“Pamiršo“ viešųjų darbų programą ir dar kai ką

“Pamiršo“ viešųjų darbų programą ir dar kai ką

Per pirmąsias dvi šių metų savaites Vyriausybės atstovė Tauragės apskrityje Irena Ričkuvienė, vykdanti savivaldybių veiklos kontrolę, Pagėgių savivaldybės tarybai ir merui parašė du reikalavimus ir du teikimus dėl šio krašto politikų priimtų sprendimų neatitikimo įstatymams ir kitiems teisės aktams. O 2013 metų viešųjų darbų programą jie išvis pamiršo patvirtinti...

Dingo viešieji darbai?

Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro patvirtintame Aktyvios darbo rinkos politikos priemonių įgyvendinimo sąlygų ir tvarkos apraše nurodyta, kad savivaldybė viešųjų darbų programas rengia ir tvirtina pagal darbo biržos pateiktą viešųjų darbų poreikį (darbo ieškančių asmenų skaičių, viešųjų darbų trukmę). Programos patvirtinamos kiekvienais metais ne vėliau kaip iki biudžetinių metų pradžios.

Atsižvelgdama į tai Vyriausybės atstovė pareikalavo iš Pagėgių savivaldybės tarybos ir mero neatidėliojant įgyvendinti Lietuvos Respublikos užimtumo rėmimo įstatyme bei minėtame ministro įsakyme nustatytus reikalavimus ir artimiausiame Tarybos posėdyje (ne vėliau kaip per 1 mėnesį nuo reikalavimo gavimo dienos) patvirtinti Pagėgių savivaldybės 2013 metų viešųjų darbų programą.

Tauragės teritorinės darbo biržos duomenimis, nedarbo rodikliai Pagėgių krašte nėra prasčiausi. Š. m. sausio 1 dieną apskrityje buvo registruota 9 290 bedarbių arba 14,2 proc. darbingo amžiaus gyventojų. Mažiausias bedarbių procentas nuo darbingo amžiaus gyventojų 2013 metų pradžioje fiksuotas Šilalės rajone - 9,7 proc. (1 537 bedarbiai), didžiausi Jurbarko rajone – 16,8 proc. (2 942 bedarbiai) ir Tauragės rajone – 15,7 proc. (4 093 bedarbiai). Pagėgių savivaldybėje registruotas 12,7 proc. nedarbas ir 718 bedarbių.

Nors pastarasis skaičius ir yra mažiausias apskrityje, atrodo, kad žmonių, galinčių atlikti viešuosius darbus, tikrai nepritruks.

Paseno rezervo naudojimo tvarka

Pagėgių savivaldybės taryba 2003 m. gegužės 2 d. sprendimu patvirtino Administracijos direktoriaus rezervo naudojimo tvarką. Bet ši tvarka prieštarauja Lietuvos Respublikos biudžeto sandaros įstatymui, kuriame nustatyta, kad savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo lėšos naudojamos tik ekstremaliosioms situacijoms ir (arba) ekstremaliesiems įvykiams likviduoti, jų padariniams šalinti bei padarytiems nuostoliams iš dalies apmokėti savivaldybių tarybų nustatyta tvarka. Tokia pastarojo įstatymo 25 straipsnio 2 dalies redakcija įsigaliojo nuo 2013 m. sausio 1 d., kai įsigaliojo Lietuvos Respublikos biudžeto sandaros įstatymo 25 straipsnio pakeitimo įstatymas, kuris „Valstybės žiniose“ buvo paskelbtas jau 2012 m. birželio 30-ąją.

Įstatymo 25 straipsnio 2 daliai prieštarauja Pagėgių savivaldybės tarybos patvirtintos šios tvarkos II skyriaus 5 ir 6 punktai, kuriuose nustatyta, kad savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo lėšos gali būti naudojamos tarptautiniams ir savivaldybės renginiams organizuoti, o taip pat - pagal pateiktus savivaldybės gyventojų prašymus.

Be to, Pagėgių savivaldybės tarybos patvirtintos tvarkos I skyriaus 5 punkte nurodyta: nustatyti, kad reikiamus dokumentus dėl lėšų gavimo iš rezervo (prašymą, žalą patvirtinantį dokumentą, paso kopiją, jei reikia – sudarytos komisijos išvadą, sąmatą ir kt.) Finansų, ekonomikos ir ūkio skyriui teikia savivaldybės administracijos skyriai ir biudžetinės įstaigos. Tačiau Pagėgių savivaldybėje Ekonomikos skyriaus nėra. Todėl, pasak Vyriausybės atstovės, toks nustatytas reglamentavimas nėra nei aiškus, nei logiškas.

Triukšmas dėl triukšmo...

Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatyme nustatyta, kad išimtinei savivaldybės tarybos kompetencijai priklauso savivaldybės triukšmo prevencijos veiksmų plano, triukšmo savivaldybės teritorijoje rodiklių, aglomeracijų strateginių triukšmo žemėlapių, gyvenamųjų vietovių teritorijų, kuriose būtina įgyvendinti triukšmo prevencijos ir mažinimo priemones (triukšmo prevencijos zonų), ir triukšmo prevencijos viešosiose vietose taisyklių tvirtinimas, tyliųjų zonų nustatymas.

Lietuvos Respublikos triukšmo valdymo įstatyme nurodyta, kad savivaldybių tarybos nustato tyliąsias zonas. Pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2007 m. birželio 6 d. nutarimu patvirtintos Valstybinės triukšmo prevencijos veiksmų 2007-2013 metų programos įgyvendinimo 2007-2008 metų priemonių planą visos savivaldybės 2008 metais turėjo nustatyti savivaldybių teritorijų tyliąsias gamtos zonas ir tyliąsias viešąsias zonas. Tyliųjų zonų sąvokos pateiktos šiame įstatyme: tylioji gamtos zona–zona, netrikdoma transporto, pramonės ar kitų mechanizmų skleidžiamo triukšmo ir buitinės veiklos, kaimynų ar lankytojų keliamo triukšmo ar rekreacinės veiklos triukšmo; tylioji viešoji zona–urbanizuotų teritorijų zona, netrikdoma transporto, pramonės ar komercinės ir gamybinės veiklos triukšmo.

Įstatyme nustatyta, kad savivaldybių tarybos tvirtina triukšmo prevencijos zonas.

Vyriausybės atstovo Tauragės apskrityje tarnyba nustatė, kad Pagėgių savivaldybės taryba 2006 metais nustatė tik tyliąsias viešąsias zonas, tačiau iki šiol nenustatė tyliųjų gamtos zonų ir nepatvirtino triukšmo prevencijos zonų.

Iš Pagėgių savivaldybės tarybos ir mero pareikalauta šiuos trūkumus pašalinti artimiausiame Tarybos posėdyje (ne vėliau kaip per 1 mėnesį nuo reikalavimo gavimo dienos).

Taisyklės prieštarauja Tabako kontrolės įstatymui

Pagėgių savivaldybės taryba 2009 m. balandžio 9 d. sprendimu patvirtino Tabako gaminių mažmeninės prekybos licencijavimo taisykles. Jos prieštarauja Lietuvos Respublikos tabako kontrolės įstatymui.

Po Pagėgių savivaldybės tarybos pastarųjų taisyklių priėmimo įstatymas buvo pakeistas arba papildytas 4 kartus, 2 kartus buvo pakeistas licencijų išdavimą, atsisakymą išduoti licenciją, licencijos galiojimo sustabdymą, licencijos galiojimo panaikinimą reglamentuojantis įstatymo 11 straipsnis.

Pagėgių savivaldybės taryba savo patvirtintų taisyklių nepakeitė (nepanaikino), todėl jos prieštarauja įstatymui. Pagėgių politikų patvirtintos taisyklės taip pat prieštarauja Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2012 m. gruodžio 5 d. nutarimu patvirtintoms Didmeninės ir mažmeninės prekybos tabako gaminiais licencijavimo taisyklėms.

Vyriausybės atstovė pasiūlė artimiausiame Tarybos posėdyje svarstyti Pagėgių savivaldybės tarybos 2009 m. balandžio 9 d. sprendimu patvirtintų Tabako gaminių mažmeninės prekybos licencijavimo taisyklių pakeitimo (panaikinimo) klausimą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder