"Pilkųjų zonų" apmokestinimas - klaipėdiečių teismui

"Pilkųjų zonų" apmokestinimas - klaipėdiečių teismui

Klaipėdiečiams bus suteikta galimybė išsakyti savo nuomonę, ar jie pritaria siūlymui apmokestinti automobilių stovėjimą ne tik gatvėse, bet ir vadinamosiose "pilkosiose zonose" - centrinėje miesto dalyje esančiuose daugiabučių kiemuose, tarpuvartėse ar kitose neapibrėžto statuso teritorijose.

Svarstoma, kad kai kurie darbo grupės siūlymai gali sulaukti priešiškos klaipėdiečių reakcijos. Pavyzdžiui, šiltuoju metu laiku raudonojoje zonoje siūloma apmokestinti automobilių stovėjimą ir savaitgaliais, tad tokia naujovė gali nepatikti senamiesčio verslininkams.

Tačiau darbo grupė akcentuoja, kad kai kurie siūlomi pakeitimai miestiečiams turėtų patikti - pavyzdžiui siūlomas užmaršumo mokestis, kai nesusimokėjus už automobilį ir radus ant stiklo lapelį apie gręsiančią baudą jos išvengti būtų galima susimokėjus visos dienos rinkliavą (dabartiniais tarifais Raudonojoje zonoje - 30 Lt, Geltonojoje - 20 Lt, Žaliojoje - 7 Lt).

"Kviečiame visus diskutuoti. Pirmiausia šis siūlymas bus pateiktas viešam miestiečių bei suinteresuotų institucijų svarstymui ir tik po to teikiamas miesto tarybai. Žodžiu, šis dokumentas yra laisvas įvairiausiems pasiūlymams", - ragino miestiečius išsakyti savo nuomonę vicemeras Artūras Šulcas.

Žinia, specialiai sudaryta darbo grupė išanalizavusi 3 metus Klaipėdoje veikiančią vietinės rinkliavos už automobilių statymą sistemą priėjo išvados, kad ji pasiteisino tik iš dalies.

"Pagrindinis šios sistemos tikslas buvo išlaisvinti centrinę miesto dalį nuo automobilių ir sumažinti taršą kietosiomis dalelėmis. Tačiau jei viešosiose vietose automobilių sumažėjo, jie visi sulindo į daugiabučių kiemus. Tai diskriminuoja sąžiningus rinkliavos mokėtojus, o be to, grįžę namo centro gyventojai neberanda kur jiems pasistatyti transporto priemonę", - pagrindinę problemą pastebėjo A. Šulcas.

Dėl to, darbo grupė siūlo išplėsti rinkliavos zonas - apmokestinti kiemus, aikšteles ir kitas neapibrėžto statuso teritorijas.

"Yra ir pikantiškų detalių - pavyzdžiui, siūloma apmokestinti Skautų gatvę bei stovos skaitiklius statyti ir prie bendrovių "Klasco" bei "Bega"- šypsojosi A. Šulcas.

Padidėjus legaliai prieinamam automobilių statymo vietų skaičiui, nebe dalis, o visi namo gyventojai turės galimybę įsigyti leidimus, kiemuose nebegalės būti nemokamai laikomi ne to namo gyventojų automobiliai. Tuo pačiu gyventojai, turintys antrą automobilį, galės įsigyti ir leidimus juos statyti. Jų kaina metams bus apie 70 proc. mažesnė nei komercinių leidimų. Pavyzdžiui, raudonojoje zonoje kainuos 400 litų, geltonojoje - 200 litų pigiau.

Įvertinus sukauptą patirtį, Žaliojoje zonoje, kurioje mokestis renkamas vasaros sezono metu, dviem savaitėmis siūloma paankstinta mokesčio rinkimo pabaigą - iki rugsėjo 15 dienos, tai pat planuojama nustatyti didesnę rinkliavos sumą Žaliojoje zonoje - 1 Lt už 1 valandą (šiuo metu yra 1 Lt už 1,5 valandos).

Planuojamos šios vietine rinkliava apmokestintų zonų korekcijos:

1. Atsižvelgiant į tai, kad vietinė rinkliavą už automobilių statymą vengiantis mokėti vairuotojai savo automobilius laiko už 10-20 metrų esančiose nemokamose aikštelėse (pvz. "Klasco", ,,Begos" aikštelės) bei siekiant sureguliuoti krovininių automobilių srautą, siūloma išplėsti Geltoną zoną:
1.1. vakarinėje zonos dalyje - gatvėse ir aikštėse, esančiose į vakarus nuo Naujojo Sodo g. (Gegužės, Titnago, Uosto gatvės);
1.2. pietrytinėje zonos dalyje - Baltikalnio g. ir Tilžės g. ruože iki Kooperacijos g.;
2. Žaliąją zoną siūloma išplėsti gatvėse ir aikštėse, esančiose į vakarus nuo Pamario g., taip pat Skautų g. ir gatvėse, vedančiose į stovyklą "Žuvėdra".
3. Siekiant sureguliuoti transporto srautus dabartinėje keleivių kėlimo į Smiltynę vietoje, siūloma apmokestinti Šiaurinio rago teritoriją, priskiriant ją Raudonajai zonai, ir taikyti teritorijai sezoniškumo principą, t. y. laikotarpiu nuo gegužės 1 d iki rugsėjo 15 d. rinkliavą rinkti kasdien nuo 8 iki 22 val., o nuo rugsėjo 16 d. iki balandžio 30 d. rinkliavą rinkti kasdien nuo 8 iki 18 val.
4. Nuo gegužės 1 d. iki rugsėjo 15 d. Raudonąją zoną apmokestinti visą savaitę nuo 8 iki 18 val.
5. Pakoreguoti Raudonosios zonos ribas, sumažinant apmokestintų stovėjimo vietų skaičių.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder