Rajono gyventojams vanduo nepabrango

Rajono gyventojams vanduo nepabrango

Gera žinia Klaipėdos rajono gyventojams bei įmonėms - vasarį vartotojai gaus pirmąsias"Klaipėdos vandens" sąskaitas už suteiktas vandens tiekimo paslaugas ir, spėjama, jos bus mažesnės nei iki šiol.

Teigiama, jog geriamojo vandens tiekimo kaina kaimuose turėtų nekisti, o suvienodinus centralizuotas nuotekų tvarkymo kainas miesto ir kaimo gyventojams jos turėtų sumažėti perpus - nuo maždaug 8 iki 4 litų už kubinį metrą. Klaipėdos rajono vartotojams daugiabučiuose namuose vandens pardavimo kaina sieks 3,92 Lt (be PVM) butui per mėnesį, vartotojams, kuriems vanduo apskaitomas individualaus namo įvade - 5,61 Lt namui per mėnesį.

Tokie kainų pokyčiai įvyko nuo šių metų pradžios centralizuoto vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugą Klaipėdos rajono gyventojams ir įmonėms pradėjus teikti uostamiesčio bendrovei "Klaipėdos vanduo".

Perdavė akcijas

"Pernai Klaipėdos rajono savivaldybė jungtinės partnerystės sutartimi bendrovei "Klaipėdos vanduo" perleido 100 proc. UAB "Klaipėdos rajono vandenys" akcijų paketą. Toks sprendimas priimtas siekiant įgyvendinti Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymo nuostatą, jog viešojo vandens tiekimui regione turi būti parinktas vienas tiekėjas. Vartotojai jau sulaukė teigiamų rezultatų: nuotekų kaina sumažėjo perpus", - sakė savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Feliksas Žemgulys.

Pasak jo, siekiama, kad kuo daugiau vandens vartotojų prisijungtų prie centralizuotų tinklų.

"Nemažai gyventojų yra dar neprisijungę prie tinklų - dalis naujakurių priemiesčio gyvenvietėse yra įsirengę savo vandens tvarkymo įrenginius, tačiau yra didelė dalis gyventojų, kurie netvarko nuotekų ir dėl to kyla rizika užteršti gruntinius vandenis. Siekiame, kad iki 2014 metų rajone prie centralizuotų tinklų prisijungtų iki 95 proc. gyventojų", - sakė F. Žemgulys.

Kokybė gerėja

Nors dėl gamtinių sąlygų - gruntiniuose vandenyse yra nusistovėjusi didelė fluoro koncentracija - rajone geriamasis vanduo nėra geros kokybės, kasmet stengiamasi ją gerinti.


"Pastaruoju metu gyventojų skundų dėl vandens kokybės nesulaukiame. Savivaldybė turi parengusi Geriamojo vandens kokybės gerinimo programą ir ją vykdo", - sakė F. Žemgulys.

Jis informavo, kad sausį pradėjo veikti nauji Kretingalės geriamojo vandens valymo įrenginiai, kurie kainavo 1,8 mln. Lt. Kretingalėje vandens kokybė buvo viena iš blogiausių rajone, o su naujųjų filtrų pagalba iš geriamojo vandens bus išvalomas geležies, mangano, amonio, fluoridų perteklius. Tai pirmas toks geriamojo vandens valymo įrenginių projektas Klaipėdos rajone, finansuotas iš Europos Sąjungos (ES), valstybės ir savivaldybės lėšų.

Pasak F. Žemgulio, geriamojo vandens valymo įrenginių artimiausiais metais turėtų sulaukti ir Endriejavo, Agluonėnų, Vėžaičių, Girkalių gyvenvietės.

Į tinklus - milijonai investicijų

Perėmusi rajone centralizuoto vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas, bendrovė "Klaipėdos vanduo" toliau įgyvendins svarbų tinklų infrastruktūros plėtros projektą.

"Projekto metu nauji vandentiekio ir nuotekų tinklai bus patiesti Jakų, Sudmantų, Purmalių, Kalotės, Gindulių, Dovilų gyvenvietėse. Visoms šioms priemiesčio gyvenvietėms vanduo centralizuotai bus tiekiamas iš uostamiesčio", - sakė "Klaipėdos vandens" generalinis direktorius Leonas Makūnas.

Bendra projekto, kurį tikimasi baigti 2013 metais, vertė siekia apie 36 mln. Lt.

Pasak L. Makūno, "Klaipėdos vanduo" perėmė iš rajono ir apie 50 vandenviečių, kurių ne vieną reikia rekonstruoti.

"Vandenviečių būklė įvairi, yra ir geresnių, ir prastų. Didesnėms vandenvietėms tvarkyti teks laukti ES fondų paramos, mažesnes planuojame sutvarkyti savo lėšomis. Pavyzdžiui, jau esame iš savininko įsigiję vandenvietę Karklėje, ją sutvarkysime pagal visus reikalavimus", - sakė L. Makūnas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder