Perleistas almanachas -  istorijos paminklas

Perleistas almanachas - istorijos paminklas

Šeštadienio popietę klaipėdiečiai gausiai rinkosi į Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus naujojoje salėje vykusį almanacho „Kovos keliais“ antrojo leidimo pristatymą, kuriame dalyvavo ne tik istorikai bei valdžios atstovai, bet ir leidinį sudariusio Klaipėdos krašto iškilaus visuomenės bei politikos veikėjo Jono Vanagaičio vakaičiai.

Anot istoriko Vyganto Vareikio, šis leidinys – ne istorija, bet istorijos paminklas. Jame Klaipėdos sukilimo istorija aprašyta romantizuotai ir atspindi šio leidinio sudarytojo J. Vanagaičio bei jo bendraminčių požiūrį.

Almanachas buvo proginis – jis pasirodė 1938 metais, minint 15-ąsias Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos metines. Jame išspausdinta maždaug  80 straipsnių apie Mažosios (Prūsų) Lietuvos istoriją nuo XVI a., daugiausia dėmesio skiriant 1923 m. sausio įvykiams Klaipėdos krašte. Leidinys yra gausiai iliustruotas.

Antrojo leidimo iniciatoriai, J. Vanagaičio vaikaičiai Romas Šležas ir Marytė Kavaliauskaitė-Merphy, specialiai atvykę iš JAV, teigė organizuodami ir finansuodami almanacho pasirodymą įgyvendinę savo tėvų valią ir džiaugėsi, kad leidinio dėka įdomią Klaipėdos krašto istorijos atkarpą galės pažinti šių dienų skaitytojai.

Už pagalbą ir bendradarbiavimą svečiai dėkojo Pagėgių kultūros centro direktorei Svetlanai Jašinskienei.

Įžanginius straipsnius, paaiškinančius almanacho atsiradimo kontekstą, naujajam leidimui parašė istorikai Vygantas Vareikis ir Silva Pocytė.

Anot istorikų, pirmojo almanacho leidimo egzempliorių nėra gausu, tad pakartotinis jo pasirodymas vertingas užtikrinant leidinio prieinamumą. Almanachas, kurį išleido Vilniaus leidykla „Petro ofsetas“, pasirodė 500 vnt. tiražu.

Renginyje prisiminta tuometinio Seimo nario, o šiandien – Lietuvos generalinio konsulo Kaliningrade Vaclavo Stankevičiaus iniciatyva siekiant, kad sausio 15-oji būtų įtraukta į valstybės atmintinų dienų sąrašą kaip Klaipėdos krašto diena. Už šią idėją renginyje dalyvavęs diplomatas dėkojo istorikei S. Pocytei.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder