Rajono mero rinkimuose - staigmenų nuojauta

Rajono mero rinkimuose - staigmenų nuojauta

Šiandien Klaipėdai tam tikra prasme bus istorinė diena - miestas turės naują merą, ir juo tikrai nebus 10 metų šį postą užėmęs Rimantas Taraškevičius. Dėl naujojo uostamiesčio vadovo sutarta beveik 100 procentų - jei koalicijos partneriai neiškrės pokšto, juo turėtų tapti Vytautas Grubliauskas. O štai Gargžduose - kitos nuotaikos: Klaipėdos rajono savivaldybės administracijoje tvyro nemaža įtampa belaukiant naujosios rajono valdžios, kuri turėtų būti išrinkta šį trečiadienį. "Sėdime lyg ant adatų", - prasitarė ne vienas savivaldybės darbuotojas.

Neramiai balandžio 13 dieną įvyksiančio pirmojo posėdžio laukia ir naujai išrinkta Taryba, kurioje tarp dviejų politinių stovyklų jėgos yra pasiskirsčiusios beveik po lygiai - yra tik vieno mandato persvara. Tad rajono mero rinkimai trečiadienį gali pateikti ir netikėtumų.

Atsisakė mandatų

Trečiadienį 27 rajono Tarybos narių mandatai po iškilmingos priesaikos bus įteikti penkių partijų atstovams, laimėjusiems rinkimus. Tarp naujai išrinktųjų trys iš anksto atsisakė mandatų. Konservatorių sąraše mandatų dėl nesuderinamų pareigų atsisakius Dovilų seniūnei Nijolei Ilginienei ir Sendvario seniūnui Juozui Lingiui, Tarybos nario kėdė atiteks Gargždų ligoninės chirurgei Vidai Ronkaitytei.

Mandato atsisakiusio Seimo nario Petro Gražulio vietą Taryboje užims partijos "Tvarka ir teisingumas" narys, individualios įmonės savininkas Martynas Pocius.

O štai dėl Tarybos nario mandato tarnybos rajono savivaldybėje atsisakė Žemės ūkio skyriaus specialistė Regina Kernagienė ir savivaldybės administracijos direktorius Česlovas Banevičius. Pastarasis Tarybos sprendimu atleidžiamas iš einamų pareigų nuo balandžio 12 dienos.

Politikai - nekalbūs

Pirmadienį kalbinti rajono politikai sakė esantys geros nuotaikos prieš balandžio 13-osios rinkimus, tačiau jų atsakymuose jautėsi nerimo gaidelės.

Partijos "Tvarka ir teisingumas" rajono skyriaus pirmininkas Sigitas Karbauskas "Vakarų ekspresui" tvirtino, kad yra pasirašyta preliminari tvarkiečių, liberalcentristų ir Žemaičių partijos koalicijos sutartis, vienijanti 14 būsimos Tarybos narių. Tačiau politikas nenorėjo kalbėti apie kandidatus į mero ar vicemero bei kitus postus, nes esą koalicijos partneriai yra susitarę neviešinti kandidatų iki balandžio 13 dienos.

Pats S. Karbauskas neneigė kandidatuosiantis į mero postą, jei koalicija jį siūlys. "Būčiau laimingesnis, jei nesiūlytų, nesiekiu mero kėdės, bet atsakomybės nevengsiu", - sakė daugiausiai mandatų - 10 - Taryboje laimėjusios partijos "Tvarka ir teisingumas" rajono skyriaus pirmininkas.

Tačiau naujosios koalicijos jėgos sumenko netikėtai į socialdemokratų ir konservatorių pusę perėjus tvarkiečiui Alfredui Šiauliui.

"Tai mano asmeninis sprendimas. Ir nesvarbu, kur dirbsiu - pozicijoje ar opozicijoje", - nedaugžodžiavo A. Šiaulys, nenorėjęs atskleisti tikrųjų savo apsisprendimo priežasčių.

Jei jis nebūtų pasitraukęs iš koalicijos, ši būtų turėjusi 15 mandatų, o dabar 14. Socialdemokratų ir konservatorių koalicija vienija 13 naujosios Tarybos narių.

Tylos siena atsitvėrė ir du "auksinius" balsus Taryboje laimėjusios Liberalų ir centro sąjungos rajono pirmininkas Algirdas Liaudanskis: "Visi komentarai - po balandžio 13-osios."

Jis pasakė tik tiek, kad pats į mero postą tikrai nežada kandidatuoti.

"Yra norinčių ir galinčių užimti rajono vadovų postus, ir tikrai rinksime ne iš vieno kandidato. Svarbu, kad būtų suformuota darni komanda, nes visi nori permainų - ne tik politikai, bet ir rajono gyventojai", - teigė A. Liaudanskis.

Apie koaliciją sudarančių narių skaičių ir personalijas į rajono vadovų postus nenorėjo kalbėti ir Žemaičių partijos lyderis Egidijus Skarbalius. Iškart po rinkimų buvo skelbiama, kad šiam politikui pažadėta rajono vicemero kėdė. Praėjusią savaitę dar neturėdamas jokių įgaliojimų E. Skarbalius lankėsi savivaldybėje, domėjosi vicemero kuruojamomis sritimis, susitiko su skyrių vadovais.

"Norėjosi iš arčiau susipažinti, išgirsti informaciją apie švietimo, sveikatos apsaugos reformas", - sakė žemaitis.

Be kovos nepasiduos

Viltis laimėti mero rinkimus puoselėja ir rajoną aštuonerius metus valdžiusi socialdemokratų ir konservatorių koalicija.

"Turime 13 tvirtų balsų ir vilties neprarandame", - "Vakarų ekspresui" pirmadienį teigė Klaipėdos rajono meras, socialdemokratų lyderis Vaclovas Dačkauskas.


Jis sakė greičiausiai kandidatuosiantis į mero postą, bet tam dar turi pritarti koalicijos partneriai: "Sunku prognozuoti, kaip pakryps rinkimai per slaptą balsavimą. Pralaimėti nebijome. Perduoti valdžią esu pasirengęs, viskas sudėliota į savo vietas, perdavimo aktų pasirašymas užtruktų 10-15 minučių. O jei laimėsime, revoliucijų rajone tikrai nekelsime kaip kad žada mūsų politiniai oponentai, o toliau dirbsime konstruktyviai", - sakė V. Dačkauskas.

Pagal naujosios Tarybos darbotvarkę, trečiadienį numatoma pirmuoju spręsti klausimą dėl savivaldybės administracijos direktoriaus, jo pavaduotojų atleidimo iš pareigų ir pavedimo eiti šias pareigas, antruoju - slaptu balsavimu rinkti rajono merą. Išrinkus merą, posėdžio darbotvarkė turėtų būti papildyta vicemero, savivaldybės direktoriaus ir jo pavaduotojų slaptų rinkimų klausimais arba naujojo mero sprendimu posėdis gali būti nukeltas kitai dienai - jis turėtų būti surengtas ne vėliau kaip per penkias dienas.

Esant tokiai nedidelei persvarai tarp dviejų politinių stovyklų, slaptas balsavimas gali pažerti netikėtų staigmenų. Rajono savivaldos istorijoje jau yra buvę tokių pavyzdžių, kaip 2000 metais, kuomet mero rinkimų išvakarėse suburta atrodė, stipri koalicija subyrėjo rinkimų dieną ir vietoj numatyto mero, kurio kandidatūrai pritarė partijų koalicijos partneriai, slapto balsavimo metu buvo išrinktas visai kitas meras.

Išmokoms - apie 100 tūkst. litų

Praėjusį penktadienį rajono valdžia - meras V. Dačkauskas, jo pavaduotoja Rūta Cirtautaitė, administracijos direktorius Česlovas Banevičius, šio pavaduotojos Vilma Daukšienė ir Ligita Liutikienė atsisveikino su savivaldybės administracijos darbuotojais.

Valdžių pasikeitimas rajono biudžetui, pasak savivaldybės Biudžeto ir ekonomikos skyriaus vedėjos Irenos Gailiuvienės, kainuos apie 100 tūkst. litų.

"Tiek lėšų šioms reikmėms buvome suplanavę biudžete. Tai ne tik išeitinės kompensacijos, bet ir išmokos už nepanaudotas atostogas, mokesčiai. Kai kurie vadovai turi neišnaudotų atostogų sukaupę net už kelerius metus", - sakė I. Gailiuvienė.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, kadenciją baigusiems valstybės politikams ir politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojams išmokamos tam tikro dydžio išmokos: merui ir jo pavaduotojui - 3 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išmoka, administracijos direktoriui ir jo pavaduotojams - 2 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išmokos.

Savivaldybės centrinės buhalterijos vedėja Rimutė Jurgulienė informavo, kad V. Dačkauskui, neatskaičius mokesčių, priklausytų apie 13 500 litų, R. Cirtautaitei - 12 300 Lt, Č. Banevičiui - 12 100 Lt, V. Daukšienei ir L. Liutikienei - po 9 700-9 800 Lt išeitinių išmokų. Tad vien išeitinėms išmokoms teks apie 60 tūkst. Lt.

"Jeigu kuris iš vadovų grįžtų į savo postą, sutaupytume nemažai biudžeto lėšų", - juokavo savivaldybės darbuotojos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder