Niekas nenori gyventi "rybporte"

Niekas nenori gyventi "rybporte"

Kauno Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkų grupė ištyrė gyvenimo sąlygas didžiuosiuose Lietuvos miestuose - Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Baigiamajame seminare "Lietuvos didmiestis šiandien: socialinės įtampos, iššūkiai ir perspektyvos" uostamiestyje pristatyti gauti tyrimų rezultatai, išvados ir pasiūlymai.

Mokslininkų grupė didžiuosiuose Lietuvos miestuose, juos suskirstę į mikrorajonus, atliko gyventojų apklausas. Klaipėdoje buvo išskirti tokie mikrorajonai: priemiestis, centras, sovietinių daugiabučių (Žardininkų, Debreceno gatvės ir t. t.) ir senasis darbo klasės (Žvejybos uostas, "Vėtrungė" bei kt.). Tyrimo tikslas buvo kiekybiniais duomenimis pavaizduoti socialinį ir ekonominį skirtingų miesto mikrorajonų portretą, gyventojų saugumą, gyvenimo kokybę.

Klaipėdoje blogiausi buvo vadinamojo Žvejybos uosto mikrorajono rodikliai. Gyventojų teigimu, čia yra nesaugiausia zona visame mieste - daugiausiai nusikalstamos veiklos, smurto, vandalizmo, nekokybiškiausios paslaugos (gatvių apšvietimas, šiukšlių išvežimas ir t. t.), labiausiai užterštas oras, daugiausiai be priežiūros paliktų pastatų, trūksta žalių plotų.

Nesaugiomis vietomis įvardintos ir Mokyklos, Herkaus Manto, Kauno, Debreceno, Žardininkų bei Dubysos gatvės, senamiestis, naujamiestis, apylinkės prie bendrabučių, taip pat "Memelio" ir "Kalifornijos" klubų kaimynystė.

Tuo tarpu patraukliausias yra Klaipėdos priemiestis. Didžioji dalis čia gyvenančiųjų teigė, kad jie gauna vidutines arba didesnes nei vidutines pajamas. Artėjant priemiesčių link didėja ne tik gyventojų piniginės storis, bet išsilavinimas - priemiesčiuose daugiausiai vidurinį arba aukštąjį išsilavinimą įgijusių žmonių.

Taip pat manoma, kad čia gyventi yra saugiau nei mieste, nes mažiausiai smurto ir po 22 val. parduodamo alkoholio. Tiesa, didžiausias priemiesčių minusas - prastos susisiekimo galimybės.

Vytauto Didžiojo universiteto doc. dr. Ilonos Tamutienės teigimu, dalis priemiesčių gyventojų nori, kad ten būtų pastatyti prekybos centrai, vaikų darželiai, kita dalis baiminasi, kad dėl to gali padidėti triukšmo ir smurto rodikliai.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pasiliko mokslininkų gautus duomenis išsamesniam nagrinėjimui. Jis ateityje teigė atsižvelgsiąs į mokslininkų išvadas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder