Plastiko perdirbėjai piktina gyventojus

Plastiko perdirbėjai piktina gyventojus

Dešimtmetį Minijos upės ichtiologinio draustinio pašonėje, Maciuičiuose, veikianti plastikinių atliekų rūšiavimo ir perdirbimo įmonėlė aplinkiniams gyventojams jau buvo užkliuvusi ne kartą. Netoliese gyvenantys žmonės piktinasi, esą iš įmonės sklinda triukšmas ir nemalonūs kvapai. Bendruomenė savo nuogąstavimus dėl aplinkos taršos išsakė ir ūkinės veiklos poveikio visuomenės sveikatai aptarimo metu.

Antradienį į Vido Puidoko įmonę netoli Gargždų, Maciuičių kaime, susirinkę per 20 gyventojų nepatikliai klausėsi kalbų, neva ši įmonė, įsikūrusi vos per 50 metrų nuo Minijos ir apsupta gyvenamųjų namų, neturi jokios neigiamos įtakos žmonių sveikatai.

Nuo senų laikų išlikusioje gamybinėje teritorijoje, valstybiniame žemės sklype, įsikūrusi įmonė, anot jos savininko V. Puidoko, yra viena didžiausių tokio profilio įmonių Žemaitijoje.

"Priimame plastiko atliekas iš įmonių, viena pagrindinių mūsų tiekėjų - "Mars Lietuva". Atliekas išrūšiuojame, susmulkiname, lydome aukštoje temperatūroje ir perdirbame į antrines žaliavas: granules, kasetes žvakėms, plastiko plėvelę.

Gamyboje nenaudojame jokių cheminių priemonių. Pernai perdirbome 540 tonų atliekų, kitais metais - mažiau. Vidutiniškai per metus pagaminame 260 t produkcijos arba 1,2 tonos per parą", - pasakojo V. Puidokas.

Jis teigė norintis pagaliau susitvarkyti įmonės aplinką, rekonstruoti pagrindinį pastatą, todėl ėmęsis tvarkyti dokumentus dėl sanitarinių apsaugos zonų nustatymo.

Verslininkas sakė neketinąs plėsti gamybos, nes esą per silpnas elektros tiekimas. V. Puidokas taip pat paneigė gyventojų kalbas, neva dirbąs nelegaliai.

"Nuo pirmos dienos dirbau su aplinkosaugininkų leidimu", - tvirtino verslininkas. Anot jo, tokia veikla niekas neleis užsiimti be Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimo.

Šiuo metu įmonėje dirba 15 žmonių. Verslininkas sakė turįs dar vieną plastmasės perdirbimo cechą, kuriame dirba 20 žmonių, tačiau nenorėjo atskleisti, kur tas kitas padalinys yra įsikūręs.

Taršos nenustatė

V. Puidoko individualios įmonės vykdomos veiklos poveikio visuomenės sveikatai vertinimą atlikusios UAB "Pajūrio planai" direktorius Rolandas Aušra gyventojams tvirtino, jog įmonės sanitarinės apsaugos zonų (SAZ) nubrėžimas pagal nuomojamo sklypo - 0,49 ha - ribas kaimynystėje įsikūrusiems žmonėms bus naudingas.

"Šiuo metu atliekų rūšiavimo veiklai nustatyta 300 m, perdirbimui - 500 m zonos. Į jas šiuo metu patenka 26 gyvenamieji namai, kuriuose gyvena per 100 žmonių. Todėl nustačius naują SAZ tik įmonės sklypo ribose nebebus varžomos gyventojų teisės, pavyzdžiui, norint statyti namą", - sakė R. Aušra.

Jis pateikė atestuotų įmonių atliktą ataskaitą, kurioje įvertinta galima įmonės tarša. Buvo matuojamas triukšmo lygis, kurį skleidžia plastmasės liejimo, malimo, pūtimo staklės. Išvada - triukšmas neviršija normų.

Taip pat buvo tiriami iš plastmasės perdirbimo įrenginių į aplinkos orą išsiskiriantys cheminiai teršalai - kietos dalelės, etilacetatas, toluenas, butilacetatas bei vertinami kvapai.

"Tyrimai parodė, jog nei cheminė tarša, nei kvapai neviršija gyvenamosios teritorijos normų nekalbant apie tai, kad ji sklistų už įmonės ribų", - teigė R. Aušra.

Pats daug metų aplinkosaugininku dirbęs R. Aušra teigė įmonės veikloje nematantis nieko blogo. "Labai gerai, kad yra tokia įmonė, kuri rūšiuoja ir perdirba plastmasės atliekas, jomis neužverčiamas sąvartynas. Aišku, trūksta estetinio vaizdo, tačiau aplinka tikrai neteršiama", - sakė R. Aušra.

Žmonės nepasitiki

Plastiko perdirbimo įmonės kaimynystėje įsikūrę ir namus besirengiantys statytis žmonės nenorėjo patikėti, kad viskas šioje įmonėje taip gerai.

Pasak gyventojų, vien aplinka - aptriušę, seniai neremontuoti pastatai, netvarkinga teritorija - nekelia pasitikėjimo.

"Mums vis buvo teigiama, jog ši įmonės vadovas veikia tik laikinai, tai ir kentėjome, tikėdamiesi, kad ji išsikraustys. Tačiau panašu, kad įmonės tokių planų neturi. Ji dirba be vandentiekio, nuotekų sistemos - kaip šiais laikais leidžiama dirbti be higienos paso, kur nuteka tas vanduo - ar ne į Miniją?" - klausė Maciuičių-Kalniškės bendruomenės pirmininkė Alina Petkevičienė. Įmonės vadovas teigė, jog vandenį buities poreikiams ir gamybai, kurioje yra uždaras ciklas, atsivežąs.

"Sveikatos poveikio įvertinimo ataskaitoje yra daug neatitikimų - realybėje yra visai kitaip. Ir kvapus jaučiame, ir triukšmą tokį girdime, kad net langus reikia užsidaryti. Tas fabrikėlis čia rūksta bilda dieną naktį", - piktinosi žmonės.

"Kodėl mums statytis reikia daugybės leidimų, derinimų, nes yra apribojimų dėl žemės, nes šalia Minijos draustinis, piliakalniai, o jiems nieko nereikia?" - pyko Kalniškės gyventoja Viktorija Vaitkevičienė.

Bendruomenė ketina ir toliau aiškintis, ar įmonė tokia jau "švari", ir jau surinko per 100 parašų, kuriuos sudėję žmonės nenori sutikti su jau atlikta poveikio sveikatai vertinimo ataskaita.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder