Parašų rinkimas rajone jau baigtas, mieste - stringa

Parašų rinkimas rajone jau baigtas, mieste - stringa

Ketvirtadienį iniciatyvinė grupė Klaipėdos rajono savivaldybės administracijai įteikia apie 5 000 gyventojų parašų dėl referendumo surengimo per savivaldos rinkimus. Referendumo metu rajono gyventojai galėtų išsakyti savo nuomonę dėl atliekų deginimo gamyklos statymo Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje.

Tokia pat parašų rinkimo akcija vyksta ir Klaipėdos mieste, bet klaipėdiečiai pasirašinėja vangiai. Tam, kad tokia apklausa įvyktų, jos iniciatoriai turi surinkti 10 proc. Klaipėdos miesto (t. y. 14,5 tūkst.) ir Klaipėdos rajono gyventojų parašų (4,2 tūkst.). Gavusios reikalingą skaičių parašų abiejų savivaldybių tarybos privalėtų paskelbti visuotinę gyventojų nuomonės apklausą.

Parašus surinko per mėnesį

Rajone apklausos organizatoriai kreipėsi į visus rajono gyventojus, žiniasklaidą, nevyriausybines asociacijas, profsąjungas, partijas ir kitas organizacijas, prašydami pagalbos dėl šių parašų surinkimo.

Gyventojai buvo prašomi atsakyti į šešis klausimus: pritaria ar nepritaria šiukšlių deginimo gamyklų statybai Klaipėdos mieste ir rajone; mediena kūrenamų jėgainių statybai, žmonių sveikatai ir aplinkai nekenksmingos pramonės vystymui; oro taršą matuojančių prietaisų, kurių duomenys būtų skelbiami viešai, įrangai; užterštumo, ligų paplitimo viešai analizei, vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą skaičiavimui pagal būsto plotą.

"Sulaukėme išties daug pagalbos, nes parašų rinkimas – labai sunkus ir alinantis darbas. Ypač, kai tai daroma pirmą kartą, neturint jokios struktūros, platinimo tinklo. Žmonės bijo ne pasirašyti, o viešinti savo duomenis, nes parašų rinkimo lape reikia įrašyti asmens paso ar tapatybės kortelės duomenis. Daug parašų surinkta per bendruomenių organizacijas, padėjo kai kurių partijų atstovai, aktyvūs buvo ir miestų, ir kaimų gyventojai. Tačiau teko susidurti ir su cinišku abejingumu, ypač būsimųjų vietos politikų, kuriems svarbiau rinkimai, o ne visuomenės interesas“,- sakė iniciatyvinės grupės vadovas, Macuičių–Kalniškės bendruomenės narys Romualdas Petkevičius.

Anot jo, dalis surinktų parašų gali būti atmesti kaip negaliojantys, nes ne visi pasirašiusieji galėjo teisingai nurodyti savo duomenis.

"Mes savo darbą atlikome, parašus surinkome. Dabar savivaldybė, įvertinusi ir suskaičiavusi parašus, turės spręsti dėl gyventojų apklausos surengimo savivaldos rinkimų dieną“, - sakė R. Petkevičius.

Jis akcentavo, kad rajono visuomenė nėra nusiteikusi prieš naujas investicijas, gamyklas ar vėjo jėgaines.

"Viskas turi būti atliekama civilizuotai, visuomenė turi žinoti, kas ką ir kur statys, kaip tai paveiks gyvenamąją aplinką. Negalima žmonėms lipti per galvas, reikia informuoti, diskutuoti. Juk jie ateina pas mus, o ne mes pas juos. Todėl ateityje irgi būsime aktyvūs visais klausimais, planuojame nuolat kviestis į bendruomenių susirinkimus būsimus rajono vadovus“, - sakė R. Petkevičius.

Klaipėdoje parašų gali pritrūkti

“Mūsų parašų rinkimo akcija šlubuoja, abejojame, ar pavyks surinkti reikiamą parašų skaičių iki rinkimų, tačiau kol kas rankų nenuleidžiame“,- sakė Klaipėdos miesto iniciatyvinės grupės vadovė, miesto daugiavaikių šeimų bendrijos pirmininkė Virginija Jurgelevičienė.

Klaipėdiečiai šiuo metu yra surinkę apie 6 000 parašų, o reikia 14 500.

"Stengiamės kaip tik galime, mums talkina ir nevyriausybinės organizacijos, ir tos partijos, kurių atstovai nebalsavo už šiukšlių deginimo gamyklą miesto Taryboje. Parašus renka daugiau nei 100 savanorių, išleidome ir išplatinome informacinį lankstinuką. Tačiau žmonės yra įbauginti, bijo telefoninių sukčių, nenori atskleisti savo duomenų parašų lape. Yra ir abejingų, nieko nežinančių ir nesidominčių, kas vyksta, gyvenančių tik savo uždarą gyvenimą daugiabučių "narveliuose“. Rajone žmonės yra labiau bendruomeniški, o mieste to labai trūksta, - pasakojo V. Jurgelevičienė.


Ji tikino, kad parašų rinkėjai susidūrė ir su gąsdinimais jėgos struktūromis bei agresyviu klaipėdiečių elgesiu, buvo nekart iškolioti ir apšaukti. Tačiau džiugino aktyviai ir drąsiai savo poziciją pareiškiantys klaipėdiečiai.

"Jei iš vakaro pakabindavome skelbimą, kad bus renkami parašai, kieme mūsų visad laukdavo būrelis norinčių pasirašyti“,- tvirtino V. Jurgelevičienė.

Apklausą siūlo per rinkimus

Visuotinė dviejų savivaldybių gyventojų apklausa aplinkos klausimais Lietuvoje organizuojama pirmą kartą. Tam pasiryžo patys miesto ir rajono gyventojai, susibūrę į iniciatyvinę grupę, kuri sudaryta iš nevyriausybinių organizacijų atstovų. Iki šiol Lietuvoje dar nė karto dviejų savivaldybių gyventojai vienu metu nepasinaudojo tokia jiems įstatymu suteikta teise.

Iniciatyvinė grupė, surinkusi reikiamą skaičių parašų, siūlė referendumą organizuoti vasario 27–ąją, rinkimų į savivaldybių tarybas dieną. Tokia data siūloma todėl, kad pagal Vietos savivaldos įstatymą apklausa laikoma įvykusi, jeigu savo nuomonę pareiškia ne mažiau nei 25 procentai apklausos teritorijos gyventojų. Organizatoriai mano, kad tokį kiekį gyventojų galima surinkti tik rinkimų dieną.

Patariamosios apklausos įvairių rinkimų metu rengiamos Europos Sąjungoje, JAV, Kanadoje ir kitose šalyse. Lietuvoje kol kas niekas nebandė šio valdžios pasitarimo su visuomene būdo.

Apklausa rinkimų dieną Klaipėdos rajone yra visai tikėtina, jei surinkti parašai atitiks reikalavimus ir Taryba, vykdydama piliečių valią, nuspręs ją organizuoti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder