Pardavinėti draudžiama, bet įsigyti nesunku

Pardavinėti draudžiama, bet įsigyti nesunku

Nors birželis jau perkopė į antrąją pusę, Lietuvos pajūrį džiugina tik kalendorinė, o ne tikroji, šalies gyventojus prie Baltijos jūros ar į jos paplūdimius kviečianti, vasara. Tačiau pastaruosiuose jau pasirodė pirmieji artėjančių atostogų šaukliai - po pliažus klajojantys ir karštus čeburekus bei šaltą alų siūlantys jaunuoliai. Sąmoningai nutylintys, kad tai pavojinga sveikatai, nes jau trečius metus Palangoje neišduotas nė vienas leidimas prekiauti čeburekais.

Įkliuvo ir nelegalūs prekeiviai


Populiariausiu šalies kurortu tituluojama Palanga ruošiasi vasaros sezonui - dviem mėnesiams, kurie palangiškius vėliau turi išmaitinti visus likusius metus.

Tačiau kol kas tikroji vasara šalies pajūryje dar nepasirodė. Žadama, kad koją ji į pajūrį įkels jau šį savaitgalį.

Laukdami vasaros, poilsiautojai į Palangos ir Šventosios paplūdimius dar neskuba. Todėl juose iki šiol dar, galima sakyti, nepasirodė ir neatsiejama jų dalis - per smėlį klampojantys ir karštus čeburekus, keptą duoną bei šaltą alų iš krepšių siūlantys jaunuoliai.

Pasak Palangos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Petro Keinio, tik laiko klausimas, kada taip atsitiks. Tuo labiau kad jau artėjantį savaitgalį prognozuojamas tikrai vasariškas oras.

Tuo kurorto savivaldybės darbuotojai įsitikino per praėjusį savaitgalį surengtą patikrinimą, kuriame dalyvavo ir vietos policijos pareigūnai bei paplūdimiuose budintys gelbėtojai.

„Užregistruota įvairių pažeidimų ir surašyta vienuolika administracinių teisės pažeidimų protokolų. Tarp jų ir porai asmenų, kurie paplūdimiuose nelegaliai pardavinėja čeburekus ir alų“, - vakar „Respublikai“ sakė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Palangos miesto policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas Gintautas Pocevičius.

Legalu - tik kavinėse

Kad legalių čeburekų pardavėjų paplūdimiuose nėra ir šią vasarą apskritai gali nebūti, nė kiek nenustebino Palangos miesto savivaldybės administracijos Rinkliavų skyriaus vyriausiosios specialistės Žanetos Žulkuvienės.

„Šiemet nėra išduotas nė vienas leidimas jais prekiauti. Kaip ir pernai bei užpernai. Kol kas jie išduoti tik ledų pardavėjams. Tad jei kas pliaže pamatys čeburekų pardavėją, tai pastarasis tikrai dirbs nelegaliai“, - patikino Ž.Žulkuvienė.

Iki vakar dienos kurorte buvo išduota keturiolika leidimų išvežiojamai prekybai paplūdimiuose. Visi jie - ledų pardavėjams.

Praėjusiais metais Palangoje išduoti 125 leidimai išnešiojamajai ir išvežiojamajai prekybai - 25 leidimais daugiau nei užpernai.

Griežti reikalavimai

Pagrindinė kliūtis norintiems pardavinėti maisto produktus paplūdimiuose - užtikrinti, kad jie būtų laikomi nepažeidinėjant numatytų higieninių ir sanitarinių reikalavimų.

Paprastai kalbant, sudėti į krepšius, kuriuose jie nustatytą laiką išsaugotų maistines savybes ir nekiltų pavojus juos valgančių asmenų sveikatai.

„Kai kalbuosi su tokios prekybos galimybėmis besidominčiais verslininkais, aš jiems sakau, kad tiesiog viską reikia padaryti taip, kaip yra daroma lėktuvuose, kuriuose maistas keleiviams patiekiamas tinkamai įpakuotas. Kol kas nė vienas leidimas tokiai prekybai neišduotas. Vienas kitas paklausinėja ir tuo viskas apsiriboja. Vasara dar tik įsibėgėja, gal ir sulauksime norinčių tuo užsiimti. Jei visi reikalavimai bus įvykdyti, tokį prašymą patenkinsime. Bet kol kas legaliai paplūdimiuose bus užsiiminėjama tik išvežiojamąja prekyba ledais ir, kiek žinau, vienas verslininkas greičiausiai siūlys kukurūzus“, - sakė Palangos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas valstybinis veterinarijos inspektorius Arūnas Elijošius.

A.Elijošiaus teigimu, pardavėjams keliamos sąlygos yra griežtos, bet tikrai įvykdomos. Tai neva įrodo ir beveik dvi dešimtys Palangos ir Šventosios paplūdimiuose veikiančių kavinių, kurioms kurorto Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba yra išdavusi maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus.

Karštus čeburekus pardavėjai privalo laikyti specialiuose terminiuose krepšiuose ne žemesnėje kaip 68 laipsnių temperatūroje ir ne ilgiau kaip keturias valandas. Jų siūloma produkcija turi būti supakuota į vienkartinę hermetišką ir izoterminę temperatūrą palaikančią pakuotę, tinkamą sąlyčiui su maistu.

Gaudys ir organizatorius

Palangos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas P.Keinys patikino, kad šią vasarą nelegaliems prekeiviams maistu paplūdimiuose bus skirtas ypatingas dėmesys.

Tikimasi, kad juos pavyks sutramdyti rengiant reidus, kuriuose dalyvaus tikrintojai, nieko nesiskiriantys nuo poilsiautojų ir taip neatbaidantys pažeidėjų.

P.Keinys neslėpė, kad iki šiol kurorte buvo laikomasi klaidingos taktikos, kai pagrindiniu tikrintojų taikiniu laikyti po pliažus vaikščiojantys ir čeburekus poilsiautojams siūlantys pardavėjai.

„Reikia bausti tuos, kurie tuos čeburekus gamina ir yra šios nelegalios veiklos iniciatoriai. O ne juos pardavinėjančius vaikus ir jaunuolius“, - sakė P.Keinys.

Pasak pačių pardavėjų, pernai pardavę 5 litus kainuojantį čebureką, jie uždirbdavo 1,30 lito. Nuo įsiūlytų alkoholinių gėrimų likdavo daugiau - po 2 litus.

Sulaikyti vaikinai tvirtino žinoję, kad tokia prekyba yra draudžiama. Bet verslininkas mokė meluoti, kad visus produktus jie patys neva įsigijo prekybos centre.

Teisėsaugininkų teigimu, nelegaliais prekybininkais poilsiautojai ne tik nesiskundžia, bet ir dažnai juos pateisina kaip teikiančius reikalingą paslaugą. Tačiau tokiais konkurentais ypač nepatenkinti paplūdimiuose įsikūrusių kavinių savininkai.

Pernai Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai ir policininkai Palangos paplūdimiuose sulaikė 24 nelegalius pardavėjus. Iš jų konfiskuota apie 250 kilogramų čeburekų ir kitų maisto produktų. 2010-aisiais tokių prekeivių įkliuvo beveik dvigubai daugiau.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder