Rinkliavos už automobilių stovėjimą išvengs ne visi neįgalieji

Rinkliavos už automobilių stovėjimą išvengs ne visi neįgalieji

Ne visiems neįgalumo grupę turintiems klaipėdiečiams pavyks išvengti rinkliavos už automobilio stovėjimą. Neįgaliojo ženkliukas ant automobilio tokiais atvejais nebeturi jokios reikšmės - būtina speciali neįgaliojo kortelė, tačiau jos išduodamos toli gražu ne visiems.

Į "Vakarų ekspreso" redakciją kreipėsi klaipėdietis Rimantas ir piktinosi, kad pasikeitus tvarkai nemaža dalis neįgaliųjų neteko lengvatos apmokestintose zonose statyti automobilį nemokamai.

"Juk neįgalumo grupę žmogus gauna ne šiaip sau. Tad ar nebūtų logiška, kad lengvatomis galėtų pasinaudoti visi, kuriems tai būtina. Aš irgi noriu atvažiuoti iki turgaus su automobiliu bulvių nusipirkti. Bet sako, kad man tokia kortelė nepriklauso, taigi už stovėjimą reikia mokėti. Kur teisybė?" - stebėjosi vyras.

Žinia, anksčiau pakakdavo ant automobilio užklijuoti lipduką su neįgaliojo ženkleliu ir kontrolieriai tokius automobilius palikdavo ramybėje. Tačiau buvo pastebėta, kad tuo pradėjo piktnaudžiauti visiškai sveiki vairuotojai. Eismo kontrolieriai teigia ne kartą susidūrę su atvejais, kai vengdami mokesčio visiškai sveiki žmonės tiesiog uždėdavo neįgaliojo ženklelį ant automobilio, o nuvažiuojant nusiimdavo.

Nuo praėjusių metų pradžios tvarka pasikeitė - neįgaliesiems išduodamos neįgalių asmenų automobilių statymo kortelės. Tačiau ne visiems.

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Klaipėdos dokumentų registravimo skyriaus vedėjas Mindaugas Gylys priminė, kad tokios kortelės išduodamos asmenims, turintiems 30 proc. ir mažesnį nedarbingumo lygį, bei pensininkams arba darbingo amžiaus žmonėms, turintiems bent vieną iš keturių specialiųjų poreikių. Tokias korteles gauna ir tėvai, auginantys vaiką, turintį sunkų neįgalumo lygį.

"Kortelė išduodama ne automobiliui, o asmeniui. Ji yra su nuotrauka ir galioja ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje", - minėjo M. Gylys.

Pasak jo, praėjusiais metais Klaipėdoje išduota apie pusę tūkstančio neįgalių asmenų automobilių statymo kortelių.

"Sunku įvertinti, ar šių kortelių poreikis auga. Mes jas pradėjome išdavinėti tik nuo praėjusių metų pradžios. Manau, kad šiemet skaičiai bus panašūs, bent jau pirmąjį šių metų mėnesį taip atrodo", - komentavo M. Gylys.

VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" vadovas Gintaras Neniškis pasidžiaugė, kad pagaliau buvo įvesta tvarka ir nustatyta, kurie neįgalieji turi teisę naudotis šiomis lengvatomis, o kurie ne.

"Kadangi buvo pereinamasis laikotarpis, kontrolę pradėjome tik šių metų sausio viduryje. Žinoma, buvo įvairių nesusipratimų, kai vairuotojai įsivaizdavo galintys stovėti nemokamai, nors jų neįgalumas nėra toks, kad taikoma lengvata. Manau, dabar viskas stojo į savo vėžes, nes neįgalių asmenų automobilių statymo korteles išduoda specialistai, kurie ir turi teisę nustatyti, kam reikalingos tokios lengvatos", - kalbėjo G. Neniškis.

Jis priminė, kad tvarka dėl automobilių statymo neįgaliesiems pažymėtose vietose nepasikeitė. Šiose vietose turi teisę stovėti ir tie automobiliai, kurie paženklinti tik neįgaliojo lipduku. Žinoma, jei šis lipdukas nėra priklijuotas tik šiaip sau, kaip esą vis dar pasitaiko.

Nuo praėjusių metų pradžios tvarka pasikeitė - neįgaliesiems išduodamos neįgalių asmenų automobilių statymo kortelės. Tačiau ne visiems.

Kokie gali būti specialieji poreikiai:

* specialusis nuolatinės slaugos poreikis;
* specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis;
* specialusis lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos poreikis;
* specialusis transporto išlaidų kompensacijos poreikis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder