Pėsčiųjų promenada palei Danės upę - su kliūtimis

Pėsčiųjų promenada palei Danės upę - su kliūtimis

Vasaros metu daugelis klaipėdiečių mėgsta leisti vakarus Danės krantinėse įsikūrusiose jaukiose oazėse Žvejų gatvėje bei šalia Kruizinių laivų terminalo. Atrodytų, reikia tiek nedaug, kad Klaipėda turėtų pavyzdinę pėsčiųjų promenadą palei Danės upę - pakaktų, kad šios dvi jaukios teritorijos susijungtų. Tačiau jos vis dar yra atskirtos ne tik amžinai prasmirdusio pėsčiųjų tunelio po Pilies tiltu.

Jaukios promenados įvaizdį žlugdo senosios perkėlos teritorijoje riogsantys seni nenaudojami pastai, jau nekalbant apie tai, kad gyvybės trūksta ir kitoje tilto pusėje esantiems kai kuriems naujiems statiniams.

Panašu, kad ir šią vasarą apie ištisinę promenadą palei Danės upę galėsime tik pasvajoti. Vidury jos įsisenėjęs mirties taškas nežada atgyti. Verslininkai atremia, kad dėl visko kaltas laikmetis ir toliau sėkmingai valdžios kuriamas marinamo senamiesčio įvaizdis, kuris tikrai nepadeda pritraukti potencialių lankytojų.

Bendrovė "Smiltynės perkėla" prie Pilies tilto stovintį seną pastatą nesėkmingai pardavinėja daugiau nei dvejus metus. Neseniai nuspręsta parduoti ir kaimynystėje stovintį seną grūdų sandėlį - kol kas taip pat nesėkmingai. Nieko gero šiam vasaros sezonui nežada ir šalia stovinčio kito sandėlio, "brolio dvynio", rekonstrukcijos pabaiga. Turėjusi pasibaigti šių metų kovą ji nusikėlė dar vieneriems metams.

Derėtųsi

"Smiltynės perkėla" jau skelbė du aukcionus norėdama atsikratyti Žvejų g. 8 esančio prieš pusę amžiaus statyto pastato. Iš šios vietos senąją keltų prieplauką iškėlusiai įmonei šis statinys tapo nebereikalingas, o jo išlaikymas - nuostolingas. Tačiau nė vienas aukcionas neįvyko, nes nebuvo interesantų. Tuomet už 564 kv. m ploto pastatą prašyta 4,3 mln. litų.

Bendrovės "Smiltynės perkėla" vadovas Darius Butvydas negali įvardinti, už kokią kainą pastatą parduotų šiandien, tačiau tikina, kad apie pradinę kainą seniai nebesvajoja ir su rimtu pirkėju derėtųsi.

MASINIS PARDAVIMAS. Kartais atrodo, kad išganymas - naujas investuotojas, tačiau niekas negarantuoja, kad ir šį buvusį perkėlos pastatą įsigiję nauji savininkai po kurio laiko taip pat neužkabins lentelės "Parduodu", kaip atsitiko su senuoju grūdų sandėliu. 

"Pokalbių apie šį pastatą yra. Kartas nuo karto tai vienas, tai kitas pasidomi. Tačiau prie derybų stalo dar nesėdome nė su vienu. Matyt, laikai ne tie. Šio pastato kaimynystėje yra ir daugiau parduodamų pastatų, bet jų irgi niekas negriebia. Kitoje Pilies tilto pusėje net naujai pastatyti statiniai stovi tušti, tad ką kalbėti. Kitą kartą atrodo, kad visas centras parduodamas, tik niekas jo neperka", - kalbėjo D. Butvydas.

Nuomotų tik trumpam

"Smiltynės perkėlos" vadovas nenorėjo sutikti, kad šis pastatas šiek tiek darko bendrą Danės upės krantinės vaizdą. Esą bendrovė praėjusiais metais, švenčiant miesto jubiliejų, atnaujino fasadą, kad statinys atrodytų kuo patraukliau.


"Žinoma, negyvas pastatas yra negyvas. Ir nieko nepadarysi. Svarstėme ir nuomos klausimą, tačiau, tam kad įleisti nuomininką, reikia investuoti pinigų pastatui sutvarkyti. Be to, nuomininkai norėtų pastatą nuomotis ilgesniam laikui, o mūsų tikslas - pastatą parduoti, tad apie kokią ilgalaikę sutartį galima kalbėti?" - pasakojo bendrovės vadovas.

Pasak jo, bendrovė pardavusi pastatą pinigus panaudotų kitiems šiuo metu vystomiems projektams.

Bando atsikratyti?

Kol kas pirkėjų nesuranda ir kaimynystėje stovintis į Kultūros vertybių paveldo sąrašą įtrauktas buvęs grūdų sandėlis, esantis Žvejų g. 18A. Jūrų pirklio Dasselio vardu pavadintas sandėlis tebeprimena vaiduoklį.

TEKS PALAUKTI. Iš pradžių buvo numatyta, kad viešbučio ir restorano kompleksas bus užbaigtas jau šių metų kovą, tačiau projekto įgyvendinimas nusikėlė dar vieneriems metams.

Prieš keletą metų iš antrų rankų pastatą Klaipėdoje įsigijęs Šveicarijos pilietis Paolo Bristot iš pradžių lyg ir planavo kažką daryti, bet ketinimai buvo pareikšti tik popieriuje - 2010 metais savivaldybei pateiktas prašymas išduoti projektavimo sąlygas. Tuomet buvo kalbėta apie galimybę šiame pastate įrengti privatų jūrinį muziejų ir kavinę.

Visai neseniai - pernai gruodį - ant pastato atsirado skelbimas, kad jis parduodamas. Nurodytu telefonu atsiliepusi tarptautinės konsultavimo kompanijos "Colliers International" pardavimų vadovė Donata Vaičiukynė paaiškino, kad užsienyje gyvenančiam savininkui nėra lengva prižiūrėti pastatą, todėl jis nusprendė pabandyti jį parduoti.

"Tai nėra aktyvus tikslinis procesas. Jei pavyks parduoti - gerai, o jei ne - pastato savininkas pats toliau jį tvarkys. Tiesiog ieškoma geriausio varianto. Yra numatyta, kad tai turi būti komercinės paskirties pastatas, tačiau kas jame konkrečiai galėtų būti įrengta, nenoriu komentuoti. Yra net keletas variantų", - lakoniškai situaciją apibūdino D. Vaičiukynė.

Ji nepanoro atskleisti ir kainos, kokios prašoma už sandėlį, tačiau patikino, kad susidomėjimo šiuo objektu sulaukta.

Pakoregavo datą

Prie Danės žiočių išlikę bei tuos laikus, kai Klaipėdos uostas kūrėsi ir tilpo upėje primenantys raudonų plytų sandėliai, iš tolo anksčiau atrodę kaip dvyniai, pastaraisiais metais skiriasi kaip diena ir naktis.

Arčiau pasukamojo pilies tiltelio esantis sandėlis, autentiškas XVIII-XIX amžiaus Lietuvos jūrinio paveldo palikimas, pradėtas rekonstruoti dar 2011 metais. Iš pradžių buvo numatyta, kad viešbučio ir restorano kompleksas bus užbaigtas jau šių metų kovą, tačiau pastatas vis dar aptvertas, o langai užsandarinti. Gyvybė buvusiame istoriniame sandėlyje, panašu, atsiras tik po gerų metų.

TUNELIS po Pilies tiltu patrauklus gali būti tik aštrių pojūčių ieškantiems asmenims.

Investicinį projektą įgyvendinanti bendrovė "Sphaera" restauruotame pastate planuoja įrengti trijų žvaigždučių viešbutį, kuriame bus teikiamos kompleksinės turizmo paslaugos. Visa projekto vertė siekia 5,8 mln. litų, jo finansavimui skirta beveik 2,3 mln litų iš Europos Sąjungos regioninės plėtros fondo.


Pasak projektą administruojančios įmonės "Verslo valdymo biuras" direktoriaus pavaduotojos Indros Mockevičienės, jau pradėjus vykdyti projektą paaiškėjo, jog galima daug efektyviau ir estetiškiau išnaudoti pastato vidaus erdvę, todėl buvo kreiptasi į paveldosaugininkus ir prasidėjo pirmojo aukšto projekto keitimo procedūros.

Čia norima išsaugoti vientisą erdvę atsisakant ankstesniame projekte numatyto erdvės dalinimo sienomis per visą patalpos aukštį. Manoma, kad toks interjero sprendimas leis išsaugoti ir eksponuoti autentišką istorinio sandėlio medinio perdengimo konstrukciją bei medines kolonas.

"Šiuo metu darbai vyksta viduje, todėl iš išorės gal ir atrodo, kad darbai sustojo. Bet taip nėra. Tiesiog projektas baigsis metais vėliau nei buvo planuota", - sakė I. Mockevičienė ir pridūrė, kad restauruotas pastatas prisidės prie Danės upės krantinių atgaivinimo.

Anksčiau buvo paskaičiuota, kad per trejus metus po projekto įgyvendinimo viešbutis turėtų pritraukti apie 27,5 tūkst. lankytojų, dėl kurių generuojamų pajamų projektas galėtų atsipirkti per 11- 12 metų.

Restoranas upėje nepageidaujamas

Prieš porą metų vieniems verslininkams buvo gimusi mintis Danės upėje pastatyti laivą-restoraną. Tokią idėją iškėlusios bendrovės "Runis" atstovai tikėjosi, kad laivas-restoranas pagyvins apmirusią upę, taps nauju miestiečių ir turistų traukos centru.

Laikiną 60 vietų įrenginį ant vandens iš pradžių planuota švartuoti prie kairiosios Danės krantinės, tarp Biržos ir Pilies tiltų, o vėliau pasirinkta kita vieta, dešinioji krantinė, burlaivio "Meridianas" kaimynystėje prie Danės skverelio.

Tačiau tokiems planams pasipriešino tiek valdininkai, tiek profesionalūs architektai.

"Negaliu sakyti, kad mūsų idėją visiškai sužlugdė. Ji tebeguli stalčiuje. Tačiau šiai vasarai tikrai nieko nepadarysime. Tiesiog nusprendėme nebekovoti su vėjo malūnais. Kai iškėlėme šią idėją, lyg ir turėjome politikų palaikymą, tačiau kai procesas persikėlė į savivaldybę, viskas ir užstrigo. Iki techninio projekto rengimo taip ir nepriėjome. Kai jauti tokį pasipriešinimą, kaip ta upė - pasirenki lengvesnį kelią, kur tekėti", - komentavo bendrovės "Runis", valdančios kelis restoranus uostamiestyje bei Palangoje, direktorius Valdas Adomavičius.

Verslininkas pasidžiaugė bent tuo, kad pagaliau pradėtas remontuoti burlaivis "Meridianas", kuris, kaip, tikimasi, ne tik papuoš Danės upę, bet ir padės ją atgaivinti.

 

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder