Pavasarinio potvynio sulauksime pavasarį

Pavasarinio potvynio sulauksime pavasarį

Pamario kraštas jau ruošiasi neišvengiamam gamtos reiškiniui, kuris vietos gyventojams yra įprastas kaip duona kasdieninė, o visiems kitiems tampa atrakcija. Laukdamos netrukus galinčio prasidėti potvynio, Šilutės rajono ir Pagėgių savivaldybės „pešasi“ dėl vienintelės likusios ir nelaimės atveju padėti galinčios kariškių amfibijos.

Nors šiuo metu užlietas Šilutės rajono pievas dar dengia ledas, šaltį pakeitusi pliusinė oro temperatūra vis dažniau priverčia pagalvoti apie artėjantį pavasarį. Juo labiau kad iki jo, aišku, kol kas tik kalendorinio, liko kiek daugiau nei savaitė.

„Temperatūra teigiama, tad tirpsta ne tik užsilikęs sniegas, bet ir pievas dengiantis ledas. Šiuo metu rajone juo padengtas apie 10 tūkst. hektarų plotas“, - sakė Šilutės rajono savivaldybės administracijos Civilinės, priešgaisrinės ir gyventojų saugos skyriaus vedėjas Romualdas Renčeliauskas.

Jo teigimu, potvynis greičiausiai prasidės po poros savaičių, kovo mėnesį. Tad šiemet jį tikrai bus galima vadinti pavasariniu.

„Pamario pievų kanalai jau yra pripildyti vandens. Leitės upės vandens lygis Juknaičių seniūnijoje jau aštuoniais centimetrais viršija stichinį lygį. Jei nebus staigaus atšilimo, vanduo pamažu ir nutekės. Mums aktualiausia, kad būtų atlaisvintos Kuršių marių žiotys ir vanduo iš Nemuno galėtų nubėgti į marias. Jei jas užkimš ledai, turėsime problemų. Kol kas panašu, kad taip ir bus, nes ledas mariose gana storas ir siekia apie 40 centimetrų“, - sakė R.Renčeliauskas.

Prognozuojama, kad potvynis Šilutės rajone gali apsemti apie 30 tūkst. hektarų plotą. Į jį patenka 24 kaimai, kuriuose gyvena apie 430 žmonių.

Pamario gyventojai dėl potvynio tragedijos nedaro ir priima jį kaip kiekvienais metais neišvengiamą gamtos reiškinį.

Tačiau R.Renčeliauskas neslėpė, kad šiemet juos smarkiai nuliūdino kariškiai.

„Mums pranešė, kad 1983 metais pagaminta vikšrinė amfibija nepataisomai sugedo ir vietoj įprastų dviejų liko tik viena. Net nežinau, kaip su Pagėgių savivaldybe ja pasidalysime. Gavę prašymą kariškiai amfibiją mums pristatytų tik per 10 parų. O tai ilgas laiko tarpas, jam praėjus pagalbos gali ir nebereikėti“, - didžiausiu artėjančio potvynio galvos skausmu dalijosi R.Renčeliauskas.

Šilutiškiai minėtą amfibiją siūlo laikyti Šilutėje, nes, jų įsitikinimu, potvynis didžiausią grėsmę kelia porą tūkstančių gyventojų turinčiai Rusnės salai.

Šilutės rajonas turi vieną ratinę amfibiją, kuri skirta būtent rusniškiams kelti per potvynio užliejamą kelio Šilutė-Rusnė ruožą. Naudoti ją kitiems gelbėjimo darbams būtų gana problemiška, nes ji neatlaikytų ledų ir purvino vandens.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder