Nusikalstamas veikas įvykdo net dešimtmečiai

Nusikalstamas veikas įvykdo net dešimtmečiai

Antradienį įvykusiame komisijos dėl nepilnamečių buvimo viešoje vietoje laiko ribojimo vėlyvu paros metu posėdyje, kurio pirmininkė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikienė, Klaipėdos rajono policijos komisariato atstovai pateikė nusikalstamumo situacijos analizę savivaldybės teritorijoje. Paaiškėjo, kad nepilnamečių įvykdomų nusikaltimų, nusižengimų ir pažeidimų skaičius per pastaruosius penkerius metus išaugo, o juos padariusiųjų amžius – jaunėja.

Nepilnamečių nusikalstamumas padidėjo

Komisija, kuri buvo sudaryta, reaguojant į itin žiaurią nepilnamečių įvykdytą žmogžudystę, inicijavo kreipimąsi į Lietuvos savivaldybių asociaciją ir Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigą: „Pasiūlėme tobulinti įstatymus vaiko teisių apsaugos srityje, įteisinant atitinkamas nuostatas dėl nepilnamečių buvimo viešose vietose laiko ribojimo, vaikų priežiūros sustiprinimo“, – sakė komisijos pirmininkė L. Liutikienė. Diskusijos šiuo klausimu buvo kilusios ir Seime, tačiau rezultatų iki šiol nesulaukta. Komisija ketina siūlyti Savivaldybės tarybai priimti sprendimą dėl nepilnamečių buvimo viešose vietose laiko ribojimo Klaipėdos rajone, nors valstybės mastu nėra teisės aktų, reglamentuojančių tokio sprendimo įgyvendinimą.

Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkas Raimondas Vaitkevičius pabrėžė, kad per pastaruosius metus nepilnamečių įvykdytų nusikalstamų veikų skaičius išaugo, tad tai būtų viena iš realių prevencijos priemonių. Jis patikino, kad Savivaldybės tarybai priėmus tokį sprendimą, policija prisidėtų, įgyvendinant jo vykdymą.

Tėvų abejingumas kelia nerimą

Klaipėdos rajono policijos komisariato Prevencijos poskyrio specialistė Violeta Capienė atkreipė dėmesį, kad nepilnamečių elgesys, atsakomybės stoka, nebaudžiamumo jausmas, dažnai užduodamas klausimas „Ką jūs man padarysite“, žiaurumo ir savo kaltės nepripažinimas bei suvokimo stoka, tėvų abejingumas kelia nerimą. „2009 m. 42 nepilnamečiai įvykdė 43 nusikalstamas veikas, 2010 m. – 25 nepilnamečiai 51 nusikalstamą veiką, 2011 m. – 15 nepilnamečių 21 nusikalstamą veiką, 2012 m. – 40 nepilnamečių 67 nusikalstamas veikas, 2013 m. 39 nepilnamečiai – 83 nusikalstamas veikas. Per penkis šių metų mėnesius – 9 nusikalstamas veikas. Pagal amžiaus grupes labiau linkę nusikalsti 16-18 metų bendrojo lavinimo įstaigose besimokantys moksleiviai, dažniausiai berniukai. Nepilnamečių daromi nusikaltimai dažniausiais susiję su turtiniais interesais, įvykdomos vagystės, kurių per pastaruosius 3 metus daugėja“, – informavo specialistė. Itin sunkius nusikaltimus, tokius kaip nužudymas ar išžaginimas, rajono nepilnamečiai įvykdo kartą per 5 ar 10 metų. Pasak V. Capienės, nerimą kelia tai, kad nusikalstamas veikas daro vaikai net ir iki 10 metų amžiaus, kuomet dar turėtų žaisti su žaislais.

Svaiginasi alkoholiniais gėrimais

Nepilnamečiams ir jų tėvams už daromus pažeidimus taikoma ne tik baudžiamoji, bet ir administracinė atsakomybė. Dažniausiai nepilnamečiams surašomi protokolai už svaiginimąsi alkoholiniais gėrimais arba jų su savimi turėjimą, smulkiąsias vagystes, padarytą nedidelį chuliganizmą, o suaugusiems asmenims, dažniausiai tėvams, už nepilnamečių padarytus pažeidimus (tėvų valdžios nepanaudojimas arba panaudojimas priešingai vaikų interesams). Policijos registre kaupiama informacija apie vaikus, nuteistus viešaisiais darbais, kuriems bausmės vykdymas atidėtas, lygtinai atleistus nuo laisvės atėmimo bausmės prieš terminą, grįžusius iš socializacijos centrų, kurie yra įtariami įvykdę nusikalstamas veikas, padarę du ir daugiau administracinius teisės pažeidimus, bėgančius iš namų, valkataujančius, nelankančius mokyklos, vartojančius narkotines ar kitas psichiką veikiančias medžiagas. Tokių vaikų rajone kasmet yra apie 200.

Kviečia diskusijai

Viešojoje erdvėje Klaipėdos rajono gyventojai buvo kviečiami ir galėjo išsakyti savo nuomonę dėl nepilnamečių buvimo viešose vietose laiko ribojimo, tačiau sulaukta vos kelių atsiliepimų. „Norėtume, kad šiuo klausimu pasisakytų daugiau žmonių, ypač praverstų jaunimo organizacijų nuomonė, tad laukiame Jūsų laiškų el. paštu [email protected]. Rugpjūčio mėnesį Savivaldybės tarybos posėdyje komisija ketina pateikti apibendrintą iš visų institucijų gautą informaciją.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder