Nidos amatų mugė: su laiko mašina - į praeitį

Nidos amatų mugė: su laiko mašina - į praeitį

Šį penktadienį ir šeštadienį Neringos istorijos muziejus kviečia aplankyti proistorinės ir ankstyvųjų viduramžių amatų šventę, vykstančią Nidoje. Šventės metu galima susipažinti su daugiau nei tūkstančio metų senumo istorija.

Nidos prieplaukos pakrantėje apsistoję amatininkai maloniai rodo ir pasakoja, kaip gaminami papuošalai iš stiklo, akmens, metalo, gintaro. Mugės metu taip pat galima pamatyti, kaip gaminami įvairūs dirbiniai iš rago. Pakalbintas šios srities meistras ponas Algimantas iš Panevėžio teigia, kad kaulo apdirbimo technologija yra sunki.

"Tai juk rankų darbas. Lietuvoje nėra daug amatininkų, kurie užsiima šia veikla", - pasakojo amatininkas. Paklaustas, ar daug žmonių domisi gamyba iš kaulo, Algimantas atsako, kad žmonės daug klausinėja, jiems įdomu. Pirkėjų meistras taip pat sulaukia, bet pelnas jam nėra svarbiausias.

"Nidoje visada įdomu ir gera. Čia malonu ilsėtis. O kiek uždirbsiu - tiek", - optimistiškai kalbėjo amatininkas.

Mugės metu lankytojai galės išvysti daugybę dirbinių iš medžio, lino, veltinio, molio ir odos. Visi pagaminti daiktai puikiai pritaikomi buityje, nes amatininkai gamina puodus, gertuves, žaislaus, austas juostas, senove dvelkiančias rankinės ir krepšius. Turbūt Nida netektų savo žvejybos sostinės titulo, jei nebūtų paminėta senoji žuvininkystė. Galima stebėti, kaip vietoje gaminami žvejybos įrankiai.

Mugės lankytojai taip pat kviečiami paragauti įvairiausių patiekalų ir gėrimų. Tai alus, kuris gaminamas pasitelkus senąsias technologijas, įvairiais prieskoniais paskaninti sūriai, virta žuvienė, duona, kepta ant akmens ir tikri lietuviški šakočiai.

Žmonės suteikiama galimybė susipažinti ir su senovės medicina. Lietuvos medicinos ir farmacijos muziejus pristato žolelių pagrindu sukurtų tepalų bei plikomų vaistažolių arbatų.

Senovės amatininkų mugės lankytojai, norintys patirti šiek tiek ekstremalesnių emocijų, kviečiami šaudyti iš lanko, o penktadienį galėjo stebėti tikras kautynes. Susikovė senovės baltų draugovės "Karionys" nariai. Spektaklio žiūrovai buvo nustebinti kostiumų originalumu, senovės dainomis ir, žinoma, emocingais kovos garsais.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder