Palangos kino teatras "Naglis" taps regionine filmoteka

Palangos kino teatras "Naglis" taps regionine filmoteka

Palangoje netrukus atgims legendinis kino teatras "Naglis". Planuojama, kad jau po kelerių metų jis taps regionine filmoteka.

Bendrovei "Lietuvos kinas" priklausantis "Naglis" yra seniausias išlikęs valstybinis kino teatras. Vis dėlto nuo jo pastatymo 1959 metais, iki šiol pastatas nebuvo kapitaliai remontuotas. Tad tiek pastatui, tiek ir jame esančiai įrangai būtinas remontas. Ne tik tam, kad atitiktų šiandienos poreikius, bet ir tam, kad jame veiklą būtų galima vykdyti ištisus metus. Kol kas "Naglyje" veikla galima tik šiltuoju metų laiku, nepaisant to, kad visame regione kino filmų žiūrovų skaičius išaugo trečdaliu.

Siekdamas atgaivinti kino teatrą "Naglis", Lietuvos kino centras, bendradarbiaudamas su programa "Kurk Lietuvai" ir UAB "Lietuvos kinas", parengė "Naglio" įveiklinimo koncepciją. Šis kultūros objektas turi didelį potencialą: jis svarbus ne tik kaip valstybinis kultūros politikos objektas. Jis bus ir kultūros infrastruktūros elementas, reikšmingas tiek Palangos miesto gyventojams, tiek visam Klaipėdos regionui. Planuojama, kad jis taps regionine filmoteka - šiuolaikiniu kino ir audiovizualinių menų sklaidos, traukos ir edukacijos centru Vakarų Lietuvoje.

"Šiuo metu Vakarų Lietuvoje nėra stipraus kino kultūros infrastruktūros objekto, kuris patenkintų regiono poreikius. Čia buspristatomas nacionalinis ar užsienio šalių kinas, rengiamos retrospektyvos, bendradarbiaujama su įvairiomis kultūros institucijomis. Svarbu ir tai, kad atnaujinta "Naglio" infrastruktūra leis užtikrinti kino kultūros paslaugų prieinamumą ištisus metus. Rrekonstruotas "Naglis" užbaigs kultūros trikampio, esančio istorinėje grafų Tiškevičių miesto paveldo dalyje, formavimo procesą", - sakė projekto vadovė Giedrė Simanauskaitė.

Regioninėje filmotekoje netolimoje ateityje bus demonstruojami filmai, skirti įvairaus amžiaus bei interesų žiūrovams, rengiamos parodos kino tematika. Čia veiks ir informacinis kino kultūros centras, kuriame bus skaitykla, mediateka, su prieiga prie pagrindinių kino bazių, archyvų ir pan.

Svarbi ateities filmotekos funkcija - kino ir audiovizualinių menų edukacijos programos. Čia numatoma rengti tiek praktinius užsiėmimus, tiek teorinius mokymus: paskaitas, seminarus ir pan. Čia bus daromos ir kino rezidencijos, užtikrinančios kino kūrėjų ir vietos bendruomenės bendradarbiavimą, naujų iniciatyvų regione kūrimąsi.

Rengiant kino teatro "Naglis" įveiklinimo koncepciją, buvo įvertinta pastato būklė bei vidaus patalpų pertvarkymo galimybės. Planuojama, kad pastato išorė liks nepakitusi, tačiau viduje pertvarkų bus - perplanavus patalpas, čia numatyta įrengti dvi kino sales, galinčias veikti ir kaip multifunkcinės erdvės, daugiau regioninės filmotekos veiklai reikalingų erdvių.

"Džiugu, kad į Palangą ateina kultūra, vystomos jos plėtojimo galimybės. Iniciatyvos rekonstruoti kino teatrą "Naglis" Palangai yra labai svarbios, kadangi šie pokyčiai padės atgaivinti kiną kurorte", - sakė Palangos mero patarėjas Pranas Žeimys.

Rugsėjį prasidės koncepcijos įgyvendinimo parengiamieji darbai. Planuojama, kad 2021 m. rudenį prasidės pastato rekonstrukcija, o duris atsinaujinęs "Naglis" kaip regioninė filmoteka atvers 2022 m.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder