Norit daugiau krauti - teks nutiesti gatvę

Norit daugiau krauti - teks nutiesti gatvę

Mainais už tai, kad bus patvirtintas žemės sklypo Naujojo Uosto g. 23 detalusis planas, uostamiesčio valdžia iš bendrovės KLASCO bei Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos prašo gatvių, sankryžos ir želdinių.

Miesto Tarybos Teritorijų planavimo komitetas pritarė AB "Klaipėdos jūrų krovinių kompanija" (KLASCO) nuomojamo uosto žemės sklypo, esančio Naujoji Uosto g. 23, detaliajam planui, tačiau į miesto Tarybą jis keliaus su priedu - Klaipėdos savivaldybės, Uosto direkcijos ir KLASCO partnerystės sutarties projektu.

Šiame projekte numatyta, kaip krovos kompanija ir Uosto direkcija galėtų pagerinti planuojamos teritorijos prieigų transporto sistemą ir aplinkos kokybę.

Numatoma, kad uostas turėtų finansuoti Naujosios Uosto, J. Janonio ir Švyturio gatvių sankryžos įrengimą bei parengtų projektinius siūlymus pratęsti Švyturio gatvę iki P. Lideikio gatvės. Tuo metu bendrovei KLASCO numatyti įpareigojimai finansuoti Švyturio gatvės tęsinio iki Malūnininkų gatvės statybą bei pasodinti 4 ha želdinių.

Partnerystės sutartį parengusi Klaipėdos miesto savivaldybės administracija savo ruožtu įsipareigotų išduoti reikiamus leidimus bei patvirtinti reikiamus planus.

Tiesa, Teritorijų planavimo komitete dalyvavę Uosto direkcijos bei KLASCO atstovai negalėjo atsakyti, ar tokia partnerystės sutartis iš tiesų bus pasirašyta. Uosto direkcijos atstovas akcentavo, kad pirmiausia reikėtų parengti projektinius pasiūlymus, kurie ir parodytų, ar verta ir ar įmanoma įrengti Švyturio gatvę, nes visai šalia yra gyvenamųjų namų.

KLASCO atstovai preliminariai skaičiavo, kad gatvei įrengti gali prireikti ne vienos dešimties milijonų litų, todėl esą pirmiausia reikia išsiaiškinti, ar tokie įsipareigojimai priimtini bendrovės akcininkams. Tačiau dėl apželdinimo esą nėra jokių problemų.

Ši bendrovė jau turi karčios patirties, kaip gatvės nutiesimas ar sankryžos įrengimas dar negarantuoja, kad sandoris galios. Žinia, šį pavasarį Lietuvos apeliacinis teismas paliko galioti ankstesnės instancijos teismo nutartį, kuria KLASCO įpareigota valstybės nuosavybėn grąžinti tris sklypus miesto centre. 2000 metais KLASCO už tris sklypus sumokėjo apie 2,4 mln. litų ir už tai įsipareigojo per penkerius metus miesto reikmėms skirti apie 9 mln. litų. Kompanijos lėšomis, be kita ko, buvo įrengta Naujojo Sodo ir Naujosios Uosto gatvių sankryža. Tačiau Klaipėdos apygardos prokuratūra, gindama viešąjį interesą, teismui įrodė, kad šis sandoris buvo atliktas pažeidžiant Žemės reformos įstatymą.

KLASCO nesiruošia sutikti su tokiu teismų sprendimu - šiuo metu ruošiamas kasacinis skundas, kurį jau kitą savaitę planuojama pateikti aukštesnės instancijos teismui.

Vis gi Teritorijų planavimo komitete politikai neatlyžo ir pateikė ultimatumą - jei iki koalicijos partnerių posėdžio, kuris rengiamas Tarybos posėdžio išvakarėse, nebus gauta pritarimo partnerystės sutarčiai, sprendimo projektas dėl detaliojo plano patvirtinimo esą gali būti atidėtas.

KLASCO siekį perplanuoti teritoriją, taip, kad būtų galima didinti krovą, įteisinantis detalusis planas svarstomas jau daugiau nei metai.

Teritorijų planavimo komiteto pirmininkė Ramunė Staševičiūtė pasidžiaugė, kad užsakovai atsižvelgė į dalį anksčiau išsakytų pastabų - vietos sunkiasvorei technikai numatytos sklypo vidinėje dalyje, numatytas įvažiavimas iš J. Janonio gatvės tęsinio, be to, kalbama ir apie teritorijos apželdinimą.

"Džiugina ir tai, kad dalį teritorijos žadama aptverti ne betonine, kaip dabar, o permatoma ažūrine tvora, tad gal atsiras nors šioks toks prasišvietimas į marias, kad nepamirštume jog gyvename prie vandens?" - šypsojosi R. Staševičiūtė.

Nors ji ir sakė žinanti, kad visos reikiamos instancijos patvirtino, jog detalusis planas atitinka visus reikalavimus, tačiau asmeniškai teigė turinti pastabų dėl poveikio aplinkai vertinimo.

"Procedūrose buvo padaryta spraga. Tad jei neatsiras aktyvių piketuotojų, gal viskas ir bus gerai..." - užuominomis kalbėjo politikė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder