Nuspręs, o tik paskui pasitars

Nuspręs, o tik paskui pasitars

Uostamiesčio valdžia ir vėl apsijuokė. Miesto politikai iš pradžių apsvarstys, ar pritarti itin svarbaus visai šaliai objekto statyboms greta Klaipėdos, kuris ir taip bus statomas, o tik paskui suorganizuos miestiečių apklausą, kurioje teirausis, ar statyboms pritaria klaipėdiečiai.

Kitą savaitę miesto politikai svarstys, ar pritarti Klaipėdos uoste ties Kiaulės Nugaros sala planuojamo statyti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitai, ar ne.

Tame pačiame posėdyje turėtų būti priimtas ir sprendimas surengti miestiečių apklausą bei sužinoti bendruomenės požiūrį į tam tikrus projektus. Vienas iš apklausoje pateiktų klausimų bus "Ar pritariate SGD terminalo įrengimui Klaipėdos uoste?" Įdomiausia tai, kad apklausa bus surengta tik rugsėjo antroje pusėje arba spalio viduryje, kartu su Seimo rinkimais.

Vežimas prieš arklį

Apie šį visai šaliai svarbų objektą kalbama jau ne pirmus metus. Projektą įgyvendinanti AB "Klaipėdos nafta" jau išrinko rangovą išdujinimo laivui statyti, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ruošiasi gilinti akvatoriją ir pirso, prie kurio švartuosis išdujinimo įrenginys, statyboms.

Ne kartą dabartinis meras Vytautas Grubliauskas kartojo, kad SGD terminalas turės įtakos visam miestui, todėl būtina prašyti centrinės šalies valdžios tam tikrų nuolaidų ir lengvatų Klaipėdos miestui. Tačiau potvarkį dėl apklausos V. Grubliauskas pasirašė tik šių metų rugpjūčio pirmąją.

Mero pareigas laikinai einantis Vytautas Čepas taip pat pripažino, kad apklausa rengiama per vėlai, tačiau teisinosi, esąs niekuo dėtas. Mat dokumentus apklausai surengti turėjo vicemeras Artūras Šulcas, kuris dabar gydosi ligoninėje.

"Aišku, būtų puiku ateiti į posėdį, kuriame bus svarstoma SGD terminalo PAV atskaita, ir atsinešti miestiečių apklausos rezultatus. Būtų tikrai korektiška, kad mūsų balsavimas atspindėtų ir klaipėdiečių nuomonę. Deja, išėjo kitaip. Nepaisant visko, miestiečių nuomonę vis tiek smagu sužinoti. Nors ir pavėluotai", - teisinosi V. Čepas.

PERSPEKTYVA. Jei politikai kitą savaitę priims atitinkamą sprendimą, klaipėdiečiams bus suteikta galimybė išreikšti savo nuomonę dėl planų šalia Kiaulės Nugaros salos pastatyti suskystintųjų gamtinių dujų terminalą. Tačiau ji vargu ar dar ką nors pakeis.

Vienas iš apklausą organizavusios darbo grupės narių, savivaldybės Tarybos narys konservatorius Nerijus Čapas, apklausos organizavimą jau po PAV svarstymo sulygino su vežimo statymu prieš arklį.

"Akivaizdu, kad ta apklausa rengiama per vėlai. Jei būtų mano valia, aš to klausimo net nebūčiau įtraukęs į klausimyną, o klaipėdiečių teiraučiausi visai ko kito. Tačiau esu tik vienas darbo grupės narių, todėl sudarant galutinį klausimų sąrašą lėmė daugumos nuomonė", - teisinosi N. Čapas.

Atšauks?

Buvęs Klaipėdos savivaldybės meras Rimantas Taraškevičius taip pat pripažino, kad apklausa rengiama per vėlai. Tačiau paklaustas, kodėl klaipėdiečių nuomonės nebuvo klausiama tuomet, kai savivaldybės Tarybai vadovavo jis, pokalbininkas akcentavo, kad apie terminalą kalbėti pradėta tik prieš pusantrų metų.

"Būtent tada ir pasikeitė miesto valdžia. Tegu ji dabar teisinasi. O anksčiau apklausos negalėjome surengti, nes nežinojome jokių terminalo techninių parametrų", - teigė R. Taraškevičius.

Užtat vicemeras V. Čepas nuramino, kad neigiami apklausos rezultatai gali lemti tolimesnius miesto savivaldybės Tarybos veiksmus.

"Jei mes pritartume PAV ataskaitai, o miestiečių nuomonė būtų priešinga, galėtume atšaukti savo sprendimą. Juk visi klysta", - teigė V. Čepas.

Siūlomi apklausos klausimai

Kaip, Jūsų manymu, turi vadintis upė, tekanti per Klaipėdą? (Danė ar Dangė)
Ar reikia atstatyti pilį Klaipėdos miesto piliavietėje?
Ar reikalingas turgus Klaipėdos senamiestyje?
Manote, kad turgų Klaipėdos senamiestyje reikia: pertvarkyti; palikti tokį, koks yra; uždaryti.
Ar leisti lengvųjų automobilių eismą Tiltų gatve?
Ar reikia riboti automobilių skaičių Klaipėdos mieste?
Kaip tvarkyti Atgimimo aikštę? (Atstatyti pastatus aplink aikštę; palikti tokią, kokia yra).
Ar daugiabučių namų gyventojai turėtų patys tvarkyti savo kiemą?
Ar pritariate suskystintųjų gamtinių dujų terminalo įrengimui Klaipėdos uoste?

 

 

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder