Pribloškė viduryje gatvės statomas namas

Pribloškė viduryje gatvės statomas namas

Išvysti kelio viduryje stovintį pastatą įmanoma ne tik egzotiškoje Kinijoje. Toks vaizdelis atsiveria ir nedideliame Dovilų miestelyje. Doviliškių teigimu, gyvenamojo namo statybą viduryje gatvės palaiminę Klaipėdos rajono valdžios bei valstybinių institucijų atstovai tik dangsto vieni kitų klaidas ir net nesiruošia laikytis įstatymų.

Prisijungti žemės neleido

Už kiek daugiau nei 18 kilometrų nuo uostamiesčio (apie 5 km iki Gargždų) esančiuose Doviluose tvyro ramybė. Dar ramiau šio nedidelio miestelio pakraštyje nutiestose Kulių bei Pilutės gatvėse, į kurias net vietiniai užsuka labai retai.

Matyt, pastarųjų teigimu, tai puikiai žinodami Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos bei atsakingų valstybinių institucijų darbuotojai ir leido, kad čia būtų prasilenkta su įstatymų raide.

Pagal dar 1993 metų lapkričio pabaigoje tuometinės Klaipėdos rajono valdybos patvirtintą ir iki šiol galiojantį Dovilų miestelio plėtimo projektą, šioje vietoje esančiame valstybinės žemės sklype (34-26 metrų pločio juostoje) yra suformuotas motorizuoto eismo kelias tarp minėtų Kulių ir Pilutės gatvių.

Šioje vietoje yra ir aukštos įtampos elektros perdavimo linijos apsauginė zona.

Plėtimo projektas, remiantis teritorijų planavimo įstatymu, yra prilyginamas miestelio teritorijos dalies detaliajam planui.

Būtent šis motyvas ir tapo priežastimi, kodėl šiose gatvėse namus pasistačiusiems žmonėms nebuvo leista įsigyti kelių metrų įsiterpusios valstybinės žemės.

Nors jų siekiama įsigyti valstybinė žemė nepažeidžia Dovilų miestelio plėtimo projekto ir netrukdo jame numatyto kelio įrengimui.

Išdygo namas

Tad doviliškiai tiesiog neteko žado, išvydę, kaip vieną dieną ėmė burgzti į šią vietą suvažiavusi technika ir prasidėjo statybos.

Paaiškėjo, kad individualus gyvenamasis namas statomas tiesiai ant Kulių ir Pilutės gatves jungiančio kelio vidurio.

Pasidomėję žmonės sužinojo, kad Klaipėdos rajono savivaldybės administracija, net negalvodama apie sąlygas keliui rengti, išdavė sąlygas detaliojo plano ir gyvenamųjų namų projektams rengti, o Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija patvirtino detalųjį planą namo statybai kelio zonoje.

Palaiminti šias statybas nesutrukdė ir tarp dviejų arčiausiai esančių žemės sklypų likęs siauras vos 7-4 metrų valstybinės žemės plotas (tiesiai po aukštos įtampos elektros perdavimo linija), kurio keliui tikrai neužtenka.

Bandydami išsiaiškinti, kas čia vyksta ir kodėl taip akivaizdžiai pažeidinėjami įstatymai, doviliškiai kreipėsi į Klaipėdos rajono savivaldybės administraciją, Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, Nacionalinę žemės tarnybą.

Tačiau gautus atsakymus, kuriuose net nesistengta atsakyti į užduotus klausimus, žmonės įvertino kaip šių institucijų neveiklumo ir laiko vilkinimo demonstravimą.

Pasak doviliškių, todėl nebuvo verta galvoti apie konkrečius jų veiksmus, kad būtų panaikinti pažeidimai ar sustabdytas jų darymas.

Niekuo nepadėjo ir pakartotiniai kreipimaisi. Prieita iki to, kad valdininkai apsimetinėjo nesuprantą, kas ir kur vyksta, kol galiausiai liovėsi bendrauti šia tema.

Statybos viduryje kelio sėkmingai vyko ir šiuo metu čia jau stovi nemažas namas. Kol kas dar be langų ir durų, neįrengtu vidumi.

Viskas teisėta

Klaipėdos rajono savivaldybės vyriausiasis architektas Gytis Kasperavičius paneigė bet kokius doviliškių įtarimus dėl įstatymų nesilaikymo.

„Dovilų miestelio plėtimo projektas patvirtintas labai seniai. Jau po to Nacionalinė žemės tarnyba suformavo žemės sklypą ir vėliau leista pakeisti jo paskirtį. Paskui patvirtintas detalusis planas, parengtas techninis projektas ir gautas leidimas namo statybai. Visa tai padaryta remiantis galiojančiais teritorijų planavimo dokumentais, tad jokių pažeidimų čia nepadaryta“, - tikino Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas G.Kasperavičius.

Jo teigimu, ateityje šioje vietoje bus ne motorizuotas eismo kelias, o tik pėsčiųjų takas.

Parengta pagal dienraštį „Respublika“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder