Restauracijos išlaidas siūlosi padengti valstybė

Restauracijos išlaidas siūlosi padengti valstybė

Nuo 2006-ųjų privatūs kultūros paveldo savininkai gali susigrąžinti dalį asmeninių lėšų, skirtų paveldo objektų tvarkybos darbams. Praėjusiais metais Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos (KPD) gavo 11 privačių savininkų prašymų dėl kompensacijų, joms buvo skirta beveik 490 tūkst. litų. Pasinaudoti tokia galimybe kviečiami ir neringiškiai.

Penktadienį Neringos savivaldybėje lankėsi KPD direktorė Diana Varnaitė, direktoriaus pavaduotojas Algimantas Degutis bei kultūros viceministras dr. Romas Jarockis.

Svečiai apžiūrėjo keliolika Neringos valstybės saugomų kultūros paveldo objektų, o vėliau susitikime su neringiškiais diskutavo apie savininkų prašymų teikimo ir kompensacijų skyrimo tvarką bei dalijo patarimus, kaip elgtis konkrečiose situacijose.

Vienas svarbiausių klausimų, kilusių gyventojams, - už kokius atliktus darbus galima tikėtis kompensacijos?

Pasak D. Varnaitės, paprasti remonto darbai, pavyzdžiui, vamzdynų keitimas, nefinansuojami.

"Kompensuojamų darbų sąraše yra kultūros paveldo objekto konservavimas, restauracija, projektavimo darbai bei tyrimai, avarinės grėsmės šalinimas", - vardino KPD direktorė.

Taip pat gyventojai buvo informuoti, jog privačių savininkų valdomų kultūros paveldo objektų tyrimai kompensuojami 100 proc., o avarinės grėsmės šalinimas, konservavimas ir restauravimas, projektavimo darbai - iki 50 proc.

"Kadangi yra ir medinių kultūros paveldo statinių, kurie nyksta itin sparčiai, jų savininkams kompensacijos didesnės. Tyrimai kompensuojami 100 proc., o visi kiti darbai - iki 70 proc. Norint susigrąžinti dalį investuotų asmeninių lėšų būtina, kad paveldo objektas būtų saugomas valstybės ir prieinamas lankyti visuomenei. Dėl lankymo ar apžiūros su kiekvienu savininku aptariama individualiai", - sakė D. Varnaitė.

KPD vadovė priminė, kad prašymus dėl kompensacijų KDP priima iki spalio mėnesio, o kompensuojamą sumą išmoka dar tais pačiais metais.

"2012 metais buvo taip, kad neužteko skirtų pinigų visoms kompensacijoms išmokėti, tad daliai privačių savininkų kompensacijų išmokėjimas buvo perkeltas į 2013-uosius. Praėjusiais metais buvome pasiruošę didesnę sumą pinigų, tačiau negavome tiek prašymų", - apie situaciją pasakojo D. Varnaitė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder