) direktoriaus pareigas laikinai einanti Egidija Smilingienė LŽ sakė, esą kol kas dar anksti spręsti, ar per šias žiemos šventes išties drastiškai sumažės rusų turistų Palangoje. „Dar nesibaigė viešbučių rezervacijos naujamečiam laikotarpiui laikas. Tačiau taip, palyginti su praėjusiais metais, pas mus į TIC ateina gerokai mažiau rusų. Manau, tam labai didelę įtaką daro antilietuviška, antieuropietiška propaganda pačioje Rusijoje. Tie, kurie čia važiuoja kasmet, važiuos ir ateity, tačiau naujų poilsiautojų iš Rusijos prisivilioti labai sudėtinga. Rusai mano, kad mes juos čia skriausime... Žinoma, tai yra nesąmonė, nes šie turistai ypač laukiami Palangoje“, - teigė E. Smilingienė.

Čia pat ji atskleidė ir naują tendenciją: sumažėjus rusų antplūdžiui Palanga vis labiau domisi baltarusiai. „Šią savaitę buvo viena kelionių agentūra iš Baltarusijos ir rinko informaciją apie apgyvendinimą, pramogas, maitinimą Palangoje. Agentūra į Palangą rengiasi vežti baltarusius. Be to, Naujųjų metų sutikimu mūsų kurorte aktyviau domisi ir lietuviai. Galbūt ir viešbučiai bus priversti kiek piginti savo paslaugas sumažėjus paklausai“, - užsiminė Palangos TIC vadovė.

Vis dėlto pripažįstama, kad potencialių klientų, kurie pakeistų rusų turistus, nėra daug: skandinavams patrauklios nebent mažos kainos, o išskirtinių pramogų Palangoje vis dar trūksta.

Viešbučiai sunerimę

„Faktas, kad rusų turistų šiemet mažėja, ir ši tendencija mums nėra maloni. Neseniai žiūrėjau statistiką, ir akivaizdu, kad šiemet rusai iš Maskvos per kelionių agentūras sausio pradžios šventėms užsisakė net 60 proc. mažiau kambarių nei pernai. Galbūt įvertinus individualius užsakymus šis skaičius nebus toks grėsmingas, nes Naujųjų metų šventė dar po kelių savaičių. Manau, svarbiausias rusų turistų sumažėjimo veiksnys yra ne antilietuviška propaganda, o ekonominės priežastys“, - LŽ sakė viešbučio „Gabija“ pardavimo ir rinkodaros direktorė Kristina Telpokaitė. Ji atkreipė dėmesį, kad rusus keičia lietuviai: anksčiau jie užsakydavo apie 60 proc. kambarių, o dabar – net 90 procentų.

„Žinoma, kai kas gali trinti rankas ir manyti, kad mažėjant rusų turistų srautui mes mažinsime kainas. Tačiau jei ir toliau taip mažės turtingųjų svečių iš Rusijos ir teks nuolat mažinti kainas, Palangoje gali būti uždaryta apie dešimt viešbučių. O tai jau bus blogai vietiniam verslui. Juk lietuviai apsistoja vos kelioms dienoms, o rusai – mažiausiai savaitei. Tad akivaizdu, kas duoda didesnį pelną įstaigai ir miesteliui“, - teigė K. Telpokaitė. Ji prisiminė, kad anksčiau žiemą į Palangą ilgesniam laikui atvykti ir apsistoti kotedžuose mėgdavo turtingų rusų žmonos su vaikais ir net auklėmis.

Viešbučio „Palangos vėtra“ direktorė Audra Vainoraitė LŽ sakė, kad rusai užsisako kambarius, tačiau nebe taip aktyviai kaip anksčiau. „Esame priversti taikyti lankstesnes kainas, peržiūrėti kainų politiką. Pastebėjome, kad rusų turistus labiausiai veikia tas propagandinis, informacinis karas, įtempta politinė situacija tarp mūsų valstybių“, - teigė ji.

Viebučio „Pušų paunksnėje“ vadovė Ramunė Paulikienė tikino, kad šiemet daugiau kambarių užsisako baltarusiai. „Gal tik keletą rusų užsakymų teko atšaukti, tad tragedijos nėra. Tačiau bendrai vertindami besikeičiančią padėtį jaučiame, kad rusų turistų mažėja“, - sakė ji. Vis dėlto kone taikliausiai padėtį apibūdina vieno ruso Palangos žurnalistams neseniai ištarti žodžiai: „Mėgautis žiemos tyla, Jono Basanavičiaus gatvės eglutėmis ir SPA galėsime tik vartydami fotoalbumus ir prisimindami, kaip mums būdavo gera Palangoje.“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder