Preilos botelio byla virsta cirku

Preilos botelio byla virsta cirku

Klaipėdos apygardos teismui jau nebe pirmą kartą niekaip nepavyksta pradėti nagrinėti bylą dėl skandalingojo UAB "Sabonio klubas ir partneriai" botelio Preiloje: vakar teismo posėdis ir vėl atidėtas.

Žinia, botelio ir kitus pastatus Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) dar pernai vasarą nurodė nugriauti, tačiau bendrovės advokatai paprašė bylos nagrinėjimą atnaujinti iš esmės.

Anot minėtos bendrovės advokato Gintaro Černiausko, prašymas atnaujinti bylą turi būti patikslintas, nes yra papildomi du nauji pagrindai.

Pirmasis, pernai gruodžio pabaigoje Seimas patvirtino naują zonų ribų planą, kuris nustatė tos ginčytinos teritorijos naudojimo paskirtį kaip rekreacinę, o buvo ūkinė-komunalinė. Kitas dalykas - sausio pabaigoje Konstitucinis Teismas savo nutarimu pripažino prieštaraujančias Konstitucijai tam tikras Civilinio kodekso ir Statybų įstatymo nuostatas.

"Tuo pagrindu tikslinga prašymą patikslinti, nes atsiranda du papildomi pagrindai, kurie svarbūs byloje ir praplečia nagrinėjimo ribas ", - teigė advokatas.

Teisėjas sutiko su tokiu prašymu, nes patikslinus jį turi būti pateikta visa informacija bylos dalyviams, o tai vakar nebuvo padaryta. Todėl bylos nagrinėjimas nukeltas į balandžio 19 d.

Įdomu ir tai, kad kone pirmą kartą šios jau keleris metus besitęsiančios bylos nagrinėjime užsiminta apie būtinybę atlikti nepriklausomą ekspertizę, susijusią su Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) generaliniu planu.

Teisėjas teigė, jog apskritai tas planas jau virto kone detektyvu, mat niekas neva nėra matęs grafinės plano medžiagos originalo, o Konstitucinis Teismas neva vadovavosi tik jo kopija. Kur ta schema yra, neaišku.

Mįslių kelia ir dar kelios aplinkybės: kiek buvo plano tekstinės medžiagos tomų: 17, 18 ar 19? Esant panašioms aplinkybėms tikėtina, kad bylos nagrinėjimas Klaipėdos apygardos teisme vis dėlto bus atnaujintas.

Trečiųjų asmenų advokatas aiškino, jog apskritai nėra jokio 19-o neva dingusio tomo: apie tai pranešė Kauno technologijos universitetas. Tačiau teisėjui užkliuvo tai, kad Konstitucinis Teismas bylą dėl generalinio plano atitikties Konstitucijai nagrinėjo tomais, kurių buvo 18. Tuo tarpu mokslinėje planavimo schemos anotacijoje, brošiūroje, kuri vadinta posėdyje net beletristika, esą figūruoja 19 tomų teksto.

Teisėjui Broniui Valiui keista buvo daug aplinkybių: esą ant generalinio KNNP plano pasirašė ne tuometinis Neringos meras Statys Mikelis, o jo vairuotojas, dėl šio pradėtas tyrimas Specialiųjų tyrimų tarnyboje, bet nėra informacijos, kuo jis baigėsi.

"Klausimas toks: ar gali ten stovėti tie pastatai? Jei viskas buvo suderinta, parašus juk dėjo valdininkai, o jų viršininkai nori griauti. Vėl uodus su varlėms užveisti. Tad būtina ekspertizė", - sakė jis.

Tuo tarpu trečiųjų asmenų, kurių - kelios dešimtys, advokatas teigė, jog bylą esą stengiamasi kuo labiau vilkinama.

Priminsime, kad LAT nuomone, neteisėtomis statybomis Preiloje iš esmės buvo pažeisti KNNP teritorijos režimo principiniai tikslai ir nuostatos. Neteisėtas teritorinis detalusis planavimas bei jo pagrindu atliktos statybos, pasak LAT, sukėlė grėsmę išskirtinės teritorijos išlikimui ir jos išsaugojimui būsimoms kartoms.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder