Plikledis: gausu nepatogumų, bet ne traumų

Plikledis: gausu nepatogumų, bet ne traumų

Nors Vakarų Lietuvą vakar spaudė plikledis, tačiau medikai dėl jo lauke susižalojusių pacientų antplūdžio nesulaukė.

"Nuo Jūrininkų gatvės iki pat Girulių barstome šaligatvius smėlio ir druskos mišiniu. Su Klaipėdos regiono kelininkais esame sudarę sutartį, todėl kol kas šių apsisaugojimo priemonių užtenka ir problemų neturime" - sakė UAB "Klaipėdos želdiniai" direktorius Gediminas Valašinas.

Pasak direktoriaus, aštuonios mašinos-barstytuvai jau išbarstė apie 300 tonų smėlio ir druskos mišinio. Pokalbininkas tvirtino, kad priemonių imamasi iškart, kai tik pašąla. Sausį neteko dažnai barstyti, šaligatviai valyti tik 15 dienų, nes sniegas buvo sausas ir pakako jį iššluoti, o vasarį tenka barstyti labai dažnai.

Didžiausia problema susitvarkyti slidžiausiose vietose - ten, kur kelią valančios mašinos sniegą nuo gatvių išverčia ant šaligatvių. Jis susispaudžia, dar žmonės sutrypia, ir susidaro ledas. Tokių vietų nemažai yra Kretingos, Tiltų, Herkaus Manto gatvėse.

Pokalbininkas sakė, kad prekybos centrai, namų valdos ir namų bendrijos patys rūpinasi savo kiemais ir takais.

UAB "Debreceno valda" darbuotojas Jevgenijus Isakovas tvirtino, jog šaligatvius kiemsargiai smėliu ir druska barsto tris kartus per savaitę, bet jeigu sninga, tai daroma dažniau. Barstalų kiekis - pagal poreikį. Tačiau neapsaugotos lieka laukujės laiptinės.

"Aš manau, kad, ko gero, žmonės pripranta prie slidaus paviršiaus, ir stiprių traumų nepatiria. Daugiau kritinėjama, kai po lietaus pašąla. Stebina, kad šiuo metu daugiausia traumų patiriama namuose - susižaloja bobulytės, susipainiojus kojoms ant kilimo", - sakė Respublikinės Klaipėdos ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Zigmas Juzumas.

Gydytojas sakė, kad praėjusį šeštadienį į ligoninės priimamąjį kreipėsi 42 žmonės, patyrę traumas, iš jų tik 10 traumų buvo "laukinės". Daugelis pacientų pasitempia kojų raiščius. Vakar iki pietų buvo apsilankęs tik vienas pacientas lūžusia kulkšnimi.

"Mes nevedame atskiros statistikos, kiek susižeidžia lauke. Daugiausiai yra kojų ir rankų panirimų, raiščių patempimų. Per šaltuosius savaitgalius pacientų antplūdžio nebuvo: eidamas į darbą vienas žmogus pargriuvęs susitrenkė alkūnę, antras - nugarą, trečias - koją", - sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės priimamojo skyriaus vedėjas Stasys Petreikis.

Klaipėdos miesto vaikų ligoninės specialistai džiaugiasi, kad tik vienas kitas vaikas skaudžiau susitrenkė lauke ant apledijusio kelio. Tačiau yra nemažai veidus ar plaštakas nušalusių mažųjų pacientų, vienas vaikas nušalusiomis plaštakomis paguldytas į ligoninę. Po vieno žvarbiojo savaitgalio į priimamąjį skyrių atvežė 4 nušalusius vaikus, po kito - 2.

Patarimai

Kad nepaslystume ir nepatirtume traumų, Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras pataria geriau nedėvėti ilgų paltų, judesius varžančių drabužių, neavėti aukštakulnių batų, o jei padas slidus, užklijuoti jį pleistru. Vertėtų nesinešti sunkių krepšių, nelaikyti rankų kišenėse, kad paslydus būtų galima išlaikyti lygsvarą. Kai lipate slidžiais laiptais, laikykitės už turėklų ar medžių. Senjorams ir neįgaliesiems ant lazdos ar ramentų galų reikėtų uždėti specialų antgalį. 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder