Neringoje - dvigubi standartai

Neringoje - dvigubi standartai

Vieni pastatai griaunami, kiti tebestovi. Kraštovaizdį darko dailūs, naujai pastatyti statiniai, o ne apgriuvę vaiduokliai. Toks dvejopas valstybinių institucijų požiūris į situaciją Kuršių nerijoje piktina neringiškius. [CITATA]

Štai Nidoje, prie pat Kuršių marių esančioje Skruzdynės gatvėje, gyvenantis nidiškis Antanas Bierontas jau keliolika metų nesulaukia, kol valstybinės institucijos nugriaus dar sovietmečiu pastatytą ir Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direkcijai priklausantį nebenaudojamą ūkinės paskirties statinį.

Neskuba griauti

Senais laikais minėtame pastate veikė žinybinės poilsiavietės valgyklėlė, buvo įrengtos lauko išvietės ir malkinės vietiniams gyventojams. Pastatas perkirto A. Bieronto namui priskirtą sklypą pusiau.

Parengus greta esančio gyvenamojo namo detalųjį planą buvo nutarta statinį griauti ir atstatyti į kultūros vertybių registrą įtraukto namo posesiją, tačiau ši nuostata neįgyvendinta iki šiol. 

PASIŪLYMAS. Apleistos automobilių stovėjimo aikštelės ant Urbo kalno likviduoti neketinama, o vietoje sargo namelio galima statyti naują poilsio paskirties pastatą, kurio aukštis siektų iki 8 metrų. Egidijaus JANKAUSKO nuotr. 

Nidiškiai svarsto, kad taip elgiamasi sąmoningai, mat pastatas stovi itin patogioje vietoje, prie pat Kuršių marių, šalia dviračių tako.

"Buvo padarytas detalusis planas, o jame nurodyta statinį griauti. Jis tikrai nėra jokia puošmena, o man tikrai nereikalingas. Tačiau KNNP direkcijos valdžia keičiasi ir niekas nepriima jokio sprendimo", - nusivylęs kalbėjo A. Bierontas.

Nori privatizuoti?

KNNP direkcijos vadovė Aušra Feser negalėjo pasakyti, kodėl šis pastatas iki šiol nenugriautas.

"Į šį klausimą negaliu atsakyti, nes direkcijoje dirbu vos antrą mėnesį. Greičiausiai jis nenugriautas dėl lėšų stygiaus", - sakė direkcijos vadovė.

Ji suskubo pridurti, kad šiuo metu yra parengtas KNNP direkcijai priklausančio ir nebereikalingo nekilnojamojo turto sąrašas, kurį siūlys perduoti valstybės įmonei Valstybės turto fondui (VTF).

"Šį sąrašą pateikėme Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai. Jūsų minimas pastatas mums nereikalingas ir neturi vertės. Norisi, kad jo neliktų", - aiškino A. Feser.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) vadovė Rūta Baškytė taip pat teisinosi, esą niekas neturi jokio intereso šį pastatą išsaugoti.

"Iš KNNP direkcijos gavę nenaudojamo turto sąrašą spręsime, ką toliau su juo daryti. Dėl Skruzdynės gatvėje esančio statinio galiu pasakyti, kad dar Neringos savivaldybėje dirbant merui Antanui Vinkui buvome gavę jų prašymą šį pastatą perduoti savivaldybei. Kol KNNP direkcija neturėjo vadovo, tol ir neskubėjome su sprendimais. Naujajai direkcijos vadovybei skyrėme pirmąją užduotį suregistruoti nenaudojamą nekilnojamąjį turtą, o vėliau nutarsime, kaip su juo elgtis", - informavo R. Baškytė.


Kliudo malkinės?

Panašu, kad šio pastato likimas nebus išspręstas dar ilgai, nes jame malkines turintys nidiškiai neketina su savo nuosavybe lengvai skirtis.

"Tegu atlygina tiek, kiek turtas vertas rinkoje", - rėžė vienos malkinės savininkas Mindaugas Namajūnas.

Į klausimą, ar sutiktų malkinės atsisakyti, jei būtų sumokėta po 1 000 litų už kvadratinį metrą, vyriškis iškalbingai nusijuokė.

Šiuo metu butą Nidoje galima įsigyti mokant po 8 tūkst. litų už kv. m.

"Pagaliau nesvarbu, kiek pasiūlys, tai derybų klausimas. O kol kas nesu gavęs jokio pasiūlymo", - paaiškino malkinės savininkas.

Griauna ne visus

Gamtos ir paveldo sergėtojai savo vaiduoklių nuo žemės paviršiaus nušluoti neskuba, tačiau visai neseniai Juodkrantėje verslininkas buvo priverstas nugriauti gavus visus leidimus pastatytą ir net valstybinės komisijos pripažintą tinkamu naudoti pastatą, kuriame buvo įkurtas restoranas.

Per plauką tokio pat likimo nesulaukė vadinamieji Preilos boteliai, kuriems statyti leidimus taip pat išdavė visos valstybinės institucijos.

NEGRIAUNA. Nacionalinio parko direkcijai priklausantis nebenaudojamas pastatas iki šiol nenugriautas. Egidijaus JANKAUSKO nuotr. 

Prieš pusantrų metų nuo žemės paviršiaus buvo nušluota ir buvusio dziudo trenerio Arvydo Lapinsko nelegaliai suręsta poilsiavietė. Visi šie pastatai Kuršių nerijoje išdygo esą pažeidžiant 1994 m. Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) planavimo schemą.

Tik niekam neužkliuvo ant gamtos paminklu laikomo Urbo kalno Nidoje, toje vietoje, kur kažkada stovėjo vyriausybiniai poilsio namai "Rūta", išdygę gyvenamieji kotedžiukai.

Naujausiame, lygiai prieš metus Vyriausybės patvirtiname KNNP tvarkymo plane parašyta, kad "teritorijoje turi vyrauti su poilsiu susijusi pastatų paskirtis, po gyvenamosios paskirties pastatais (esamais ir numatytais galiojančiuose detaliuosiuose planuose) esantiems žemės sklypams gali būti nustatytas kitos pagrindinės žemės naudojimo paskirties gyvenamųjų teritorijų naudojimo būdas".

Šiuo metu visi, G. D. Kuverto g. 15 esantys kotedžai priklauso atskiriems savininkams. Kai kurie jų patalpas nuomoja poilsiautojams, prašydami nuo 110 litų už parą (ne sezono metu) iki 350 litų per patį vasaros įkarštį.

"Juk lygiai tokia pati situacija susiklostė ir su Preilos boteliais. Suprojektavo poilsio patalpas laivais atvykstantiems turistams, o pastatė privačias poilsiavietes. Tik šiuos statinius kažkodėl buvo siekta nugriauti, o "Rūtos" vietoje išdygę kotedžai niekam nekliuvo. Kažkokie dvigubi standartai", - stebėjosi neringiškis Vladas (tikrasis vardas redakcijai žinomas).

Vieną - likviduos, kito - ne

Taip pat neketinama rekultivuoti šalia minėtųjų kotedžų esančios apleistos automobilių stovėjimo aikštelės. Maža to, dalyje jos, "vietoj žemės sklype esančių pastatų galima statyti naują poilsio paskirties pastatą (pastatus), užstatant ne daugiau kaip 10 procentų sklypo ploto, pastato (pastatų) aukštis - iki 8 metrų. Į želdynus pertvarkoma pusė šiame sklype esančios automobilių stovėjimo aikštelės ploto". Taip rašoma pernai Vyriausybės patvirtintame KNNP tvarkymo plane.

Žinant lietuvių apetitą reikia tik įsivaizduoti, į kelis pastatus "pavirs" šios automobilių saugojimo aikštelės sargo namelis.

Užtat šiaurinėje Nidos dalyje, Kuršių g. 2, buvusią automobilių saugojimo aikštelę reikalaujama rekultivuoti be jokių išlygų.

VSTT direktorė R. Baškytė siūlo neskubėti smerkti, o įsigilinti į situaciją.

"Kiekviena situacija yra vis kitokia, nors paprastiems žmonėms ji ir gali atrodyti esanti tokia pat", - sakė R. Baškytė.

Dėl vyriausybinių poilsio namų "Rūta" reinkarnacijos į kotedžus ji kaltino teismus, kurie paliko galioti patvirtintus detaliuosius planus.

"O automobilių aikštelėje Kuršių gatvėje nebuvo jokių pastatų. Jūs būtumėte matę, ką ten buvo suplanavę jos savininkai", - baisėjosi R. Baškytė.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder