Kad obuolių šiemet bus bent dvigubai daugiau negu pernai, pastebi nuo 1986 metų vaismedžių sodinukais prekiaujanti Birutė Litvinienė. Vardindama jos medelyne Dupulčiuose auginamas obelų sodinukų beveik 30 veislių, moteris juokauja, kad nebus tokios, kurios vaisiai šiemet būtų prastai derėję.
„Gal šiemet ir per daug tų obuolių – žmonės nespėja jų skinti ir dalis pūva nukritę ant žemės. Šitokį derlių dovanojo gamta – buvo pakankamai ir drėgmės, ir šilumos“,- teigė B. Litvinienė.
Pirkėjų laukia žiemą
Trečdaliu didesnį derlių šiemet skaičiuoja ir Adomas Poškys, turintis obuolių ūkį visai šalia Darbėnų. „Palanki gamta ir laiku obelis apsaugojome nuo ligų, jas patręšėme. Šiemet obelys mažiau kentėjo nuo rauplių, obuoliai yra kur kas geresnės kokybės.
Pagal europinius standartus aukščiausios rūšies obuoliai turi būti 70 proc. spalvotumo, o pas mus didelė dalis yra net 100 proc. spalvoti. Taigi šiemet nors obuolių kaina ir ta pati, tačiau už ją gaunami didesni ir skanesni obuoliai“,- pasakojo A.Poškys, kuris yra stambiausias rajone vaisių prekiautojas, galintis pasiūlyti 16 veislių obuolių.
Nors šiuo metu A.Poškio sode pats darbymetis – jis su žmona per dieną suskina apie 1-2 tonas obuolių, tačiau obuolių prekiautojai yra susitaikę su tuo, kad prekyba atkunta žiemą, ypač prieš Naujuosius metus. Mat iki tol žmonės stengiasi pirmiausia suvartoti savo sodų derlių.
„Ne visi turi galimybę sandėliuoti obuolius, o jų norisi ir žiemą. Tačiau mes vienodą kainą laikome visada: ir rudenį, ir žiemą: 50 centų – už kilogramą prastesnių obuolių, iki 3 Lt - už didelių ir skanių obuolių kilogramą. Pastebime, kad būtent skaniųjų, nors ir brangesnių, obuolių labiausiai ir pageidauja žmonės. Nesistebiu tuo: pats prieš 20 metų supykau, kad niekur neradau nusipirkti skanių obuolių, ir taip pradėjau sodininkystės verslą“,- linksmai pasakojo A.Poškys, pajuokavęs, kad imtis sodininkystės įpareigoja ir jo – Adomo – vardas.
Pasiteisina senos veislės
B.Litvinienė patarė, ir kaip žmonėms obuolius išlaikyti kuo ilgiau. „Geriausia obuolius skinti dar nuo šakų ir su visais kotais, ir iš karto dėti į dėžes. Jas reiktų pasirinkti mažesnes, kad obuolius būtų galima dėti 2-3 eilėmis. Tada daug nejudinant kitų obuolių lengva pastebėti pradedančius pūti ir juos išimti. O kuo mažiau daužomi obuoliai, tuo geriau jie laikosi“,- paaiškino B.Litvinienė, rekomenduodama obuolius laikyti šaltoje ir drėgnoje patalpoje. Svarbiausia, anot jos, - kad nebūtų kitų kvapų, kuriuos obuoliai sugeria iš aplinkos.
B.Litvinienė pastebi, kad žmonės, rinkdamiesi sodinukus, nebesivaiko naujoviškų obuolių veislių ir sugrįžta prie seniai išvestųjų ir mūsų krašte pasiteisinusių, pavyzdžiui, ‚Beržininkų ananasas‘, ‚Sinap orlovskij‘, ‚Orlovskoje polosatoje‘, ‚Vokiečių auksiniam pepinui‘, ‚Grabšteinui‘, niekas negali prilygti ir ‚Antaniniams‘ ar ‚Auksio‘ obuoliams. „Nereikia žavėtis naujomis atvežtinėmis veislėmis – jų medeliai sunkiai prigyja, dažniau serga, todėl ir obuolių be chemijos nesulauksi. Pavyzdžiui, prieš 2-3 metus buvo madinga ‚Connel Red‘ veislė – jų obuoliai labai gražūs, ilgai išsilaiko, tačiau visai be skonio. Kam tokie reikalingi?“ – kalbėjo B.Litvinienė.
„Šiuo metu obuolių sulčių spaudėjams – pats darbymetis“,- teigė kretingiškis Algirdas Sausys.
Vis dėlto kalbant apie laukiamą obuolių derlių sodininkė pataria nepasikliauti tik gamta, bet ir vaismedžius pasodinti ne vėliau kaip iki spalio vidurio, kad jie spėtų prigyti, bei pirmais metais neleisti jiems auginti vaisių. Be to, verta pasirūpinti ir laiku obelis nupurkšti nuo kenkėjų, išbalinti kamieną, patręšti.
„O jei skanūs obuoliai, skanios bus ir jų sultys“,- teigė B.Litvinienė.
Pelnė klientų pasitikėjimą
Būtent obuolių sulčių spaudėjams šiuo metu ir yra pats didžiausias darbymetis. „Daugiausiai darbo turime nuo rugsėjo 15 iki spalio 15 dienos. Juokaujame, kad tuo laiku, ypač savaitgaliais, nėra nė kada pavalgyti,- pasakojo dešimtmetį obuolių sulčių spaudimu užsiimantys kretingiškiai Algirdas ir Irena Sausiai. – Pastebime, kad obuolių šiemet kur kas daugiau, tačiau, kad tiek pat būtų padaugėję ir norinčiųjų spausti obuolių sultis – nepasakytume. Ko gero, tų sulčių gėrėjų neliko – juk daugiausiai jas vartoja jaunos šeimos, o dabar didelė jų dalis yra išvykusios į užsienį“.
I. Sausienė patarė spausti sultis iš nepernokusių ir skanių obuolių. „Iš vieno normalaus maišo obuolių pribėga 20-25 litrai sulčių. Labai skanu šias sultis maišyti su morkų, moliūgų, vynuogių sultimis,- pasakojo I. Sausienė, kurios svarbiausias darbo principas – priimami tik švariai nuplauti vaisiai ir daržovės. – Dabar jau žmonės žino, kad mes purvinų vaisių ir daržovių nepriimame. Be to, ir sulčių spaudimo aparatų maišus plauname be chemijos. Tai ypač vertina mūsų ištikimieji klientai, tarp kurių yra daug medikų.“
Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė teigė, kad šiais metais Kretingos rajone verslo liudijimus „Vaisių, uogų ir daržovių sulčių gamybai“ yra įsigiję 10 gyventojų.
Rašyti komentarą