Palangoje turistai pasigenda valiutų keityklų

Palangoje turistai pasigenda valiutų keityklų

Palangoje šiuo metu nėra nei vienos valiutos keityklos, taigi, turistai pinigus keičiasi bankuose. Problema tame, kad Palangoje savaitgalį dirba tik vienas bankas iki šeštadienio pietų, o užsieniečiams be pinigų tenka laukti iki pirmadienio.

Ne vienas iš užsienio atvykęs turistas atostogaudamas net nepagalvoja, kad tokiame kurorte, kaip Palanga, gali nebūti valiutos keityklos. Apie ją susimąstoma tik tada, kai iškeisti pinigai baigiasi, o išsikeisti kitų – nėra kur.

Savaitgalį baigėsi pinigai

Taip atsitiko iš Maskvos su šeima atostogauti į Palangą atvykusiai Žanai. Visą savaitgalį atostogavusi moteris pritrūko pinigų penktadienį, o ieškant keityklos teko nusivilti.

„Apėjome bankus, bet nei vieno dirbančio neradome. Tada pradėjome ieškoti keityklos ir supratome, kad dabar tokia Palangoje nebeegzistuoja. Gidė mūsų neperspėjo, kad išsikeistume daugiau pinigų, taigi, net nepagalvojome, kad taip gali nutikti“, - pasakojo moteris.

Šeimai bėdoje pagelbėjo kavinės darbuotojas.

„Gerai, kad mums padėjo viešbučio kavinės barmenas, iškeitęs šiek tiek pinigų. Kitaip nebūtume turėję ir už ką valgyti savaitgalį“, - sakė turistė.

Pinigai, žinoma, buvo iškeisti ne tokiu valiutos kursu, kaip banke ar keitykloje.

Šeštadienį veikia vienas bankas

Pradėjus domėtis valiutos keitimo galimybe Palangoje, pamačiau, jog nė vienas bankas Palangoje visą savaitgalį iš tikrųjų nedirba. Tačiau iki pietų savaitgaliais veikia Medicinos bankas, esantis Palangos oro uoste ir keičiantis valiutą. Žinoma, norint iki ten nuvykti, reikia turėti automobilį, o lėktuvu atskrendantys poilsiautojai dažniausiai jų neturi.

Pačioje Palangoje, Plytų g. šeštadienį iki 15val. valiuta keičiama DNB banke. Sekmadienį nedirba ir šis.

Pasak Palangos turizmo informavimo centro direktorės pavaduotojos Egidijos Smilingienės, pas juos šiuo klausimu kreipiasi labai daug turistų.

„Taip, savaitgalįsulaukiameypačdaugturistų,klausiančiųkurgalimaišsikeistipingus. Šeštadienį, iki 15 val. dirba tik DNB bankas Plytų gatvėje ir Medicinos bankas Palangos oro uoste, kas sukelia nemažai problemų poilsiaujantiems.”

Šiuo atveju atidesniems reikėtų būti gidams, pranešant atvykstantiems, jog savaitgalį Palangoje sudėtinga išsikeisti pinigus ir tą jie padaryti gali tik iki šeštadienio pietų, viename banke. Kadangi pastarasis yra ne taip turistų lankomoje zonoje, dažnai atvykėliai jo tiesiog neranda.

Ne Savivaldybės kompetencija

Nusprendžiau paklausti Palangos miesto Savivaldybės, ar jie vasarą neįžvelgia valiutos keityklos trūkumo mieste, tačiau šis klausimas taip ir liko neatsakytas.

„Valiutos keityklos nėra Savivaldybės administracijos kompetencija. Šiuo klausimu Jums reikėtų kreiptis tiesiogiai į bankus”, - rekomendavo mero patarėja Jurgita Vanagė.

Pasinaudojusi patarimu, pirmiausia susisiekiau su šeštadieniais veikiančiu DNB banko atstovu spaudai Andriumi Vilkancu. Pasak jo, bankas derina banko darbo laiką Palangoje pagal žmonių srautus.

“Natūralu, kad valiutos keitimo paklausa Palangoje išauga vasarą, ir tai aiškiai pastebima ne tik savaitgaliais. Dėl to Palangoje vasaros mėnesiais paprastomis dienomis yra pailgintas darbo laikas, taip pat vieninteliai dirbame šeštadieniais, kada pas mus turistai atvyksta net autobusais. Mus rekomenduoja ir informavimo centrai, taigi, privaloma dirbti“, - kalbėjo Andrius Vilkancas.

Nemato tikslo dirbti savaitgaliais

Tuo metu "Swedbank" nemato tikslo dirbti savaitgaliais ir padėti turistams.

„Valiutos keitimo paslauga dažniausiai yra reikalinga ne banko klientams, bet turistams. Dėl valiutos keitimo poreikio "Swedbank" neketina ilginti darbo laiko. "Swedbank" rūpinasi, kad kuo daugiau klientų paslaugų ir prekybos vietose turėtų galimybę atsiskaityti mokėjimo kortelėmis, plėsdama elektroninių kortelių skaitytuvų tinklą. Todėl ir turistams siūlytume naudotis mokėjimo kortele, o neatsiskaitinėti grynaisiais pinigais”, - sakė “Swedbank" klientų konsultantė Jolita Jaromskaitė.

Tačiau vieša paslaptis, kad didžiausią Palangos poilsiautojų procentą sudarantys turistai iš Rusijos pinigus atsiveža grynaisiais, ne kortelėse ir taip elgiasi jau daug metų.

Iš SEB banko atsakymo apie jų darbo laiką taip ir nesulaukiau.

Taigi: bankų pasirinkimas, ar jiems finansiškai apsimoka dirbti savaitgaliais, ar ne, bet faktas, kad turistų problemų Palanga iš esmės nėra linkusi spręsti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder