Piliakalnį tirti padėjo amerikiečiai

Piliakalnį tirti padėjo amerikiečiai

Grupė studentų-tyrėjų iš JAV Viskonsino valstijos, vadovaujami profesoriaus dr. Harry Jol iš Wisconsin-Eau Claire universiteto, padedant archeologui Mantui Daubarui, georadaru tyrė Bilionių piliakalnį Šilalės r.).

Galutiniai tyrimo, kuriam vadovauja archeologas doc. dr. Gintautas Zabiela, rezultatai bus pateikti vėliau, kai bus išanalizuoti. Tyrimu siekiama gauti daugiau archeologinių duomenų apie piliakalnio chronologiją. Būtent šių mokslinių duomenų dėka būtų galima kalbėti apie Pilėnų pilies buvimo tikimybę piliakalnyje.

Bilionių piliakalnis – respublikinės reikšmės archeologinis paminklas kitaip dar vadinamas Švedkalniu ar Šventkalniu, yra Šilalės rajone, netoli Laukuvos miestelio. Šis piliakalnis – spėjama garsiųjų Pilėnų lokalizacijos vieta. Bilionys vietinių žmonių kartais vadinami Pilionimis, kuriuos galima tapatinti su legendiniais Pilėnais. Vokiečių istorikas Johanas Foigtas teigia, kad prie Bilionių piliakalnio buvo įsikūrę senieji Pilėnai.

Tai jau nebe pirmas kartas, kai mūsų šalies archeologams talkina profesoriaus dr. H. Jol. Praėjusiais metais jis su grupe Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto archeologijos specialybės studentų ir Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazijos moksleivių tyrė Medvėgalį. Kalno šiaurinėje papėdėje esančioje pelkėje buvo ieškoma čia iš anksčiau žinotos kūlgrindos, buvo tyrinėjamas pats Medvėgalio kalnas, žvalgomas Pilies kalno paviršius.

Naudojant smaigus, pelkėje lokalizuotos akmenų sankaupos, perkasose atkasti žmonių sudėti akmenų grindiniai. Tai nėra ištisinis grindinys, o mažiausiai trys atskiri ploteliai, kurių paskirtis tyrimų metu nepaaiškėjo. Tuo tarpu Medvėgalio kalno pietinėje terasoje aptiktas storas čia I tūkstantmečio viduryje – II tūkstantmečio pradžioje gyvenusių žmonių paliktas kultūrinis sluoksnis leidžia manyti, kad tuo metu šis Žemaitijoje aukščiausias kalnas irgi buvo naudojamas kaip piliakalnis.

Susitikęs su Šilalės rajono vadovais H. Jol teigė ir ateityje ketinąs atlikti daugiau tyrimų, padėsiančių atskleisti mūsų krašto istorijos vingius, patikino, kad tai nepaskutinis vizitas ir ateityje jie tikrai prisidės prie įvairių archeologinių tyrinėjimų Šilalės krašte.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder